Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand

Nu zakelijk financieren tegen 1,9% rente | Actie loopt t/m 23 september

Alfa Romeo verlaagt de rente! Een Alfa Romeo Tonale rijden voor €325 euro per maand Ontdek meer
Tests

Fiat Punto Evo

Halverwege 2005 konden we voor het eerst kennismaken met een gloednieuwe Fiat Punto. Een fraai uiterlijk, prima rijeigenschappen en een concurrerende prijs maakten van de Grande Punto een bekend gezicht op de Europese wegen. Na ruim vier jaar kondigt Fiat een fors bijgeschaafde Punto aan. Zet de geëvolueerde versie het succes voort?

Het succesverhaal van de Fiat Punto begon eind 1993 met de introductie van “Project 176” - de intern gebruikte codenaam van de compacte Italiaan. De opvolger van de Fiat Uno gooide meteen hoge ogen bij het publiek en werd vooral door de inwoners van thuisland Italië met open armen ontvangen. Of dit kwam door het ontwerp van grootmeester Giugiaro, de prima allround-kwaliteiten of de gunstige prijsstelling blijft gissen. De tweede generatie Punto kwam in 1999 op de markt en zorgde er in 2003 voor dat de vijfmiljoenste Punto de fabriek verliet, exact tien jaar na de productie van de allereerste Punto. Tijdens de IAA in Frankfurt, halverwege 2005 zag de derde generatie Punto het levenslicht. Fiat gaf het model de naam Grande Punto mee omdat de ‘oude’ Punto nog niet uit productie ging. Nu, met de introductie van de geëvolueerde Grande Punto verlaat de tweede generatie stilletjes het toneel en wijzigt Fiat de naam terug naar Punto. Met de toevoeging Evo om het onderscheid (lees: de evolutie) te benadrukken.

Licht gegroeid
Hoewel de Grande Punto nog deels door Fiat’s Centro Stile en het Italiaanse designhuis Giugiaro is ontworpen, werd de gefacelifte Punto slechts vormgegeven door het Centro Stile. De wijzigingen zijn vooral te zien aan het front van de auto die de Italiaan een fris gezicht geeft, waarbij de zwarte grille gelijk in het oog springt. Ook de achterzijde van de Fiat is strak getrokken wat benadrukt wordt door de nieuwe achterlichtunits die ook in het donker bewijzen over een fraai design te beschikken. Door de nieuwe exterieurvormgeving is de Punto Evo in de lengte met 3 centimeter gegroeid naar een totaal van 4.06 meter. De breedte en hoogte zijn met respectievelijk 1.69 en 1.49 meter gelijk gebleven.

“Duitse bouwkwaliteit”

Vanaf de bestuurdersstoel is het verschil met de Grande Punto niet alleen goed te zien, maar ook te voelen. Het complete dashboard is grondig vernieuwd en voorzien van hoogwaardigere materialen. Meest opvallend is de met zachte stof bekleedde strook die vanaf de middenconsole richting rechterdeur loopt. Het geeft de auto, vooral wanneer er is gekozen voor een deels rood interieur, een luxe uitstraling. Een eigenschap die nogmaals versterkt wordt door de “Duitse” bouwkwaliteit en het in pianolak afgewerkte audiosysteem. Op het gebied van ergonomie hebben de Italianen de zaak goed voor elkaar. Alle bedieningselementen zijn binnen handbereik en volgen de commando’s logisch op.

Drie of vijf deuren?
Zoals de meeste spelers in het B-segment is ook de Punto Evo leverbaar met zowel drie als vijf deuren. Voor een meerprijs van € 600,- hangen de werknemers van Fiat twee extra portieren in de schanieren en verschaffen ze de achterpassagiers een moeiteloze instap. Bij de driedeurs versie verkrijgen de achterpassagiers door de naar voren klappende en schuivende stoel ook een relatief gemakkelijke instap. Eenmaal achterin aangekomen beschikken volwassenen over genoeg leefruimte, al houdt de hoofdruimte niet over. Daar hoef je voorin de Fiat niet over te klagen. Hier beschikken de inzittenden zowel over genoeg been- als hoofdruimte rondom de Italiaanse stoelen. Dit meubilair ondersteunt het lichaam goed dankzij een stevig zit en lichte zijdelingse steun.

Multiair
Kopers van de compacte Fiat hebben een ruime keuze uit een zevental krachtbronnen. Het motorenpalet bestaat uit twee dieselmotoren en vijf verschillende benzinegestookte viercilinders, waaronder twee 1.4 liter Multiair motoren. Exact de twee krachtbronnen die wij voorgeschoteld kregen tijdens onze testperiode met de Punto Evo. Voor de techneuten onder ons in het kort het principe van de Multiair-techniek. De basis van deze technologie wordt gevormd door het nieuwe elektro-hydraulische klepmanagementsysteem dat brandstofverbruik vermindert door lucht gecontroleerd en direct via de inlaatkleppen te sturen, zonder gebruik te maken van een gasklep. Tot zover de taaie theorie. Snel weer terug naar de praktijk die voor de 105 pk sterke krachtbron goed uitpakt. De 16-klepper toont zich levendig en loodst de Punto Evo dankzij een prettig schakelende zesbak met gemak door het verkeer. Het brandstofverbruik blijft hierdoor binnen de perken, aldus de boordcomputer die met gemak waardes van 6,5 liter per honderd kilometer op de teller laat verschijnen. Wellicht hoger dan de fabrieksopgave van 5,7 l/100 km maar nog steeds, door de voornamelijk op de snelweg gereden kilometers, een prima waarde.

Zesbak nodig
De tweede testperiode brachten we door in de 135 pk sterke variant. Dit motorblok voelt direct een stuk sportiever en alerter aan. Een kenmerk die met name door het fors hogere koppel van 206 Nm in tegenstelling tot de 130 Nm van de 105 pk uitvoering komt. Ook heeft de handgeschakelde transmissie met vijf verzetten hier invloed op, want door het gemis van één trap draait de motor continu hogere toeren die hem een stuk vlotter doet bewegen. Echter heeft dit een keerzijde op het brandstofverbruik van de Punto. Ofschoon de fabrieksopgave van de 135 pk variant licht minder bedraagt, vermeldt de boordcomputer een andere waarde. Toch is de getoonde 7,1 l/100 km geen reden tot paniek getuigende de vele snelwegkilometers van de testpiloot. Stonden wij voor de keuze tussen de 105 en 135 pk sterke variant dan gaat onze voorkeur uit naar de € 1.800,- goedkopere 105 pk uitvoering. Het additionele vermogen van 30 pk is natuurlijk erg lekker, maar went snel. De zuinigere en betaalbare 105 pk sterke Punto is voldoende snel en beschikt over een prettige zesbak. Had de 135 pk sterke Multiair maar dezelfde transmissie!

Sportief rijgedrag
Tijdens het rijden in de Punto Evo valt het geluidsniveau in positieve zin op. Niet geheel toevallig, want de woordvoerder van het Italiaanse merk liet vooraf al weten dat er tijdens de ontwikkeling veel aandacht is besteed aan geluidabsorptie en die moeite wordt beloond. Slechts bij de zijruiten is er op hoge snelheden windgeruis merkbaar, maar dat doet niet af dat de Punto Evo voor een auto in dit segment opmerkelijk stil is. Op dit gebied een flinke vooruitgang dus, maar hoe zit het met de rij-eigenschappen? De Grande Punto stond bij ons bekend vanwege zijn goede combinatie tussen sportief en comfortabel rijgedrag en aan die eigenschap heeft Fiat gelukkig niets veranderd. Alhoewel we wel de indruk kregen dat de ingenieurs van Fiat het onderstel ietwat meer naar de sportieve kant hebben afgesteld. Geen probleem aangezien het rijgedrag nog steeds niet oncomfortabel wordt en het sturen nog iets frivoler maakt.

Handige TomTom
Wegrijden in de nieuwe Punto Evo kan vanaf een bedrag van minimaal € 12.495,-. Daarvoor krijgt je de 65 pk sterke 1.2 liter benzinemotor onder de kap en het Active uitrustingsniveau. Dit basismodel is standaard voorzien van drie airbags, elektrisch bedienbare zijruiten en spiegels, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en een boordcomputer. Rijden in een Multiair-exemplaar kan vanaf € 16.895,- met de 105 pk sterke Dynamic. Deze uitvoering beschikt over airconditioning, 7 airbags, cruise control en een radio/CD-speler en is daarmee flink beter bedeeld dan het instapmodel. Nieuw voor de Punto Evo is het Blue&Me- TomTom-systeem. Het geïntegreerde systeem laat de bestuurder de telefoon, navigatie en informatiefuncties bedienen via een touchscreen. Middels dit € 349,- kostende systeem krijgt de bestuurder tips over hoe deze zijn rijstijl moet aanpassen voor een energiezuinige rit. Een aanrader!

Resumé
Met de Punto Evo stuurt Fiat een geëvolueerde versie van de Grande Punto de straat op. Dankzij een moderne exterieurvormgeving, een fors verbeterd interieur en een ruim aanbod aan prima motoren is dat een goede zet. Vooral de toepassing van moderne technieken zorgt ervoor dat het model opnieuw de strijd met de concurrentie aankan. Dat de gehele lijn is voorzien van groene labels en alle modellen (behalve de 120 pk dieselversie) over 20% bijtelling beschikken versterkt dit alleen maar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken