Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen!

Vanaf €24.290​ (excl. €2.950 subsidie)| ​Betaalbare elektrische auto met actieradius tot 320 km!

Nieuwe Citroën ë-C3​: plaats nu een reservering en profiteer van exclusieve voordelen! Reserveer nu

Tesla Model Y

Op basis van de goed lopende Tesla Model 3 sedan kwam de Amerikaanse EV-specialist in 2021 met de Model Y. Deze compacte suv zet het wereldwijde succes van Tesla voort. Net als de Model 3 komt ook de Model Y erg ver op een volle accu. Dankzij zijn krachtige elektromotoren is de Model Y een comfortabele maar snelle auto met goede actieradius.

Tesla Model Y

In het immens populaire compacte suv-segment kon Tesla natuurlijk niet ontbreken. De fabrikant had al een grote suv, gebaseerd op een bestaand model. In het lagere segment kon dit slimme trucje worden herhaald. Zodoende dat de Amerikanen de goedlopende Model 3 als basis gebruikten, en er een echte cross-over van maakten. In tegenstelling tot zijn grote suv-broer, de Model X, heeft de Model Y geen omhoog zwaaiende achterdeuren.

De Tesla Model Y is deels gebaseerd op de compacte Tesla Model 3, en dat is aan hem af te zien. Het uiterlijk is vergelijkbaar met de Model 3. De grote koplampen, die typische achterlichtunits en zijn dichte neus: het is allemaal typisch Tesla. Toch zijn er genoeg kenmerken waarmee de Model Y zich onderscheidt van zijn broertjes. De bolle motorkap en ronde daklijn zijn hier een goed voorbeeld van.

Geheel in Tesla stijl is het interieur minimalistisch vormgegeven. Op het dashboard prijkt een groot touchscreen, waarmee talloze zaken kunnen worden ingesteld. Vergeleken met de Model 3 is de Model Y flink ruimer. De cabine is omvangrijker en je zit hoger. Het grote panoramadak zorgt voor veel licht én hoofdruimte.

De Tesla Model Y wordt elektrisch aangedreven, en dat staat garant voor stilte en comfort. Net als de Model 3 is ook de Model Y sportief afgesteld. Zowel de vering als de demping is relatief hard. Dat wil niet zeggen dat het afleggen van lange afstanden een probleem vormt. De auto blijft ten alle tijden een prettige metgezel.

Wat weegt een Tesla Model Y

Elektrische auto’s zijn zwaar en ook de Tesla Model Y is geen uitzondering. Het hoge gewicht komt door het grote accupakket. Omdat de Tesla Model Y in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar is, varieert het gewicht per exemplaar. Vergelijkbare elektrische auto’s als een Hyundai Ioniq 5, Ford Mustang Mach E of Kia EV6 verschillen nauwelijks qua gewicht.

Dat de auto een relatief hoog gewicht heeft ten opzichte van zijn benzine-equivalenten, is in de dagelijkse praktijk niet merkbaar. Tesla heeft het grote accupakket zo laag mogelijk in de auto weggewerkt. Hierdoor komt de auto uitstekend door de bochten.

Hoeveel km ver komt de Tesla Model Y op een volle accu?

Het grote accupakket staat garant voor een groot bereik. Met name een Tesla Model Y Long Range komt bijzonder ver op een volle accu. Deze scoort steevast goed in onze actieradiustests. Wie de voorkeur heeft voor betere prestaties, opteert voor de Tesla Model Y performance. Deze auto heeft een snellere acceleratie en topsnelheid. De betere prestaties gaan wel ten koste van de actieradius.

Wie ondanks het grote bereik toch bang is niet thuis te komen, kan zijn Tesla snel opladen aan één van de vele snelladers die de fabrikant heeft aangelegd. Deze zijn speciaal bedoeld voor alle auto’s van de fabrikant, waaronder dus ook de Tesla Model Y. Nederland, en verder ook de rest van Europa, kent een uitgebreid en goed dekkend netwerk, zodat er altijd een snellaadpunt in de buurt is.

Het opladen van een Tesla Model Y beperkt zich echter niet tot deze superchargers. De auto is ook prima thuis op te laden, of bij andere laadpunten. De kosten van het opladen kunnen per locatie en oplaadpunt variëren.

Welke modellen zijn er van de Tesla Model Y

De Tesla Model Y is het nieuwste model in het gamma van de Amerikaanse EV-fabrikant. Hij is sinds 2020 in productie gegaan in Amerika. Toen vroegen mensen al veelvuldig naar de Tesla Model Y levertijd. Nederland zag uiteindelijk in augustus 2021 de eerste Model Y bij de dealer verschijnen.

Bij de introductie was de Model Y leverbaar in twee uitvoeringen: Long Range en Performance. Hoewel Tesla geen informatie heeft vrijgegeven over andere uitvoeringen, is het niet ondenkbaar dat de fabrikant meerdere Model Y’s in de prijslijst zet. Wellicht volgen er uitvoeringen zoals bijvoorbeeld een goedkopere versie, of een razendsnelle Tesla Model Plaid. Het meest actuele overzicht is te vinden op Tesla Model Y prijzen & specificaties → Alle nieuwprijzen Tesla Model Y (autoreview.nl).

Wat kost een Tesla Model Y

Met de introductie van de Tesla Model 3 wilde de fabrikant zijn modellen toegankelijker maken voor het grote publiek. De op die auto gebaseerde Tesla Model Y is zodoende vergelijkbaar geprijsd. Afhankelijk van de uitvoering ligt de Tesla Model Y prijs boven de 60.000 tot 70.000 euro. Daarmee is hij enkele duizenden euro’s duurder dan de Model 3, maar juist tienduizenden euro’s goedkoper dan de Tesla Model S en Model X.

Wil je zakelijk rijden in je Tesla Model Y? Lease je er liever één? Houdt dan rekening met een gering aanbod in mogelijkheden. De Tesla Model Y is nog niet zo lang leverbaar. Daarom is het lease-aanbod nog klein. Dit geldt voor zowel zakelijke als Tesla Model Y private lease-contracten. De verwachting is dat dit in de loop der tijd vanzelf verbetert.

Wil je een Tesla Model Y kopen op de tweedehands markt?

Omdat de auto nog niet zo lang op de Nederlandse markt te koop is, is het aanbod aan occasions klein. Naarmate de tijd vordert zal dit aanbod toenemen en dalen de prijzen. Over de kwaliteit van tweedehands Model Y-exemplaren kan nog weinig worden gezegd. Maar gezien Tesla in het algemeen stappen blijft maken om de bouwkwaliteit van zijn auto’s te verbeteren, is het aannemelijk dat het toekomstige aanbod aan tweedehands Models Y goed in elkaar steekt. Dat wilt natuurlijk niet zeggen dat er geen voorzichtigheid geboden is. Iedereen die een tweedehands auto aanschaft doet er goed aan het voertuig aan de grondige inspectie te onderwerpen.

Tesla Model Y review: wat vonden wij er van?

Benieuwd naar wat vonden van de Tesla Model Y?

Eerste review Tesla Model Y (2021): waarom hij veel praktischer is dan de Model 3 - AutoReview.nl

3 voordelen en 3 nadelen van de Tesla Model Y - AutoReview.nl

Prijsvergelijking: Volvo C40 Recharge vs. Polestar 2, Audi Q4 E-Tron, Tesla Model Y - AutoReview.nl

Exclusieve Tesla (Model Y) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken