Tesla Model 3

Met de introductie van de Model 3 werd een Tesla voor veel mensen bereikbaarder. De Tesla Model 3 is kleiner dan de Model Y, Model S en Model X maar doet qua actieradius weinig onder voor zijn grotere broers. Op het gebied van performance moet Tesla’s goedkoopste wel de andere modellen voorlaten. Toch is ook de Model 3 verre van traag.

Tesla Model 3

Tesla verkocht veel exemplaren van de Model S. Maar met de introductie van de Model 3 zette het merk zich nog duidelijker op de kaart. In 2020 verbrak de Model 3 een record. Het was wereldwijd de eerste elektrische auto waarvan er meer dan een miljoen exemplaren waren verkocht. Ook in Nederland is de auto één van de bestverkochte elektrische auto’s tot nu toe. En dat is begrijpelijk. De Model 3 beschikt over alle sterke punten van de Model S, maar in een betaalbaarder jasje.

Eén van de sterke kanten van de Model 3 is het typische Tesla-uiterlijk. De auto ziet er duidelijk anders uit dan de Model S. Zo zijn de koplampen fors groter, is de neus platter en oogt de auto in zijn geheel wat meer gedrongen. Maar dankzij de korte kont, ronde daklijn en kenmerkende achterlichtunits oogt de Model 3 nog steeds op en top Tesla.

Ook aan de binnenzijde hoef je geen seconden te twijfelen over in welke auto je zit. Het dashboard is minimalistisch, geheel in Tesla-stijl. Het grote horizontale touchscreen eist alle aandacht op. Met dit scherm kunnen talloze zaken worden ingesteld. Tevens biedt het toegang tot diverse informatie- en entertainmentprogramma’s.

Kenmerkend voor een elektrische auto is het nagenoeg ontbreken van motorgeluid. Ook de Model 3 is erg stil. De auto is sportief afgesteld, wat resulteert in wat harde vering en demping. Toch wordt de auto nooit oncomfortabel.

Wat weegt een Tesla Model 3?

Hoewel de Model 3 dus sportief is afgesteld, is zijn gewicht allerminst sportief. Belangrijk om te realiseren is dat een hoog gewicht inherent is aan elektrische auto’s. Accu’s zijn zwaar. Hoe meer accu’s de auto heeft, hoe zwaarder hij wordt. Tesla’s Model 3 met een groot accupakket zijn logischerwijs zwaarder dan modellen met minder capaciteit. Vergeleken met andere elektrische auto’s, zoals de Hyundai Ioniq 5, Volkswagen ID.3 of Mustang Mach-E is de Tesla niet bovengemiddeld zwaar. Allen wegen ze meer dan 2000 kg.

Kan Tesla Model 3 zelf inparkeren?

Tesla is buitengewoon trots op haar ‘Autopilot’. De naam pretendeert dat de auto volledig zelf kan rijden. Dit is niet het geval. De Tesla Model 3 kan slechts op niveau 2 autonoom rijden. Dat betekent dat de auto onder bepaalde omstandigheden zelf kan opereren. Zo is de auto in staat om zelf te remmen, te accelereren en bij te sturen. Tesla claimt ook dat de auto zelf kan inparkeren. Bij alle auto’s die op niveau 2 autonoom kunnen rijden, blijft de bestuurder ten alle tijden verantwoordelijk. De handen moeten dus zo veel mogelijk op het stuur blijven.

Wat is de actieradius van een Tesla Model 3?

Deze toegankelijke Tesla is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De actieradius verschilt dan ook van versie op versie. Wie kiest voor de instapversie, de Tesla Model S Standard Range plus, kan rekenen op een WLTP-actieradius van ongeveer 400 km. Kom je liever nog iets verder? Neem dan de Tesla Model S Long Range. Deze uitvoering is gemaakt om maximale afstanden af te leggen.

Zodra de bodem van het accupakket in zicht is, doe je er goed aan de Tesla op te laden bij één van Tesla’s snelladers. Het merk een heeft uitgebreid netwerk aan superchargers opgebouwd in zowel Nederland als Europa. Het is natuurlijk mogelijk om de auto thuis aan de stekker te leggen, maar dan kan het volledig opladen wel een nachtje duren. Wie opteert voor een Tesla Supercharger is beduidend sneller weer op weg. Tesla claimt dat binnen 30 minuten de accu voldoende is bijgeladen om weer kilometers verder te kunnen rijden.

Welke versies van de Tesla Model 3 zijn er?

Tesla’s goedkoopste kwam in 2017 op de markt. Hij was leverbaar in verschillende uitvoeringen. Onderling verschilden deze op actieradius en prestaties. Wie waarde hecht aan een groot actieradius, kan het beste kiezen voor een Long Range model. Kies je voor de Tesla Model 3 performance, pk-technisch de beste, dan lever je iets aan actieradius in ten behoeve van prestaties.

De vroegere modellen van de Tesla Model 3 kampten met een aantal kwaliteitsproblemen. Door de jaren heen is het model hier en daar bijgeschaafd, en zijn deze problemen verholpen. Ook de software is inmiddels verbeterd. Dit is mede te danken aan frequente over-the-air updates.

In 2021 onderging het model een kleine facelift. De buitenkant werd hier en daar licht gewijzigd. Denk aan matzwarte accenten in plaats van verchroomde. De update van het interieur had meer om het lijf. Zo moest de pianolak het veld ruimen en werden bepaalde draai- en drukknopjes op het stuur vanaf deze generatie vervaardigd uit metaal. Al met al heeft deze versie flinke verbeteringen gemaakt op het gebied van kwaliteit en afwerking.

Wat kost een tesla model 3 in België en Nederland?

Wij krijgen veel vragen over de Tesla Model 3 prijs: ‘wat vraagt Tesla voor de Model 3 Long Range?’, ‘hoeveel kost de goedkoopste Tesla?’, ‘hoe zit het met belasting en subsidies?’. Mede door overheidsbemoeienis kan de prijs van een nieuwe Tesla regelmatig veranderen. Wie rekent op een prijs van rond de 50.000 euro, zal echter niet teleurgesteld raken. De verschillen tussen Nederland en België zijn ook minimaal. Modellen met een grotere actieradius of betere prestaties zijn logischerwijs iets duurder.

Wie shopt bij Tesla kan kiezen uit een aantal interessante opties. Tesla Model 3 prijzen worden hierdoor wel sterk beïnvloed. Voor veel zaken moet worden bijbetaald. Zo is een zwarte Tesla Model 3 duurder dan een witte. Voor de actuele prijzen en uitvoeringen verwijzen we je door naar ons overzicht.

Wil je een Tesla Model 3 leasen? Via Tesla is de auto voor ongeveer 500 euro per maand te rijden. (Gebaseerd op een looptijd van 48 maanden). De hoogte bedrag, en die van het slotbedrag, is afhankelijk van een eventuele aanbetaling, en het slotbedrag.

Wil je een tweedehands Tesla?

Wie zich op de tweedehands markt begeeft, kan ook zonder veel moeite een leuke Tesla Model 3 occasion op de kop tikken. Gezien de populariteit van de auto is er aanbod genoeg. Let wel goed op de uitvoeringen en bouwjaren. De bouwkwaliteit van verschillende Tesla’s Model 3 kan sterk variëren. Een Tesla Model 3 tweedehands aanschaffen vergt dus enige risico, maar dat geldt natuurlijk ook voor andere (benzine)auto’s.

Tesla Model 3 review: wat vonden wij er van?

De Tesla Model 3 is één van de bestverkochte elektrische auto’s in Nederland. Het is dan ook geen verrassing dat wij hem regelmatig hebben gereden. Maar wat vonden wij er eigenlijk van? Lees het hier:

Tesla Model 3: 7 vragen én antwoorden - AutoReview.nl

Eerste review: vernieuwde Tesla Model 3 (2021) snoert critici de mond - AutoReview.nl

Test BMW 3-serie vs. Tesla Model 3: wat is de sportiefste zakensedan? - AutoReview.nl

Test - De elektrische Tesla Model 3 kon wel wat verbeteringen gebruiken - AutoReview.nl

Test: liever de goedkoopste Tesla Model 3 dan de duurste Volkswagen ID.3 - AutoReview.nl

Exclusieve Tesla (Model 3) verhalen

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties

Zoeken