Nieuws

Tata Nano

Wat is de goedkoopste auto ter wereld?

In India heeft Tata de Nano gepresenteerd; de goedkoopste auto ter wereld. De Nano is een kleine vierpersoons auto die de Indiase bevolking de mogelijkheid moet kunnen bieden om veilig en in alle weersomstandigheden mobiel te zijn.

Tata Nano: goedkoopste auto ter wereld

Op de Auto Expo in New Delhi onthulde Tata-topman Mr. Ratan N. Tata de auto hoogstpersoonlijk. Na vier jaar van ontwikkeling trok hij het doek van de goedkoopste auto ter wereld. Volgens de topman moet de Nano de mogelijkheden van de Indiase bevolking kunnen veranderen en India mobiel maken.

De ontwikkeling van de goedkoopste auto ter wereld

Het idee voor de ontwikkeling ontstond op straat. Ratan Tata zag een doorsnee Indiaas gezin rijden op een scootertje. Vader reed, een kind stond voorop en moeder zat met een baby achterop. Hij realiseerde zich dat dit niet veilig was en bovendien afhankelijk van de weerssituatie ook niet zo kon. Daarop besloot hij de ontwikkeling de starten van een kleine auto die net zo schoon en zuinig is als een brommertje, maar wel het comfort en de warmte van een auto kan bieden. Het resultaat is de goedkoopste auto ter wereld; de Tata Nano.

Tata Nano is compact en zuinig

De auto meet een lengte van 3.1 meter, een breedte van 1.5 meter en een hoogte van 1.6 meter. Daarmee biedt de auto plaats aan vier personen en wat bagage. Voor de aandrijving staat een tweecilinder motortje met een inhoud van 623 cc garant. De motor weet 33 pk op de achterwielen over te brengen en moet daarmee redelijke prestaties kunnen leveren. Het verbruik ligt bovendien zeer laag (ongeveer 1 op 25).

Spotgoedkope auto

Tata wil India met deze Nano mobiel krijgen. De auto gaat af-fabriek (in de goedkoopste uitvoering) € 1.700,- kosten en is daarmee de goedkoopste auto ter wereld. Elke vorm van luxe ontbreekt dan ook. Wel moet de dealer er dan nog aan verdienen en komt er nog wat belasting overheen, maar de auto blijft spotgoedkoop. Zelfs voor Indiase begrippen waar de lonen extreem laag liggen. We zullen zien of deze Nano het leven van de gemiddelde Indiase inwoner gaat veranderen.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Tata Nano: goedkoopste auto ter wereld
Tata Nano: goedkoopste auto ter wereld

Zoeken

Merk- & modeldossiers