Hoge isolatiewaardes en lagere energiekosten met kozijnen van Creon

Hoge isolatiewaardes en lagere energiekosten met kozijnen van Creon

Sta je op het punt om nieuwe kozijnen uit te zoeken voor je woning? Bij nieuwbouw of vervanging van bestaande houten kozijnen, maak je natuurlijk niet alleen de keuze uit kozijnen die goed bij de stijl van je huis passen. Je wilt ook kozijnen die goed isoleren en onderhoudsvriendelijk zijn. Dan kom je al snel uit bij aluminium of kunststof kozijnen. Wat zijn de eigenschappen en voordelen van dit type kozijn? Lees hier alles wat je wilt weten.

Aluminium kozijnen

Aluminium is een materiaal dat duurzaam is, omdat het na gebruik gerecycled kan worden. Bovendien is de levensduur van aluminium kozijnen lang. Plaats je dit in je woning, dan gaat het bij wijze van spreken een leven lang mee. Je hoeft het aluminium niet zelf te schilderen, dat maakt de kozijnen onderhoudsvriendelijk want je hoeft ze niet jaarlijks opnieuw in de lak te steken. Maar het voordeel is, dat het kozijn wel in iedere kleur geleverd kan worden. Zo heb je altijd een kleur die helemaal bij je smaak en stijl past. Aluminium neemt geen vocht op en er kunnen na verloop van tijd geen gaten als gevolg van rot in het kozijn ontstaan, zoals bijvoorbeeld bij hout het geval is.

Hoge isolatiewaardes en lagere energiekosten met kozijnen van Creon

Kunststof kozijnen

Een ander duurzaam alternatief voor hout is een kunststof kozijn. Ook kunststof heeft een lange levensduur, zeker veertig jaar. Aluminium en kunststof hebben veel overeenkomsten, zoals de positieve eigenschappen als het gaat om onderhoud, isolatie en levensduur. Een verschil met aluminium is dat kunststof in productie goedkoper is. Ben je op zoek naar een kozijn dat binnen je budget past en toch alle voordelen heeft van duurzaam wonen, dan kies je voor kunststof kozijnen. Ook kunststof is in allerlei kleuren verkrijgbaar, waarbij je zelfs kunt kiezen voor een houtnerf als patroon voor een natuurlijke uitstraling. Maar ook als je op zoek bent naar een moderne aanblik dan zijn er voldoende mogelijkheden.

Het onderhoud van aluminium en kunststof kozijnen

Kies je voor aluminium of kunststof, dan bespaar je jezelf een hoop tijd op het gebied van onderhoud van de kozijnen. Zowel aluminium als kunststof zijn vuilafstotend en het volstaat dus om de kozijnen een paar keer per jaar met een vochtige doek schoon te maken. Hiermee verwijder je zand en ander vuil, zodat het geheel er weer mooi uitziet. Dit bespaart je niet alleen tijd, doordat je niet meer een jaarlijkse schilderklus hoeft in te plannen. Het draagt ook nog eens bij aan de duurzaamheid, doordat je geen verf meer hoeft te gebruiken die niet goed is voor het milieu. Er zijn ook geen reparaties meer noodzakelijk aan de kozijnen, omdat de materialen niet gevoelig zijn voor weersinvloeden zoals vocht of zonlicht.

Hoge isolatiewaardes en lagere energiekosten met kozijnen van Creon

Kies voor kozijnen met een lange levensduur

Zoals gezegd hebben zowel de aluminium als de kunststof kozijnen een lange levensduur. Dat is goed om te weten, zeker als je de afweging wilt maken van de kosten van aanschaf, tegen het aantal jaren dat deze kozijnen meegaan. Kunststof gaat lang mee, dat kan wel vijfentwintig tot veertig jaar zijn. Afhankelijk van het soort kunststof dat gebruikt is, is er in sommige gevallen ook sprake van een levensduur van vijftig jaar. Aluminium kent een levensduur van twintig tot dertig jaar. De keuze die je maakt voor kunststof of aluminium is helemaal gebaseerd op je eigen voorkeur. Kunststof kozijnen zijn er in goedkopere en minder goedkopere uitvoeringen. Van aluminium kozijnen is bekend dat de prijs vaak wat hoger ligt. De prijsverschillen kunnen ontstaan door het soort kunststof dat verwerkt is in de kozijnen en doordat aluminium van nature een duurdere grondstof is. 

Goede isolatie met aluminium en kunststof kozijnen

Van houten kozijnen is het bekend dat ze gevoelig zijn voor invloeden van buiten. Dat wil zeggen dat hout uit kan zetten en kan krimpen, afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Hierdoor kunnen gaten en kieren tussen het kozijn en de muur ontstaan waar kou en wind doorheen komen. Bij aluminium en kunststof heb je hier geen last van. De materialen werken niet en sluiten dus altijd goed aan. In de winter blijft de kou buiten en de warmte binnen. Je hoeft daardoor minder te stoken en dat scheelt natuurlijk altijd in energiekosten. Behalve een goede isolatie biedt de stevige aansluiting van deze kozijnen nog een ander voordeel. De materialen zijn minder inbraakgevoelig, omdat ze niet zo gemakkelijk te forceren zijn als hout. Dit maakt beide materialen heel geschikt als kozijn voor bijvoorbeeld een openslaand raam of een achterdeur. Ook dat is een prettig idee.

Extra isolatie met het juiste glassoort

Als je toch overstapt naar nieuwe kozijnen, dan is het ook het juiste moment om voor goed isolerend glas te kiezen. Ook dat draagt namelijk bij aan lagere energiekosten. Er is keuze uit dubbel glas, HR++ en HR+++ glas. In de meeste gevallen hebben de kozijnen de hoogwaardige kwaliteit van HR+++ glas. Dit is, zoals de plusjes al aangeven, driedubbel glas met een hoge rendementswaarde (HR), dat tevens is voorzien van een coating en het is gevuld met edelgas. Deze combinatie zorgt voor zeer goede isolatie. Met het juiste glas in je kozijnen kun je je huis twee tot drie keer beter isoleren dan met bijvoorbeeld standaard dubbel glas.

Installeer je eigen kozijn 

Voor het installeren van je aluminium of kunststof kozijnen hoef je geen extra kosten te maken. Je kunt het namelijk ook zelf doen. Daarvoor is het natuurlijk wel belangrijk dat je de juiste maat bestelt. Bij Creon vind je online een speciale tool waar instructies voor het opmeten van de kozijnen worden gegeven. Uiteraard houd je rekening met het model kozijn dat je gekozen hebt, zodat je zeker weet dat je bijvoorbeeld de juiste draairichting aanhoudt. Bestel de kozijnen in de gewenste kleur en met een bovenlicht, als schuifpui of als vast kozijn. Met de juiste isolerende beglazing kun je de komende decennia van een mooi kozijn genieten, bespaar je stookkosten en zit je er ook nog eens warm bij.

Redactie
Door Redactie

Voor jou geselecteerd

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties