Frisse auto met vaporizer

Rook je graag in de auto, maar vind je het vervelend als daarna je auto stinkt naar rook? Dan kun je natuurlijk stoppen met roken in de auto, maar wellicht is dat niet wat je wilt. Een andere oplossing is om te gaan vapen. Het vapen is eigenlijk een Engelse term en het betekent het verdampen en inhaleren van een e-liquid door middel van een elektronische sigaret. Maar je kunt er ook voor kiezen om een vaporizer te gebruiken. Met een vaporizer inhaleer je waterdamp. Deze elektronische manier van roken is een stuk minder ongezond en zorgt ervoor dat je auto niet naar de rook stinkt. Wil je meer weten over een vaporizer en hoe je die gebuikt? Lees dan verder.

Wat is een vaporizer?

Een vaporizer is een apparaat waar je gedroogde kruiden, tabak of medicinale wiet mee kunt verdampen. Een vaporizer is niet hetzelfde als de e-sigaret en dat geldt ook voor de werking. Je kunt de werking van een vaporizer vergelijken met de werking van een oven. Bij een vaporizer vindt er namelijk geen verbranding plaatst, de droge kruiden, tabak of wiet wordt tot een hoge temperatuur verdampt. Hierdoor komen er ook geen schadelijke stoffen, teer of koolstofmonoxide vrij. Een vaporizer is dus een stuk gezonder en heeft ook als voordeel dat er dus geen vervelende geuren vrijkomen. Ideaal dus als je bijvoorbeeld in een kleine ruimte zoals in de auto wilt roken. Je mag uiteraard geen wiet vapen wanneer je moet rijden, je kunt wanneer je moet rijden dus uitsluitend kruiden of tabak verdampen.

Waar moet je opletten bij de aanschaf?

Bij de aanschaf van een vaporizer zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo heb je de keuze uit draagbare vaporizers of desktop vaporizers. De desktop vaporizers zijn groot van formaat, maar geven daardoor wel meer damp en ook een hogere kwaliteit damp af. De portable vaporizers zijn logischerwijs klein en compact van formaat. Deze zijn dus handig om buiten en onderweg in de auto te gebruiken en vallen niet veel op. Alle vaporizers maken gebruik van batterijen of een accu. Bij de aankoop moet je bedenken wat je handig vindt. Zo kunnen vaporizers met een accu worden opgeladen door ze in een stopcontact te steken of met behulp van een usb, terwijl je de vaporizers met een batterij gemakkelijk kan 'opladen' door de batterij te vervangen. Wil je nooit een lege batterij hebben, dan kan je het beste kiezen voor een model met batterijen.

Onderhoud en schoonmaak

Onderhoud en schoonmaak is belangrijk bij veelvuldig gebruik. Bij sommige vaporizers kun je de compartimenten niet eenvoudig openen en is het reinigen hiervan best gecompliceerd. Als je niet lang er over wilt doen om hem schoon te maken, kun je beter voor een model kiezen wat weinig onderhoud nodig heeft. Ook kunnen de temperatuurinstellingen per vaporizer verschillen. Zo kun je bij de ene vaporizer zelf de gewenste temperatuur instellen, terwijl bij een andere je vaak een aantal vaste temperatuurinstellingen hebt waarmee je kunt variëren.

Verdampingsmethodes

Het verdampen van de kruiden kan door middel van verschillende verdampingsmethodes. Een vaporizer met conductie zorgt voor een centraal verwarmingselement die de warmte via het oppervlak geleid. De kruiden worden hierdoor direct verdampt. Bij convectie wordt de verdamping verzorgt door beweging in de warme lucht. Bij beide opties zie je van buiten niets, alles vindt in de vaporizers zelf plaats. Als je beide methodes combineert, krijgt je de hybride vaporizer.