Nieuws

Waar let je op bij het afsluiten van een autoverzekering?

Waar let je op bij het afsluiten van een autoverzekering?

Als je eigenaar bent van een auto, moet je ook een autoverzekering afsluiten. Het is wettelijk vastgelegd dat je voor de auto een verzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (kortweg WA) afsluit. Wanneer je met je auto schade toebrengt aan anderen of spullen van anderen, wordt de schade vergoed via jouw autoverzekering. Als je ook je eigen auto wilt verzekeren tegen schade, kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. De hoogte van de premie hangt echter onder andere af van de soort verzekering die je afsluit. Het is dus goed om je goed te oriënteren op de mogelijkheden en premies voordat je een autoverzekering afsluit.

Factoren die de premie van je autoverzekering bepalen

Naast de WA-verzekering kun je kiezen voor een beperkt casco-dekking (WA+) of volledig casco-dekking (All Risk). Als je je auto WA+ verzekert, zijn over het algemeen onder andere ruitschade, aanrijding met dieren en hagelschade gedekt. Als je ook schades die je zelf veroorzaakt meeverzekerd wilt hebben, is een All Risk-verzekering de beste optie. Omdat die laatste meer soorten schade dekt, ligt de premie van deze verzekering hoger dan die van de WA+-dekking.

Om de exacte premie te berekenen gebruiken verzekeraars verschillende formules. Vaak wordt er gekeken naar de leeftijd van je auto, het type auto en naar de leeftijd en ervaring van de bestuurder. Ook het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd is een belangrijke factor. Zelfs de regio waarin je woont kan van invloed zijn op de hoogte van de premie, doordat de kans op diefstal in de ene regio groter is dan in de andere. Om de verschillende verzekeringen en verzekeraars optimaal te kunnen vergelijken is het daarom belangrijk dat je offertes opvraagt die gebaseerd zijn op de juiste, bij jou horende, gegevens. Ga jij een autoverzekering afsluiten dan kan je dit veel geld besparen.

Autoverzekering oversluiten, wat moet je doen?

Heb je op dit moment al een autoverzekering? Dan is het belangrijk om te controleren per welke datum je deze verzekering mag opzeggen. Over het algemeen geldt namelijk dat de verzekering een looptijd heeft van minimaal 1 jaar. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe je de auto wilt verzekeren. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of het de moeite waard is om je auto All Risk te verzekeren, terwijl de auto al wat ouder is. De kans is dan namelijk groot dat je een flinke premie betaalt, terwijl je slechts de restwaarde voor je auto krijgt uitgekeerd als deze total loss is.

Ook is het goed om naar aanvullende dekkingen te kijken. Wil je bijvoorbeeld een autorechtsbijstandverzekering, of je passagiers meeverzekeren via een ongevallen inzittendenverzekering? Als laatste is het aan te raden om te kijken hoe het zit met het eigen risico. Een lage premie is mooi, maar als je er pas bij een schademelding achter komt dat je een flink eigen risico moet betalen zal je minder blij zijn!

Heb jij een passende autoverzekering gevonden?

Wanneer je je keuze hebt gemaakt, is het aan te raden de nieuwe autoverzekering af te sluiten voordat je je oude verzekering definitief opzegt. De nieuwe verzekering moet namelijk eerst geaccepteerd worden door de nieuwe verzekeraar. Als je onlangs schade of betalingsproblemen hebt gehad kan het zijn dat de verzekering niet geaccepteerd wordt. Als je een verzekering via internet afsluit zal om die reden vaak eerst alleen voorlopige dekking afgegeven worden. Pas als je aanvraag door de verzekeraar is goedgekeurd wordt de verzekering definitief. Na afsluiting van de nieuwe verzekering heb je nog een bedenktijd van 14 dagen, waarin jijzelf nog op je besluit terug kunt komen. Daarna is de verzekering definitief en is je auto weer voor minimaal een jaar verzekerd!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken