Nieuws

Koekjes bakken in de auto, kan dat echt deze dagen?

Hoe warm wordt het deze dagen in je auto?

Wanneer je met dit soort warme dagen in de auto stapt heb je bij het openen van het portier het gevoel een ovendeur open te trekken. En dat klopt ten dele, want het wordt ongelofelijk warm in de auto. Maar hoe warm eigenlijk? En is dat warm genoeg om daadwerkelijk koekjes te kunnen bakken op je dashboard?

Pieken tot 92 graden!

Tijdens een gehouden onderzoek van onze zuiderburen registreerde men de temperatuur van de lucht in de auto, het stuur, de stoel en het dashboard na een blootstelling van maximaal zes uur in buitentemperaturen tot 31 graden. Na een half uur is de binnentemperatuur in een donker voertuig al opgelopen tot 50°. De stoel is na een dag in de zon de ronduit vervelende temperatuur van 78° opgelopen, het stuur is 80° warm en de temperatuur van het dashboard piekt op zo maar eventjes 92°.

Wat speelt een rol?
Natuurlijk hangt de temperatuur in je auto af van een hele hoop zaken. Zo maakt het verschil of je een donkere of een lichte lakkleur hebt - een witte auto is ongeveer 9° koeler dan een zwarte - en speelt de tint van het glas een belangrijke rol. Daar komt nog bij dat een beter geïsoleerde auto - over het algemeen de duurdere auto's - de warmte wat beter buiten weten te houden, al is dat slechts enkele graden.

Tips
De belangrijkste tip om niet in een snikhete auto te stappen is heel simpel: parkeer de auto in de schaduw of een parkeergarage. En is dat niet mogelijk, leg dan een zonnescherm over de voor- en achterruit heen. Zet bovendien gewoon even de raampjes open voor vertrek. En let er tijdens het rijden ook op dat je af en toe even het raampje open zet om te ventileren; de warmte heeft namelijk eenzelfde soort invloed op je als het gebruik van alcohol in het verkeer.

Nou, kan ik koekjes bakken?
Nee, koekjes bakken zit er niet in, daar is de algehele temperatuur in de auto simpelweg niet hoog genoeg voor. Maar voor 'slow cooking' maak je een goede kans.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken