Tests

Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo

Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo

Bij Volkswagen zelf spreken ze graag van het Polo-segment als aan de nieuwe benjamin wordt gedacht. En het is beslist een feit dat het Duitse merk sinds de eerste Polo midden jaren zeventig een behoorlijk stempel op de compacte klasse drukt. De vierde generatie is er helemaal klaar voor en de opmars lijkt nu al niet meer te stuiten.

De wortels van de Polo liggen bij Audi, dat in 1975 een compacte driedeurs lanceerde als ‘50’. Het kersverse model werd echter al snel door Volkswagen geadopteerd en de eerste Polo was een feit. De eerste generatie was er alleen als driedeurs ook al verscheen er iets later een tweede variant met een volledig verticale achterklep voor meer binnenruimte. De Polo ontwikkelde van generatie op generatie en werd steeds volwassener. Het vorige model biedt al de binnenruimte van de eerste generatie Golf en dan is het niet verwonderlijk dat veel Golf-rijders van het eerste uur naar de Polo zijn overgestapt. Dat voelt immers niet als een degradatie.

Magische grens

En dan staat ineens de nieuwe, vierde generatie Polo voor onze neuzen. In eerste instantie alleen als vijfdeurs, de driedeurs volgt later dit jaar. Direct aan het front is te zien dat het om een Volkswagen van de nieuwste generatie gaat. Het merk durft zelfs te beweren dat deze designtaal alle modellen in de nabije toekomst zal sieren. De koplampen zijn alleen al door hun formaat indrukwekkend en worden door een brede grille met elkaar verbonden. Optisch wordt de Polo daardoor gestrekt en dat geeft weer de indruk dat de auto aanzienlijk groter is dan zijn voorganger, terwijl de lengte met 3,97 meter keurig onder een magische grens blijft.

Hoogwaardige afwerking

Voor het eerst heeft de Polo een heuse schouderlijn die van koplampen tot achterlichten loopt. Ook zo’n detail zorgt voor een serieuze, volwassen uitstraling. De knik aan de onderkant van de ruitlijn is behouden gebleven, alleen begint die bij de nieuwe Polo al op de achterportieren. De achterkant toont in eerste oogopslag wat minder opvallend, maar zit vol met aardige details, zoals de L-vorm in de achterlichten, de stevige dakspoiler en het grote logo dat tevens wordt gebruikt voor de ontgrendeling van de achterklep. Het minimale volume van 280 liter is voor een auto van dit formaat behoorlijk, bovendien is er nog een extra vak onder de vloer. De achterbank wordt uiteraard in ongelijke delen neergeklapt, waarna de mogelijkheden toenemen tot 952 liter. De cijfers zijn volgens de VDA-norm en die komt meestal wat ongunstiger uit. Dat betekent dat er in de praktijk in de Polo veel meer past. Aan de binnenkant van de bagageruimte valt meteen de hoogwaardige afwerking van de auto op, als aan de buitenkant de nauw op elkaar aansluiten plaatwerkdelen en kunststof elementen nog niet waren opgevallen. En dat beeld zet zich verder in het interieur voort.

Niet alles perfect

De eerste aanblik van de nieuwe Polo eerder dit jaar op de Salon van Genève liet meteen een kwalitatief hoogwaardige indruk achter. Maar pas op, het is de schijn die hier enigszins bedriegt! Wat is namelijk het geval. Afhankelijk van het gekozen uitrustingsniveau heeft de nieuwe Polo een hard kunststof dashboard of juist een exemplaar van een zachte, rubberachtige substantie. Dat laatste is aanzienlijk veel fraaier. Het is ook opmerkelijk dat het klepje waarachter de passagiersairbag schuilgaat keurig qua materiaal en profiel aansluit bij het zachte dashboard, maar juist detoneert bij het hard kunststof exemplaar. Een deel van de portieren en bijvoorbeeld de middenconsole zijn eveneens van het harde materiaal en dat doet een beetje afbreuk aan de indruk die met name de duurdere varianten wekken. Wie de handrem aantrekt, kijkt langs de hevel op een stuk half gespoten plaatwerk. Dus ondanks dat de Polo zo’n goede indruk maakt, is niet alles perfect.

Niet logisch

Verder hebben we over het interieur geen klachten. Sterker nog, alles lijkt tot in de perfectie geregeld. De stoelen zijn zeker niet te klein, kunnen goed worden versteld en bieden een prima zijdelingse ondersteuning. Op de achterbank kunnen twee volwassenen heel behoorlijk zitten. Bij voorpassagiers van een normale lengte is er genoeg been- en hoofdruimte beschikbaar. Het dashboard is wat vorm betreft erg zakelijk, precies zoals we dat van Volkswagens zijn gewend. Alle elementen zitten op logische plaatsen en daarom vraagt de auto meteen bij wegrijden weinig gewenning. Het is alleen een beetje raar dat de joystick voor de spiegelbediening een kwartslag is gedraaid waar het gaat om het kiezen voor de linker of rechter spiegel en dat voelt heel onlogisch. De materialen in het interieur variëren met de gekozen uitrusting. Zo zijn er keurige zwarte stoffen, maar ook een combinatie van leer met alcantara en dat kleedt natuurlijk meteen meer aan. Alles wat je van een moderne auto mag verwachten is in de Polo beschikbaar, maar verre van standaard natuurlijk. En daarin schuilt wel een beetje het gevaar. Al deze extra’s kosten meer geld en wie zijn of haar Polo een beetje leuk uitrust, maakt er zomaar een onbetaalbaar model van. Bovendien begrijpen we één ding niet. De nadruk bij de techniek is gelegd op zuinig rijden, maar het zijn alleen de duurdere uitrustingsvarianten die worden uitgerust met een schakelindicator en dat klinkt niet bepaald logisch.

B-label

Aan het motorenprogramma is goed af te leiden dat Volkswagen de nadruk op een lager verbruik legt. Aan de basis is wederom de bekende driecilinder van de partij met zowel 60 als 70 pk. Geen opmerkelijke aggregaten wat betreft prestaties, maar bij rustig rijden natuurlijk wel aantrekkelijk zuinig. Dat levert de auto een B-label op, en dat geldt in feite voor alle nieuwe Polo’s met uitzondering van één. En die uitzondering vormt de vertrouwde 1.4 liter die 85 pk voortbrengt (C-label). Deze wordt gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak, maar kan tegen meerprijs ook worden gecombineerd met de DSG-versnellingsbak. Die voorziening zorgt voor een net iets lager verbruik, waardoor het wel een B-label krijgt toegewezen.

Minder CO2

Onze eerste kennismaking betreft een volledig nieuwe motor. Het gaat om de 1.2 liter TSI, een compacte krachtbron die voorzien is van een turbo en een vermogen levert van 105 pk. Dankzij het blaasapparaat behaalt de 1.2 TSI een koppel van 175 Nm over een zeer breed toerengebied van 1.500 tot 3.500 tpm. En daarin schuilt vooral het geheim van deze krachtbron. De souplesse is vergelijkbaar met een moderne diesel, terwijl de TSI tegelijk de lichtvoetigheid van een benzinemotor neerzet. Dat is goed te merken in de prestaties zoals de top van 190 km/h en vooral de acceleratie naar honderd in 9,7 seconden. De feestvreugde kan verder worden vergroot als deze kleine turbomotor wordt gekoppeld aan de 7-traps DSG-bak die zoals altijd een dubbel karakter bevat. Comfortabel in de D-stand en ronduit sportief als voor de S-stand wordt gekozen. De bak houdt dan automatisch het toerental op niveau en schakelt heel sexy met een dotje tegengas. Trouwens, Volkswagen plaatst deze TSI op de positie van de oude 1.6 motor, met niet alleen voordeel in het rijkarakter, maar vooral ook in het brandstofverbruik. Met gemiddeld 5,5 liter Euro95 per 100 km en een uitstoot van 129 g/km stoot deze versie 30 g/km minder CO2 uit.

BlueMotion

In eerste instantie komen er drie varianten van de 1.6 liter common-rail diesel met vermogens van 75, 90 en 105 pk. Uit de praktijk blijkt meteen dat de basisversie met een koppel van 195 Nm eigenlijk al genoeg in huis heeft om prima te presteren (0-100 km/h in 14,0 seconden en een top van 170 km/h). Jammer alleen dat bij het wegtrekken op een helling niet te snel naar de tweede versnelling moet worden geschakeld, want dan komt de diesel ineens aan kracht tekort. Van de 105 pk versie komt er ook een BlueMotion-variant die door enkele aerodynamische aanpassingen, andere banden en een start/stop-systeem een stuk zuiniger is. Iets later volgt nog een BlueMotion met de driecilinder 1.2 liter diesel. Deze heeft zelfs een CO2-uitstoot van 87 g/km en valt daarmee vol in alle prijzencategorieën: geen BPM, een kwart van de wegenbelasting en 14% aan bijtelling. Aan prestaties en souplesse moet je dan natuurlijk wel inleveren.

Rijden

Het onderstel voelt zeer solide en gedegen aan. Voor de Polo is een nieuwe McPherson voorwielophanging ontwikkeld en die voldoet uitstekend. De auto heeft een prettige afvering die zeker niet te stug is, wat bij Duitse modellen nogal eens het geval is. De carrosserie gedraagt zich keurig stabiel in bochten en ook de elektrisch bekrachtigde besturing ondersteunt op een goede manier. De Polo is niet alleen qua vormgeving en voorzieningen ‘groter’ geworden, datzelfde gevoel geeft de compacte Volkswagen ook tijdens het rijden.

Succes gegarandeerd

De vanafprijs van de Polo is met € 13.290,- helemaal in orde. Het is alleen even de vraag hoe de andere prijzen uit zullen vallen, want naar het zich laat aanzien gaat een beetje aangeklede Polo voor een fors hoger bedrag de deur uit. Of de Polo dan nog steeds een eenvoudige keus is zal feitelijk de tijd leren. Denken we nog even terug aan de inleiding van dit artikel, dan durven wij best een ´gok´ te wagen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Eerste kennismaking nieuwe Volkswagen Polo
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers