Tests

Hyundai i20: Korea telt volledig mee

Hyundai i20: Korea telt volledig mee

Steeds beter weten de Koreaanse merken aansluiting te vinden bij de Europese smaak en dat betekent dat vrijwel alle nieuwe modellen naadloos aansluiten bij de manier waarop we in ons eigen werelddeel de segmenten hebben ingedeeld. De Getz kon al aardig meekomen, maar met de nieuwe i20 heeft Hyundai in de compactklasse haar zaakjes nog beter op orde.

Weinigen zullen zich nog de allereerste Hyundai’s herinneren die eind jaren zeventig op de Nederlandse markt verschenen. Kwalitatief beneden alle peil, maar je kocht voor weinig geld wel een compleet uitgeruste auto en dat trok bepaalde kopers over de streep. Maar vanaf dat prille begin heeft het concern een constante kwaliteitsverbetering doorgemaakt, zowel wat betreft de materialen, de betrouwbaarheid als ook het design. Veel modellen worden tegenwoordig in Europa vormgegeven en de nieuwe i20 is daarvan een goed voorbeeld.

Europees designcenter
Hyundai heeft haar Europese designhoofdkwartier in het Duitse Rüsselsheim, dus zeg maar om de hoek bij Opel. Is het dan verwonderlijk dat deze compacte i20 erg veel lijkt op de Corsa? Ontwerpers doen vaak ideeën op in de omgeving waar ze werken, dus dan is deze gevolgtrekking niet eens zo vreemd. Nou wordt vrijwel ieder nieuw auto-ontwerp beticht van plagiaat, dus daar hoeven de mensen van Hyundai niet echt wakker van te liggen. Belangrijk is dat de i20 er gewoon modern en zeer Europees uitziet. Wel valt bij de eerste blik in de folder op dat de lengte van 3,94 meter relatief bescheiden is, omdat bijvoorbeeld de Corsa, maar ook de Clio en Grande Punto rond de vier meten uitkomen of er zelfs overheen gaan. In de uitstraling is dat niet te zien. Wel komt een aantal sterke lijnen in het ontwerp naar voren en ook daarin menen we een duidelijke Opel-invloed te zien. De belijning van de flanken met een diepe groef boven de portiergrepen en een tweede onderaan de portieren lijkt een omgekeerde ‘vleugel’ die bij de Opel Insignia met veel tamtam werd aangekondigd. De bovenste lijn buigt naar achteren af en volgt de vorm van de achterlichtunits. De driehoekige C-stijl doet erg Corsa-achtig aan. Want van welke kant we de i20 ook bekijken, deze associatie raken we niet kwijt.

Anonimiteit
Het front is vol karakter met een brede V-vorm in de bumper die daarboven niet structureel wordt doorgetrokken. De mistlampen, standaard vanaf de DynamicVersion, zitten duidelijk geaccentueerd in de voorbumper. Deze uitvoering heeft bovendien meegespoten spiegelkappen en deurgrepen. Ook staat deze versie op 15 inch stalen wielen met wieldoppen, terwijl de instapper (ActiveVersion) het met 14 inch moet doen. De Hyundai i20 is een auto die aan uitstraling wint als wordt gekozen voor een wat fellere lakkleur. In zilvergrijs bijvoorbeeld verdwijnt de auto sterk in de anonimiteit.

Interieurdesign
En datzelfde geldt ook een beetje voor het interieur. Daar kunnen we het vergelijk met de Opel Corsa gelukkig loslaten, hier hebben de ontwerpers van het merk hun eigen zin doorgedreven. Er is met name veel zorg besteed aan de uitstraling van het dashboard. Hier en daar nog wat harde kunststoffen is dan ook het enige puntje van kritiek. Bovendien is dat in deze klasse geen schande. Het instrumentarium is zakelijk en vrij standaard van opzet met de vier bekende instrumenten die rondom in de controlelampjes zwemmen. Maar eenvoud betekent ook dat het allemaal goed afleesbaar is.

Tweede overkapping
Verder heeft het dashboard een soort van tweede overkapping die tot boven de middenconsole is doorgetrokken en daar vinden we een display voor de radio-uitlezing en de boordcomputer. Ook Hyundai ontkomt er niet aan om bepaalde delen te accentueren in een aluminiumlook. Dat doen ze op een beschaafde manier op het stuur en rond de buitenste ventilatieroosters, maar in het midden bij de console schieten ze volledig door. Daardoor wordt de omlijsting van de audio-installatie en klimaatbeheersing erg dominant. Standaard verlaat de i20 de fabriek met een radio/CD-speler waarop ook MP3’s kunnen worden afgespeeld. En verder is er een aansluiting voor een iPod of andersoortige muziekdrager. Waar het design van het dashboard zo geslaagd is, zijn de portierpanelen weinig verrassend. Alles recht zo die gaat. Portierbakken, armleuning met daarin de bedieningsknoppen voor de elektrische voorportierruiten en een hendel om de te openen, niet meer en niet minder!

Ruimte
De ruimte in het interieur van de i20 komt aardig mee met de concurrentie. Voorin is er weinig te klagen. Voor een auto van dit formaat zijn de stoelen zeker niet te klein en de ondersteuning laat op korte en middellange ritten weinig te wensen over. Gelukkig kan de bestuurdersstoel in hoogte worden aangepast en kent de stuurkolom een afstelmogelijkheid in hoogte én diepte. Het vinden van een goede positie wordt dan een kwestie van combineren. Auto’s uit dit compacte segment zijn de laatste paar jaar zo enorm gegroeid, dat ze uitstekend kunnen worden ingezet als gezinswagen. Maar in het geval van de i20 moet aan inruilen worden gedacht zodra de kinderen qua formaat gaan doorschieten. De ruimte achterin is niet meer dan redelijk. Wel zorgt Hyundai voor een in twee delen neerklapbare achterbank die resulteert in een zo goed als vlakke laadvloer. En daarmee wordt het al forse volume van 370 liter vergroot tot 1.060 liter (gerekend tot aan het ruitniveau). 

Uitrusting
Op het gebied van veiligheid zit iedere i20 goed in de spullen, want zes airbags zijn zonder meer standaard. En dat is ook in deze klasse lang niet altijd het geval. Verder zijn de gordels voorin in hoogte verstelbaar en beschikken de voorstoelen over actieve hoofdsteunen. Op het gebied van gebruiksgemak zijn centrale vergrendeling met afstandsbediening, audiobediening op het stuur en een boordcomputer standaard. Het verschil tussen de basisversie en onze DynamicVersion zit onder meer in de 15 inch wielen, meegespoten buitenspiegels en portiergrepen, mistlampen voor, elektrisch verstelbare buitenspiegels en daar komt ie, airconditioning! Voor wie met zijn of haar i20 alleen rondom het eigen huis rijdt, zal genoegen nemen met een raampje dat open kan, wie ook langere ritten rijdt, komt al snel bij de DynamicVersion uit.

Daadkrachtige motor 
En dan de motorische keuze in de Hyundai i20. Drie benzinemotoren en één diesel in vermogens uiteenlopend van 78 tot 126 pk. De gulden middenweg lijkt hier de beste optie en dat is een 1.4 liter 16-klepper met variabele klepbediening. Opmerkelijk is dat deze relatief compacte motor een vermogen levert van 100 pk en zelfs een koppel van 137 Nm. Dat zijn prima cijfers die meteen terug te vinden zijn in de prestaties: een topsnelheid van 180 km/u en acceleratie naar 100 km/u in 11,6 seconden. Belangrijker is dat de motor ook gewoon daadkrachtig aanvoelt, helemaal niet veel toeren hoeft te draaien om goed te presteren en daardoor lekker schakellui gereden kan worden. In dat geval blijft de gemiddelde dorst ook binnen de perken. We noteerden een praktijkverbruik van 1 op 14,2. De vijf versnellingen zijn goed verdeeld en over de bediening van de bak zijn er geen klachten. 

Gulden middenweg qua rijgedrag 
Wat betreft onderstel heeft Hyundai gekozen voor een zeer gebruikelijke combinatie. Voor zijn dat de onafhankelijke McPherson veerpoten en achter een torsie-as gecombineerd met schroefveren. En eenmaal op stap met de i20 blijkt dat Hyundai ook op het vlak van wegligging behoorlijke stappen heeft gemaakt. De vijfdeurs voelt op dit terrein gewoon erg Europees aan. Van een slappe afvering is helemaal geen sprake meer. Natuurlijk is de i20 niet sportief bedoeld, maar er is gewoon een goede balans gevonden tussen comfort en dynamiek. De i20 is typisch zo’n auto die is ontwikkeld voor de grootste gemene deler en daar sluiten de rijeigenschappen naadloos op aan. Het kan natuurlijk altijd nog een tikkeltje verfijnder, maar daar vraagt de klant niet om en zou alleen maar prijsopdrijvend werken. Eenmaal gewend aan de i20 vraag je je soms af waarom mensen, die voornamelijk alleen met hun auto op stap gaan, zonodig een groter model moeten hebben. En natuurlijk is de 1.4 liter hoorbaar als het gas flink wordt ingetrapt, maar belangrijker is dat Hyundai in deze compacte klasse met alle Europese nieuwkomers uitstekend meekan.

Prijzen
En dat ook nog eens voor een schappelijke prijs. De 1.4i DynamicVersion kost als vijfdeurs € 14.495,-. Wie genoegen neemt met de minder krachtige 1.2i die is voor € 13.195,- al helemaal het heertje, terwijl de basisversie zonder airco bij € 11.995,- start. De meest complete is de 1.6i i-Catcher voor € 17.495,- en dan wordt de i20 toch meteen aardig kostbaar. Datzelfde geldt voor de met BPM flink belaste 1.6 diesel die op € 18.695,- uitkomt in de DyncamicVersion. De driedeurs kost over de hele linie 500 euro minder.

Conclusie
Hyundai heeft niet alleen haar best gedaan om in de Europese compactklasse een alternatief aan te bieden, het Koreaanse merk is er ook volledig in geslaagd. Wat betreft vormgeving is er van achterstand totaal geen sprake meer en datzelfde geldt voor de inrichting van het interieur en de rijeigenschappen. Motorisch, en zeker voor wat betreft de prestaties, weet de i20 zelfs een aantal tegenstrevers achter zich te laten.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Hyundai i20: Korea telt volledig mee
Redactie
Door Redactie

Zoeken