Tests

Nissan Micra

Nissan Micra

Waar is de tijd gebleven dat je hem, in de meest vrolijke kleuren, op vrijwel iedere straathoek zag staan, minstens een keer per maand als een kranig rallykanonnetje over de beeldbuis zag razen en Micra de meest veelzeggende Nissan-naam was?

Onlangs stak Nissan de Micra in het nieuw, maar kijk gerust niet verbaast op als je daarvan niets hebt meegekregen. Veel meer dan een handjevol foto’s als bijlagen van een schamel persbericht is er niet verschenen. De Nissan Micra is toch niet publiciteitsschuw geworden? Dat gevoel bekruipt ons anders wel als wat eigenlijk de simultane introductie van twee nieuwe Nissans zou moeten zijn er enkel wordt omgekeken naar de nieuwe Note. In vergelijk met die midi-MPV staat de vernieuwde Micra maar in een zielig hoekje. Opmerkelijk, want Nissan heeft op het eerste oog juist zo haar best gedaan om het autootje zichtbaarder te maken.
Het best ingrijpend gewijzigde, meer opengewerkte front met z’n hertekende koplampen en hedendaagse familiegrille doet een dappere poging om het voormalige in elkaar gekropen design van zich af te werpen. Helemaal lukt dat weliswaar niet, maar dat is meer het en profil van de compacte Nissan te verwijten dan de inspanningen van het facelift-team. De Nissan Micra heeft van nature gewoon niet de visuele zelfverzekerdheid van bijvoorbeeld de Ford Fiesta en Seat Ibiza. Die modellen kunnen ook gerust zonder een frisse en tegelijk stoere lakkleur als Nissan’s nieuwe Pacific Blue de aandacht van de consument opeisen. Dat neemt overigens niet weg dat we graag meer van deze speelse tinten op de weg zouden willen tegengekomen. Want als het op de Micra lekker kek staat, doet het dat vast ook op menig andere B-segmenter.

NissanConnect
Vanachter het stuurwiel springt meteen de middenconsole in het oog. Dat komt niet alleen doordat er een heel potje pianolak tegenaan is gegooid, het is ook daadwerkelijk nieuw ontworpen. Het chique likje zwart, dat overigens verbazend goed bestand is tegen vingervlekken, kan echter niet verhullen dat het dashboard nog altijd uit hard plastic bestaat. De markt vraagt tegenwoordig echt om hoogwaardigere, of beter gezegd zachtere materialen. Kraakjes of irriterende piepjes die duiden op een achterhaalde bouwkwaliteit hebben we namelijk niet gehoord.
Ondanks een nieuwe ontwerp voelt het bedienen van de Micra vertrouwt aan. Dit omdat Nissan de oude lay-out niet heeft gewijzigd. De belangrijkste functies zijn ondergebracht in een soortgelijk ringvormig cluster, en omdat ze op deze manier mooi gegroepeerd zijn hoef je nooit te zoeken naar de gewenste functie. Ook nieuw (op de duurdere uitvoeringen) is de laatste generatie van NissanConnect, het 5.8 inch grote centrale display met daarachter alle voorzieningen om de wereld binnen handbereik te hebben. Het audio-, navigatie- en communicatiesysteem werkt snel en intuïtief en kan het prima vinden met moderne smartphones.

Vlotte driepitter
De een na laatste keer dat we met de Micra reden luidde ons oordeel dat 80 pk wat magertjes is om lekker op te kunnen schieten buiten de stad. Bij de introductie liet Nissan ons daarom geen kans en schoof enkel de Micra met DIG-S naar voren. Dat is dezelfde 3-cilinder als toen, maar dan voorzien van een compressor. Het 1.2-blok levert door de drukvuller ineens 98 pk en met name een hoger koppel van 142 Nm. En die extra trekkracht komt goed van pas als er meer haast geboden is. Het snorren van de driecilinder klinkt nog evenzo guitig en ook de handbak is nog altijd niet zo precies als gewenst, maar met deze motorisering beschik je tenminste over reserve. Het voelt zelfs alsof de DIG-S in de Micra een levendiger karakter heeft dan in de Note met dezelfde motor, terwijl de afstemming toch echt identiek is. Dat hebben we ons laten vertellen door een Nissan-ingenieur. Maar we merken het ook aan het moment dat de compressor zijn kracht erin brengt. Net als bij de Note komt dat bij de Micra enkele honderden toeren later dan in veel dagelijkse situaties gewenst is. Zodra je hieraan gewend bent kun je hiermee rekening door laten op te schakelen. Echter een nadelig gevolg daarvan is een hoger brandstofverbruik. Voor ons was de theoretische opgave van 4,1 l/100 km echt onbereikbaar.

Uit de schaduw trekken
Ooit eens naar forel gevist bij een kwekerij? De in feite kraakheldere kweekvijver wordt vertroebeld door de krioelende drukdoenerij onder het wateroppervlak. Er vanaf het droge eentje uithengelen is slechts iene, miene, mutte, hopla. Kinderspel dus. Hoe anders moet dat zijn vanaf de andere kant van de lijn, vanwaar de dobber al gauw verward wordt met een smakelijke hapje. Echter om die op te kunnen eisen moet je verdraaid vet, snel, sterk en mooi gekleurd zijn. En dat brengt ons weer bij de Nissan Micra. De automobiele vijver aan B-, met enkele A-segmenters is zó vol, misschien wel te vol. En iets in ons zegt dat de Micra, ondanks zijn talenten, een van die forellen is die telkens achter het net vist (om maar even een bijpassend spreekwoord te gebruiken). Hij heeft zo zijn sterke punten (waarvan de tot dusver onbenoemde binnenruimte er ook één is), maar het is te weinig om zichzelf in de kijker te spelen.
Typerend voor dit denkbeeld zijn de verkopen die Nissan Nederland zich ten doel heeft gesteld. Over heel 2014 – het eerste volle jaar – denkt de importeur 2.500 nieuwe eigenaren te kunnen vinden. Ter vergelijk: sinds 1983 zijn er 140.000 Micra´s in ons land verkocht, wat een jaargemiddelde betekent van 4.700 stuks. Het huidige verwachtingspatroon ligt dus ruim onder het langdurige gemiddelde. In een zeer competitieve markt als het B-segment mag je best voorzichtig zijn, maar misschien moet je in zo’n situatie juist meer voor jezelf opkomen. De designers hebben daarvoor in elk geval hun best gedaan, wellicht nu de marketingjongens nog.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Nissan Micra
Redactie
Door Redactie

Zoeken