Tests

Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven

Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven

Het “aardbeienmandje”. Met die bijnaam is de Volkswagen Golf Cabriolet – vooral in Duitsland – beroemd geworden. De naam dankt de open Golf aan zijn opvallende rolbeugel die volgens liefhebbers doet denken aan het handvat van een bakje met aardbeien. Het lijkt dan ook merkwaardig dat Volkswagen dat karakteristieke onderdeel heeft laten vervallen bij deze nieuwe Golf Cabriolet.

De Golf Cabriolet heeft een vrij bijzondere levenscyclus doorlopen. We zijn aanbeland bij de zesde generatie Golf, maar van de Golf Cabriolet zijn maar drie generaties verschenen. Afgezien van het feit dat de auto de afgelopen 9 negen jaar niet in de prijslijsten stond is er ten tijde van de Golf I t/m de Golf IV wel een cabriolet leverbaar geweest. De geschiedenis van de cabrio ontvouwt zich in 1976 dankzij de Duitse carrosseriebouwer Karmann. Op dat moment rolde bij Karmann in Osnabrück de Beetle Cabriolet van de band, maar dat model liep op zijn laatste benen. Karmann zag een groot deel van haar productie verdampen en stelde Volkswagen voor een cabriolet op basis van de Golf te gaan bouwen. De opzet daarbij was om de auto zo betaalbaar mogelijk te houden en zodoende zoveel mogelijk elementen van de Golf I hatchback te gebruiken. Karmann wist Volkswagen te overtuigen en rolde in juni 1979 de allereerste productie-exemplaren van de band. Hoewel het concept relatief simpel was voegde Volkswagen er willens en weten nog één - inmiddels legendarisch - element aan toe: de rollbar. Met het oog op de Amerikaanse veiligheidseisen was het Volkswagen’s ontwikkelingsbaas Ernst Fiala die erop stond om de rollbar te integreren. Hoe een opvallende verstoring van het design velen het ook vinden, de Golf Cabriolet werd er beroemd om. Niet alleen de eerste generatie, maar ook de tweede generatie Golf Cabriolet (1993), gebaseerd op de Golf III werd ermee uitgerust. Op deze derde generatie heeft de rollbar echter plaatsgemaakt voor een modern rollover protection system waarbij twee beugels achter de hoofdsteunen omhoogschieten. Het grote voordeel hiervan is niet alleen designtechnisch van aard, maar biedt ook een gemakkelijkere instap voor de achterpassagiers.

Concept
Op de rollbar na heeft Volkswagen het concept van de Golf Cabriolet echter compleet in takt gehouden met hoe dat oorspronkelijk was bedoeld: een betaalbare cabriolet op basis van de Golf. Het spreekt dan ook voor zich dat Volkswagen zoveel mogelijk elementen van de Golf heeft gebruikt. Het front werd één op één overgenomen en ook aan de achterzijde kunnen de overeenkomsten niet uitblijven. Om de Cabriolet toch een wat sportievere look te geven werd de voorruit wat platter gelegd en rust Volkswagen het model standaard uit met donker getinte LED-achterlichten.

Stoffen kap
In het kader van het concept is ook de stoffen kap gebleven. Niet alleen vanwege het typische cabrioletgevoel en met oog op het verleden van de Golf Cabrio, maar ook uit praktische overweging. Een stalen kap zou niet passen zonder de lengte van de auto fors te vergroten. Bovendien komt de Golf dan wel heel dicht bij de Eos in de buurt. Wat ons betreft een prima keuze. Het concept van de Golf Cabriolet blijft hiermee, ondanks het verdwijnen van de rolbeugel, voortleven en bovendien heeft Volkswagen zoveel aandacht besteed aan de (geluids)isolatie van de kap dat het niet onder doet voor een harde kapconstructie. Zelfs op hoge snelheid heb je binnenin de Golf Cabriolet geen last van gebulder van de wind.

9 seconden
Wie de wind juist door de haren wil voelen kan met een druk op de knop in 9 seconden het dak laten zakken. Ongelofelijk snel en rijdend mogelijk tot een snelheid van 30 km/h. Wie het dak eenmaal heeft laten neerstrijken ervaart het cabriogevoel zoals dat hoort. Bij veel moderne CC’s steekt de voorruit ver het interieur in waardoor je daaronder verscholen zit. Niet in de Golf. Daarin heb je echt een gevoel van vrijheid. Wel is het jammer dat wanneer de kap geopend is je nog veel van de techniek ziet zitten. Volkswagen claimt dat men daardoor ruimte en gewicht kon besparen, maar met een subliem afgewerkte auto als een Volkswagen is het wat ons betreft zonde. Wel zal Volkswagen losse covers erbij gaan leveren, maar dan moet je alsnog uitstappen als je de kap wilt openen of sluiten. Een voordeel van de compacte constructie is dat de Golf Cabriolet toch nog 250 liter bagageruimte biedt. Daarmee is ruimte voor de wekelijkse boodschappen of de vakantiebagage voor twee personen. Keerzijde is dat de achterklep relatief klein is en de toegang tot de bagageruimte daarmee wat lastig.

Boulevards
Om kennis te maken met de Golf Cabriolet heeft Volkswagen ons uitgenodigd aan de Franse kust in de omgeving van mondaine badplaatsen als Nice, Cannes en St. Tropez. Daar waar geld geen rol speelt en het aantal exclusieve bolides beter vertegenwoordigd is dan waar ook ter wereld laat Volkswagen ons juist de betaalbare cabriolet ervaren. Bijkomend voordeel: de Franse Riviera staat garant voor mooi zonnig weer, schitterende avonden en een prachtige lichtval. En niet geheel onbelangrijk: kilometers lange boulevards om te flaneren. We maken van die gelegenheid graag gebruik en stappen in de Golf Cabriolet aangedreven door een 1.4 liter viercilinder benzinemotor met een vermogen van 160 pk en koppel van 240 Nm. Het compacte blok is dankzij de combinatie van een turbo en een compressor behoorlijk krachtig en niet in de laatste plaats lekker alert bij lage toerentallen. Gekoppeld aan een DSG-versnellingsbak staat dat garant voor een paar heerlijke kilometers over de boulevard.

Rijgedrag
Als we even later de zeeroute verlaten om de binnenwegen in te trekken schakelen we over op de S-stand van de DSG-bak en laten we de 1.4 liter TSI-motor flink zweten. Hij heeft er weinig moeite mee. De Golf Cabriolet zelf overigens ook. Die laat zich behandelen zoals jij dat wilt. Hij is in de basis lekker comfortabel, maar is van een sportiever partijtje sturen niet vies. De besturing is prettig direct en het onderstel laat je nooit voor een verrassing staan. Nee, spannend is het niet, maar het voelt wel direct veilig en vertrouwd.

TDI
De Golf Cabriolet voelt aan als een allrounder. Hij biedt een zeer prettige mix van comfort en dynamiek, laat zich prettig sturen en zou voor dagelijks gebruik prima in te zetten zijn. Zo is de ruimte binnenin weinig kleiner dan in een gewone driedeurs Golf al moet je om achterin te zitten niet langer dan 1.85 m zijn. Gezien dit allround karakter zijn we dan ook zeer benieuwd naar de 1.6 liter TDI-motor voorzien van Bluemotion Technologies. De motor is 105 pk sterk en brengt 250 Nm op de wielen over. Houd je de viercilinder dieselmotor op toeren dan is er nog prima snelheid mee te maken, maar houd je het advies van de schakelindicator aan dan zit er weinig fut in. Grote voordeel is wel dat je er met gemak 1 op 20 mee kunt halen…

1.2 TSI
Tot slot reden we ook nog met de 1.2 TSI. En die wist het meest te verbazen. Met 105 pk en 175 Nm op papier zeker geen hoogvlieger (0-100 km/h in 11,7 sec.), maar in de praktijk een heel prettige krachtbron. Hij is soepel, best krachtig en laat zelfs een brutaal motorgeluid horen dat meer inhoud doet vermoeden dan de 1.198 cc die hij daadwerkelijk heeft. Het is bovendien de instapper van de reeks. Met een prijskaartje van € 27.290,-, een verbruik van 5,7 l/100 km (fabrieksopgave) en een bijtelling van 20% een heel aantrekkelijke keuze. Dat geldt sowieso voor de Golf Cabriolet. De standaarduitrusting is omvangrijk en de optiepakketten (de Golf Cabriolet kent geen uitrustingsniveaus) zijn scherp geprijsd. Hij is bovendien ruim 6.000 euro toegankelijker dan de Eos en twee tot drieduizend euro goedkoper dan zijn C-segment concurrenten (Mégane CC, 308 CC). Het moge duidelijk zijn: de Volkswagen Golf Cabriolet is terug. En hoe!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Volkswagen Golf Cabriolet doet oude tijden herleven
Redactie
Door Redactie

Zoeken