Spyshots

Prototype compleet nieuwe Ford Ka

Prototype compleet nieuwe Ford Ka

De in 1996 geintroduceerde Ford Ka is toe aan een opvolger. In de ruim 10 jaar dat de Ford Ka al leverbaar is werd het model een enorm succes. En nog steeds verkoopt Ford een substantieel aantal Ka’s. Maar dat weerhoudt de fabrikant er niet van om met een opvolger te komen.

De compleet nieuwe Ka is ontwikkeld in samenwerking met Fiat. Feitelijk gezien is het een tweelingbroer van de nieuwe 500, maar uiteraard wel met een geheel eigen Ford-gezicht. De samenwerking tussen Ford en Fiat werd tijdens de Autosalon van Genève in 2005 bekend gemaakt. Fiat’s topman Sergio Marchionne en de topman van Ford Europe, Lewis Booth, deden uit de doeken wat hun gezamelijke plannen inhielden. Fiat was op dat moment al druk met de ontwikkeling van de nieuwe 500, maar dat weerhield de beide bedrijven er niet van alsnog samen te gaan werken. Volgens beide fabrikanten moet dat een aanzienlijke kostenbesparing hebben opgeleverd wat betreft ontwikkeling, productie en testwerk.

Eerste prototype
Het verhaal van de nieuwe Fiat 500 is inmiddels bekend. De auto is tijdens de IAA officieel gepresenteerd en staat inmiddels bij de Italiaanse Fiat-dealers. Op de Ford Ka moeten we nog even wachten. En ondanks dat er geruchten gingen over een debuut op de IAA werd dat tijdens de persdag snel van tafel geveegd. Wel is Ford gestart met het officiële testwerk op de openbare weg. In de buurt van de Duitse Nürburgring werd dit prototype dan ook betrapt.

Zwaar gecamoufleerd
Zijn enorme camouflage maakt het onmogelijk om een zinnig woord te zeggen over het design van de nieuwe Ka. Ongetwijfeld zal het model enkele Kinetic Design kenmerken gaan dragen, maar ook dat is nauwelijks zichtbaar.

Motorengamma van de 500
Qua motoren zal het gamma overeenkomen met dat van de 500. Dat betekent de keuze uit een 1.2 (69 pk), een 1.4 (100 pk) en een 1.3 dieselmotor (75 pk). De productie zal plaats gaan vinden in de Fiat-fabriek in Polen.

In 2008 meer informatie
Volgend jaar zullen we alle details van de nieuwe Ford Ka kunnen onthullen. Voorlopig moeten we het doen met enkel deze spyshots.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Prototype compleet nieuwe Ford Ka
Prototype compleet nieuwe Ford Ka
Prototype compleet nieuwe Ford Ka
Prototype compleet nieuwe Ford Ka
Redactie
Door Redactie

Zoeken