Spyshots

Eerste levensteken en details McLaren P13

Eerste levensteken en details McLaren P13

Nee, dit is geen gefacelifte McLaren MP4-12C. Wat je hier op de foto’s ziet is een mule voor de op stapel staande P13, McLaren’s aanstaande nieuweling en tevens ‘instapmodel’. In 2015 komt ‘ie, maar wij hebben alvast wat eerste details.

Na de lancering van de MP4-12C (Coupé en Spyder) alsook de supercar P1 zoekt McLaren het nu lagerop. Volgens de Britten is er nog een marktsegment dat amper gezien wordt; het segment waar de Porsche 911 Turbo zich bevindt. Het is een gat dat valt tussen auto’s als de gewone Porsche 911, de Audi R8 en de Aston Martin Vantage aan de ene zijde en de Lamborghini Gallardo, Ferrari 458 Italia en McLaren’s eigen MP4-12C aan de andere kant. Volgens McLaren is er ruimte voor een sportauto precies tussen die beide segmenten in, met zowel superieure prestaties alsook alledaagse bruikbaarheid.

P13
De McLaren P13, zoals de auto intern momenteel heet, zal dat segment moeten gaan versterken. Gebaseerd op McLaren’s carbonfiber MonoCell chassis en aangedreven door dezelfde 3.8 liter V8 als in de MP4-12C en de P1. Voor de P13 zal het vermogen vermoedelijk worden teruggeschroefd naar zo’n 450 pk, maar dat neemt niet weg dat een sprintje naar 100 km/h in een seconde of vier gemakkelijk gerealiseerd moet kunnen zijn. Net als zijn beide broers zal ook de P13 zijn aandrijfkrachten via een zeventraps transmissie met dubbele koppeling op de achterwielen overbrengen.

Sprekender design
Het design zal meer van de extreme P1 weg hebben dan van de brave MP4-12C. McLaren heeft tegenover Britse media zelf toegegeven dat bij de MP4-12C meer focus lag op technologie dan op uitstraling en die ‘fout’ willen ze niet weer maken. Concreet kunnen we daar momenteel echter nog niets van zeggen. De mule die we nabij de Nürburgring betrapten draagt immers de body van een MP4-12C terwijl onderhuids de P13 schuilgaat.

2015
McLaren heeft laten weten de P13 in maart 2015 als wereldprimeur mee te nemen naar de Autosalon van Genève. De auto verschijnt eerst als coupé en zal een jaar later tevens als Spyder op de markt komen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste levensteken en details McLaren P13
Eerste levensteken en details McLaren P13
Eerste levensteken en details McLaren P13
Eerste levensteken en details McLaren P13
Redactie
Door Redactie

Zoeken