Spyshots

Mercedes Viano krijgt Citan-neus

Mercedes Viano krijgt Citan-neus

Sinds de Viano verleden jaar ons mobiele redactiekantoor was tijdens onze jaarlijkse trip naar Genève hebben we een speciale binding met de luxe-personenbus van Mercedes. Sindsdien willen we nieuws over de Viano maar al te graag delen. Bij dezen.

De huidige generatie van de Mercedes-Benz Viano gaat al sinds 2003 mee. Een lange tijd, dus op een gegeven moment helpen kleine of grote facelifts ook niet meer om hem bijtijds te houden. Wil de Viano kunnen blijven opboksen tegen bijvoorbeeld de Volkswagen Multivan en Ford Tourneo Custom (overigens ons redactietransport voor de komende editie van de Autosalon van Genève), dan moet hij een keer helemaal in het nieuw gestoken worden. Dat doet Mercedes dan ook, ook al lijkt dat in eerste instantie niet zo.

Citan
Een oorzaak dat een personenbus van vandaag weinig vernieuwend oogt ten opzichte van een generatie van pakweg twintig jaar terug, is de hoekige vorm. Dat is immers nog steeds de beste bouwwijze om zoveel mogelijk binnenruimte te creëren. Na de B-stijl zal de nieuwe Viano er zodoende niet veel anders er uitzien dan zijn voorganger. De voorzijde zal echter compleet anders zijn. De nieuwe Viano zal meer dan ooit tevoren lijken op een personenauto, en dat betekent onder meer een vlakkere, volwaardige motorkap en een minder steile voorruit. Kopers van personenbussen zijn tegenwoordig meer dan vroeger veeleisend als het om het uiterlijk van hun aankoop gaat; een bus moet naast praktisch ook representatief zijn. En Mercedes leent daarvoor de neus van de Citan om dat bij de nieuwe Viano te bewerkstellingen. En om een uniform familiegezicht te behouden uiteraard.

Mooier afgewerkt? 
Iedere Viano start zijn leven als Vito, de bedrijfswagen van Mercedes, en dat is aan de huidige Viano, zelfs met alle luxe aan boord, goed aan te zien. Hard plastics, grote naden tussen de verschillende panelen en toch behoorlijk wat kraakjes en piepjes zijn daarvan enkele voorbeelden. Van de nieuwe Viano verwachten we anders, maar concreet is er nog weinig bekend over hoe Mercedes het interieur heeft aangekleed. Idem dito wat betreft het motorengamma, al verwachten we dat ook hier een grote slag wordt gemaakt. Vooral op het gebied van efficiëntie.

De nieuwe Mercedes Viano maakt zijn opwachting tegen het einde van het jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mercedes Viano krijgt Citan-neus
Mercedes Viano krijgt Citan-neus
Mercedes Viano krijgt Citan-neus
Mercedes Viano krijgt Citan-neus
Redactie
Door Redactie

Zoeken