Nieuws

General Motors EN-V

GM goes Star Trek met EN-V Concept

General Motors ziet ons over pakweg twintig jaar allemaal boodschappen doen in de EN-V. Het voertuig – een soort kruisbestuiving tussen een auto en een Segway – is compact, schoon en biedt voldoende ruimte voor de dagelijkse dingetjes.

GM goes Star Trek met EN-V Concept
De EN-V, dat staat voor Electric Networked-Vehicle, is voortgekomen door een joint venture tussen General Motors en Shanghai Automotive Industry Corp. Group (SAIC). Volgens zijn makers woont in 2030 meer dan zestig procent van de acht miljard mensen wereldwijd in stedelijke gebieden, en dat legt een enorme druk op een publieke infrastructuur die nu al moeite heeft om te voldoen aan de groeiende vraag naar vervoer en basisbehoeften. De EN-V is het antwoord op deze issues.

Lage parkeerkosten
Met buitenmaten van 1,5 x 1,4 x 1,7 meter (lxbxh), een gewicht van 500 kilogram en een draaicirkel van slechts 1,74 meter is het vervoersmiddel uiterst compact, licht en wendbaar. Twee elektromotoren - aan elk wiel één - zorgen voor een emissievrije uitstoot en de voortstuwing met een maximaal haalbare snelheid van 40 km/h. Het zijn eigenschappen van de EN-V die in een klap alle problemen rondom files, de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, de luchtkwaliteit en de betaalbaarheid van de toekomstige steden verlichten. De actieradius bedraagt 40 kilometer om hem daarna aan het stroomnetwerk te pluggen voor het opladen van de batterijen. Naast deze steeds alledaagser wordende technieken beschikt de EN-V ook over futuristische snufjes. Zo kan het apparaat communiceren met andere voertuigen waardoor zelfstandig rijden mogelijk is. Ondertussen kunnen de inzittenden bijvoorbeeld de krant lezen, bellen of lunchen.

Epicentra
Er zijn drie EN-V-modellen onthuld. Ze vertegenwoordigen drie verschillende kenmerken die het plezierige karakter van toekomstige mobiliteit benadrukken: Jiao (Trots), Miao (Magie) en Xiao (Lach). De studiemodellen worden van 1 mei t/m 31 oktober tentoongesteld in het SAIC-GM paviljoen op de World Expo 2010 in Sjanghai. Waarom Sjanghai? Omdat deze grootste stad van China naar verwachting één van de epicentra wordt voor de invoering van individuele mobiliteitsoplossingen voor de toekomst.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
GM goes Star Trek met EN-V Concept
GM goes Star Trek met EN-V Concept
GM goes Star Trek met EN-V Concept
GM goes Star Trek met EN-V Concept

Zoeken

Merk- & modeldossiers