Nieuws

Audi RS5

450 pk sterke V8 voor Audi RS5

Dus toch! Geen turbocharger, geen compressor maar een zelfstandig ademende V8 is wat Audi in de RS5 lepelt. De krachtbron is nauw verwant aan de V10 in de R8 en produceert een maximum van 450 pk. Genoeg om zijn voornaamste rivaal, de BMW M3, het nakijken te geven. Op papier dan.

450 pk sterke V8 voor Audi RS5

Knap van Audi om tot het moment van deze officiële presentatie het hart van de RS5 geheim te houden. Al sinds de eerste beelden van de RS5 is men aan het speculeren over de krachtbron. Zou het een geknepen V10 uit de RS6 worden of toch, met het oog op downsizing, een opgepepte zescilinder compressor uit de Audi S4? Niets van dit alles. Audi besloot te gaan voor onvervalste pk’s uit een atmosferische V8. Uiteraard hebben de Duisters rekening gehouden met de gevoelens van fanatieke milieuactivisten, maar de brullende achtcilinder staat in eerste instantie voor brute kracht.

Bekvechten
De 4.2 liter V8 in de Audi RS5 is een hoogtoerige machine. Pas bij een toerental van 8.250 tpm levert ‘ie zijn maximum vermogen van 450 pk af. Het koppel van 430 Nm is volledig beschikbaar tussen 4.000 - 6.000 tpm. Wat deze razernij met de RS5 doet? Nou, wat te denken van een sprint naar 100 km/h in 4,6 seconden en een begrensde top van 250 km/h (280 km/h op aanvraag). Hiermee is de RS5 op papier sneller dan zijn aardsrivaal uit de stallen van BMW M. De eveneens hitsige achtcilinder in de M3 heeft namelijk 4,8 seconden nodig om de 100 km/h-barrière te doorbreken. Nu ze de twee Duitse kemphanen nagenoeg even snel blijken te zijn zijn we erg benieuwd of de achtcilinder in de Audi een soortgelijke keel kan opzetten als de M3. Standaard beschikt de RS5 over Audi Drive Select (variabele onderstelafstemming) en daarmee is ook de geluidsproductie van het uitlaatsysteem te regelen, dus... En voor we het vergeten; de dorstigheid van de RS5 blijft beperkt tot 10,8 l/100 km.

Kronenrad
Standaard is de RS5 uitgerust met de zeventraps S tronic met dubbele koppeling. Handmatig schakelen kan eventueel met de daarvoor bestemde schakelaars achter het stuurwiel. De transmissie is speciaal aangepast om de enorme krachten van de achtpitter aan te kunnen. Ook het standaard gemonteerde quattro-systeem is onder handen genomen. Om het zekere voor het onzekere te nemen heeft Audi het vierwielaandrijvingsysteem uitgebreid met een nieuwe generatie differentieel genaamd "Kronenraddifferential" (crown gear in het Engels). Deze heeft een grotere reikwijdte als het gaat om krachtverdeling tussen de voor- en achteras. Standaard is de verhouding 40/60, maar wanneer de situatie daarom vraagt kan 70% van de aandrijfkrachten naar de voortrein worden gestuurd en 85% naar de achterwielen. Een sportdifferentieel uitsluitend voor de achteras is als uitbreiding hierop optioneel verkrijgbaar.

De Audi RS5 wordt officieel onthuld tijdens de Autosalon van Genève. In de lente wordt de levering opgestart. In Duitsland gaat de snelste A5 Coupé minimaal € 77.000,- kosten. De prijzen voor ons zijn nog niet bekend.

Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
450 pk sterke V8 voor Audi RS5
450 pk sterke V8 voor Audi RS5
450 pk sterke V8 voor Audi RS5
450 pk sterke V8 voor Audi RS5
450 pk sterke V8 voor Audi RS5
450 pk sterke V8 voor Audi RS5

Zoeken

Merk- & modeldossiers