Nieuws

24Uren van Le Mans mooier met Jaguar aan de start

24Uren van Le Mans mooier met Jaguar aan de start

Op 12 en 13 juni wordt opnieuw de 24 Uren van Le Mans verreden. En één van de fabrikanten die aan de startgrid op Circuit de La Sarthe zal staan is Jaguar. Na lange tijd afwezig te zijn keert het Britse merk terug met als strijdbijl de JaguarRSR XKR GT2.

Jaguar bestaat dit jaar driekwart eeuw. In die 75 jaar heeft het Britse merk zijn stempel op de automobielindustrie gedrukt. De meeste bloedstollende modellen heeft Jaguar voortgebracht en niet te vergeten een historie om ú tegen te zeggen. Een van die gouden bladzijden zijn de zeven overwinningen in de 24 Uren van Le Mans. De laatste keer dateert uit 1990. En nu keert Jaguar terug naar La Sarthe om opnieuw te zegevieren.

Jaguar aan het woord
De fabrikant Jaguar laat niets los over de specificaties van de JaguarRSR XKR GT2, de racewagen waarmee het aanstaande juni aan de start van de beroemde race verschijnt. In plaats daarvan worden diverse betrokkenen aan het woord gelaten waaronder Gentilozzi, die het stuur neemt van de JaguarRSR XKR GT2 in de 2010 American Le Mans Series: “De verwachtingen over de terugkeer van Jaguar naar Le Mans zullen hoog gespannen zijn, maar gezien het ongelooflijk hoge niveau van de wedstrijd, mogen we niet rekenen op een podiumplaats. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat JaguarRSR niet voor de volledige honderd procent achter het project staat en ik wil alle fans van Jaguar´s motorsportverleden dan ook oproepen om het team een warm hart toe te dragen.” Global Marketing Director van Jaguar Cars, C.J. O´Donnell, doet er nog een schepje bovenop: “Motorsport is altijd belangrijk geweest voor Jaguar. De dominantie van Jaguar op het circuit van Le Mans in de jaren ´50 vormde de basis van wat uitgroeide tot het huidige bedrijf. Het is intussen 20 jaar geleden dat Jaguar voor het laatst Le Mans won. De terugkeer naar Le Mans zal ervoor zorgen dat er over de hele wereld met enthousiasme over Jaguar gepraat wordt." Het mag duidelijk zijn dat Jaguar erg trots is dat het opnieuw de 24 Uren van Le Mans kan rijden. Wie zijn wij om deze prachtige terugkeer niet toe te juichen; de vier-en-twintig-uren worden er alleen maar mooier op!

Historische overwinningen
Zoals gezegd stond Jaguar in het verleden al zeven keer op het hoogste ereschavot aan het einde van de 24 Uren van le Mans. De eerste keer dat het merk goud behaalde was in 1951 met de C-type Le Mans. Twee jaar later deed de C-type het nog eens dunnetjes over. Met de D-type was Jaguar nog succesvoller en wist het de befaamde race drie keer (op rij) te winnen. Dat was in 1955, 1956 en 1957. De zesde keer liet even op zich wachten. Pas in 1988 pakte Jaguar haar zesde titel met de Jaguar XJR-9LM en precies twintig jaar geleden werd de laatste overwinning geboekt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
24Uren van Le Mans mooier met Jaguar aan de start
24Uren van Le Mans mooier met Jaguar aan de start
Redactie
Door Redactie

Zoeken