Nieuws

Krachtige 155 pk dieselmotor voor Ford Mondeo

Krachtige 155 pk dieselmotor voor Ford Mondeo

De Ford Mondeo zal vanaf de herfst leverbaar zijn met twee dikke motoren: een 2.2 TDCI (155 pk) en een 3.0 V6 (204 pk). Met een speciale Titanium uitvoering wordt de introductie kracht bijgezet. De Titanium heeft een op de ST220 gebaseerd uiterlijk.

De nieuwe 2.2 liter common-rail Duratorq TDCI-dieselmotor van Ford is de krachtigste TDCi van Ford op dit moment. De 2.2 TDCI levert een vermogen van 155 pk en een indrukwekkend maximaal koppel van 400 Nm. Waar de meeste dieselmotoren pas beschikking hebben over het maximum koppel bij 2.000 tpm, is het koppel van de 2.2 TDCi al beschikbaar bij 1.800 tpm. Schakellui rijden moet daardoor geen enkel probleem zijn. De 2.2 TDCi (155 pk) is gebaseerd op de 2.0 TDCi die 130 pk levert. De aanpassingen omvatten niet alleen het opboren van de inhoud, maar ook een aanpassing in het injectiesysteem en de turbolader. Bij de ontwikkeling van deze 2.2 TDCi hebben de ingenieurs zich met name gericht op het ontwikkelen van zoveel mogelijk koppel bij een zo laag mogelijk toerental, en daar zijn ze zeker in geslaagd.

Prestaties van niveau
De prestaties van de Mondeo 2.2 TDCi liegen er niet om. In 8,7 seconden sprint de Mondeo naar 100 km/h en de dappere doorzetter haalt een top van ruim 220 km/h. Bij een diesel wordt uiteraard ook sterk rekening gehouden met het brandstofverbruik en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een verbruik van 6,1 liter op 100 km heb je niets te klagen.
Het vermogen wordt op de voorwielen overgebracht middels een handgeschakelde zesbak.

Krachtige 3.0 V6 benzinemotor
De vraag naar een krachtigere motor dan de 2.5 V6 (170 pk) is groot. Nu kun je zeggen dat je dan voor een Mondeo ST220 moet kiezen, maar niet iedereen wil dat. Daarom beantwoord Ford deze vraag met een krachtige 3.0 V6 met 204 pk. Hiermee heeft Ford een motor die precies tussen de 2.5 V6 (170 pk) en de ST220 (226 pk) in zit.

De Mondeo 3.0 V6 haalt prestaties die uiteraard nog beter zijn dan de nieuwe dieselmotor. Met een topsnelheid van 240 km/h en een acceleratie van 0-100 km/h in 7,9 seconden is de Mondeo alles behalve langzaam te noemen.

Tijdelijke Titanium uitvoering
In Nederland wordt de Mondeo tijdelijk geleverd in een Titanium uitvoering, in combinatie met één van de twee nieuwe motoren. Bij deze uitvoering heeft men zich laten inspireren door de ST220 en dat betekent een krachtig en sportief uiterlijk. Aan de buitenkant is dit terug te zien aan de 17 inch lichtmetalen wielen, de grille, de voor- en achterbumper, zij-skirts en het verlaagde onderstel.

Het interieur is gebaseerd op de Ghia Executive maar dan met sportieve accenten zoals geborsteld aluminium, sportieve instrumenten en zwarte alcantra bekleding.

Er zullen in Nederland slechts 250 exemplaren van de Mondeo Titanium worden geleverd. Vanaf de herfst van 2004 zijn de modellen te koop. Over de prijzen heeft Ford nog niets meegedeeld, deze zullen later dit jaar bekend worden gemaakt. Om verwarring te voorkomen, de beide nieuwe motoren zullen ook ´gewoon´ leverbaar worden en niet alleen als Titanium uitvoering. Vrees dus niet als u geen Titanium uitvoering kunt bemachtigen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Krachtige 155 pk dieselmotor voor Ford Mondeo
Krachtige 155 pk dieselmotor voor Ford Mondeo
Redactie
Door Redactie

Zoeken