Nieuws

Ford Focus (ST) BEV ondergaat ultieme test

Ford Focus (ST) BEV ondergaat ultieme test

Feitelijk bevindt de elektrische Focus BEV zich nog in het ontwikkelingstadium, maar dat weerhoudt Ford niet om hem de ultieme test aan te laten gaan. Een Focus BEV in ST-trim zal namelijk op TopGear-achtige wijze worden ingezet tijdens een gastenwedstrijd in de Jay Leno Show van de gelijknamige talkshowhost en groot autoliefhebber.

Vanaf vandaag zal er in iedere aflevering van de populaire Amerikaanse Jay Leno Show een uitgenodigde gast een elektrische Ford Focus ST Battery Electric Vehicle (BEV) over een circuit sturen om een zo snel mogelijke rondetijd neer te zetten. Vervolgens zal op een lijst de tijden van de verschillende gasten worden bijgehouden. Grote kans dat deze zogenaamde ´Green Car Challenge´ is afgeleid van het gelijksoortige item ‘A Star In A Reasonably Priced Car’ van het beroemde Britse autoprogramma TopGear. De Amerikaanse actrice Drew Barrymore bijt vanavond de spits af.

Graadmeter
De elektrische Focus BEV is gehuld in de toepasselijke kleur Electric Orange. Hij is gemodificeerd tot een elektrische uitvoering als onderdeel van Ford´s BEV testvloot. Het merk wil over enige tijd een elektrische Ford in Amerika op de markt brengen. De Green Car Challenge is dus de ultieme test voor de Focus BEV en elektrische auto´s in het algemeen. De ingezette ST BEV zal namelijk hard behandeld worden tijdens het pogen de snelste tijd neer te zetten. Als de elektrische unit hierin zijn betrouwbaarheid en mogelijkheden bewijst moet dat in de dagelijkse praktijk ook wel lukken.

Zes weken

De unieke Focus BEV voor de Jay Leno Show zag in juli in Duitsland het levenslicht als een normale Focus ST. De auto werd overgebracht naar Ford´s hoofdkantoor in Dearborn (Michigan, V.S.) waar de technici in slechts zes weken de 2.5 liter vijfcilinder en de brandstoftank ruilden voor een volledig elektrische aandrijflijn. De elektrische krachtbron van de Ford Focus ST BEV levert een gecombineerd vermogen van 141 pk en een trekkracht van 320 Nm.

Serieuze raceauto

De elektrische auto voldoet helemaal aan de wensen van de Amerikaanse automobilist want het heeft versnellingsbak met slechts één verzet. Kortom pedal to the metal en gaan. Mede dankzij de positie van de accu’s heeft de raceklare Ford Focus BEV een nagenoeg ideale 50/50 gewichtsverdeling. Dit komt de wegligging ten goede. Bovendien is de auto voorzien van dezelfde voorveren en schokdempers als de Focus RS, terwijl de vering en dempers achter speciaal voor deze ‘Leno´ Focus BEV zijn ontwikkeld. Als klap op de vuurpijl is de Focus BEV ook nog eens speciaal afgesteld op het circuit naast de NBC-studio van de Jay Leno Show.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ford Focus (ST) BEV ondergaat ultieme test
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers