Nieuws

EU6-norm: Audi A4 met 3.0 TDI clean diesel

EU6-norm: Audi A4 met 3.0 TDI clean diesel

Dat dieseltechnologie nog veel schoner kan bewijst Audi met de introductie van de A4 3.0 TDI clean diesel. Door een nabehandeling van de uitlaatgassen weet de TDI-motor in de Audi A4 veel betere cijfers neer te zetten.

De clean diesel-technologie is volop in ontwikkeling. Bij Mercedes onder de noemer BlueTec, bij BMW als BluePerformance en bij Audi simpelweg als clean diesel. Het principe is eenvoudig: de uitlaatgassen worden ´behandeld‘ voordat deze de uitlaat verlaten. Het geheim schuilt ´em in de NOx-katalysator met AdBlue-injectie. Het additief AdBlue wordt ingespoten en zorgt ervoor dat stikstofoxide (NOx) wordt omgezet in het onschadelijke stikstof en zuurstof.

Beperkte details
Na de gefacelifte Q7 zal deze techniek nu ook voor de A4 leverbaar worden. Audi levert de 3.0 TDI, net als in de Q7, in de A4 als clean diesel. Het vermogen ligt op 240 pk en het verbruik bedraagt 6,7 l/100 km en is daarmee gelijk aan de ‘gewone’ 3.0 TDI. Over uitstootcijfers tasten we nog in het duister. Audi heeft nauwelijks informatie door laten schemeren. Reken op enkele grammen reductie in CO2-uitstoot, maar belangrijker een forse daling van stikstofoxide-uitstoot. Volgens Audi is de auto dusdanig schoon dat deze aan de EU6-norm voldoet. En dat is uniek. Slechts enkele auto’s, zoals de BMW 330d BluePerformance en Volkswagen Passat BlueTDI, voldoen hieraan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
EU6-norm: Audi A4 met 3.0 TDI clean diesel
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers