Nieuws

Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt

Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt

Met het officieel introduceren van de fonkelnieuwe 9-5 breekt er voor Saab een nieuw tijdperk aan. Na leer uit de negatieve periodes in het verleden te hebben getrokken kijken de Zweden vanaf nu alleen nog maar voorruit. De nieuwe 9-5 belichaamt deze visie.

  • Design afgeleid van spectaculaire Saab Aero X Concept
  • Ex- en interieur typisch Scandinavisch
  • Volgestopt met aantrekkelijke features
  • Uitsluitend turbomotoren tussen de 160 en 300 pk
  • Weggedrag op sportiviteit afgestemd
  • In de loop van 2010 in de showrooms

De nieuwe Saab 9-5 is niet helemaal nieuw van de tekentafel gekomen, want het herbergt veel technieken van de Opel Insignia. Ook wat betreft het design hebben de ontwerpers veel inspiratie gevonden bij eerder verschenen conceptcars van het merk. Het front is overduidelijk afgeleid van de bloedstollende Aero X die in 2006 op de Autosalon van Genève voor het eerst schitterde. Absoluut niet iets waar de nieuwe 9-5 zich voor hoeft te schamen, dachten wij zo. Geboetseerd naar de vormen van een ijsblok is de 9-5 een echte sedan en geeft het niet toe aan de lijnen van een vierdeurscoupé die vandaag de dag zo in trek zijn. Bijzonder knap en geslaagd is dat de makers de vorige generatie 9-5 niet zijn vergeten en toch onmiskenbaar een nieuwe auto hebben neergezet.

Luchtvaartgenen
Saab belooft dat de bewegingsvrijheid binnenin aanzienlijk is toegenomen ten opzichte van z’n voorganger. Dat moet ook wel wil het dit keer echt klandizie bij de Duitse showroom wegtrekken. Het interieur is al evenzo typisch Saab als het exterieur. Wederom zien we het karakteristieke dashboard die overgaat in de middentunnel en de bestuurder ’scheidt’ van de overige inzittenden. Achter het stuurwiel huist een diep verzonken snelheidsmeter die moet doen denken aan de hoogtemeter van een vliegtuig – hoe kan het ook anders als van origine zijne vliegtuigbouwer. De aloude grote draaiknoppen hebben plaatsgemaakt voor kleinere exemplaren en de groene instrumentariumverlichting matcht perfect bij het ijsblokvormige design van de 9-5.

High-tech features
Het interieur ademt niet alleen high-tech uit, het herbergt ook de laatste stand der technieken. Zo is de nieuwe 9-5 onder meer voorzien van een head-up display, adaptieve verlichting (door Saab Bi-Xenon Smart Beam genoemd), adaptieve cruisecontrol, keyless entry, gescheiden airconditioning voor de eerste en tweede zitrij, parkeerassistentie en natuurlijk het Saab XWD, de actieve vierwielaandrijving met elektronisch gestuurd sperdifferentieel (eLSD). Eventueel kan de klant ook nog beschikken over een infotainmentsysteem met een surround sound audiosysteem van Harman/Kardon en een navigatiesysteem met 8 inch scherm en 10 Gb harde schijfhard om muziekbestanden op te zetten. In de middenconsole zijn een USB-aansluiting, een AUX-ingang en een 12-voltaansluiting verwerkt. De achterpassagiers kunnen via het entertainmentsysteem achterin hun eigen muziek of DVD afspelen. Het beeld wordt geprojecteerd op de uitklapbare schermen in de hoofdsteunen van de voorstoelen en draadloze hoofdtelefoons worden meegeleverd.

Motorenlinie
Als vanouds is de nieuwe Saab 9-5 louter te bestellen met turbomotoren. Vanaf de marktintroductie trapt de 220 pk sterke viercilinder het benzinegamma af. Als topper is de 2.8 liter V6-turbo. Die is goed voor een vermogen van 300 pk, levert 400 Nm aan koppel en is standaard voorzien van XWD-vierwielaandrijving. Kort na de lancering volgt er nog een kleinere 1.6 liter turbobenzinemotor met een vermogen van 180 pk die net als de 2.0 ook als E85-motor geleverd kan worden. Dieselrijders probeert Saab op hun wenken te bedienen met de 160 pk sterke tweeliter die slechts 139 gram aan CO2 uitstoot. Alle 9-5´s zijn voorzien van een transmissie met zes versnellingen. Een automaat is optioneel.

Sportief rijden
Saab laat weten dat de ondersteltechniek van de nieuwe 9-5 zich richt op het leveren van een sportieve rijervaring. Dit eventueel in combinatie met de actieve vierwielaandrijving XWD (alleen leverbaar op de 2.0 liter benzine/BioPower en de 2.8 liter V6 turbomotor). Voor het complete 9-5-gamma is Saab DriveSense leverbaar waarmee de bestuurder de onderstelafstemming kan bepalen. Affabriek zijn twee ondersteltypen te bestellen, afhankelijk van de motorkeuze. Beide bieden de bestuurder de mogelijkheid een sport-afstelling te kiezen.

In de loop van 2010
De nieuwe Saab 9-5 beleeft zijn werelddebuut op de IAA en vindt in de loop van 2010 zijn weg naar de dealers. De auto is leverbaar in drie uitvoeringen: Linear, Vector en Aero. De bouw vindt plaats in Trollhättan, de thuisbasis van het merk. Prijzen volgen nog.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Saab 9-5 officieel wereldkundig gemaakt
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers