Nieuws

Officieel: de nieuwe Jaguar XJ

Officieel: de nieuwe Jaguar XJ

Jaguar introduceert de volledig nieuwe Jaguar XJ. De lancering van de XJ bouwt voort op het succes van de nieuwe XF en is een cruciaal moment voor Jaguar dat als merk een sterke evolutie doormaakt. Het model positioneert zich als het vierdeurs vlaggenschip van het Britse merk.

• Compleet nieuwe Jaguar XJ zet volgende stap in Jaguars designtaal
• Aluminium koetswerktechnologie met 50% gerecycled materiaal
• Drie krachtige motoren leverbaar; tweemaal V8 benzine en één V6 diesel
• Groot 12,3 inch scherm als instumentenbord
• Acht duims touchscreen met Dual View
• Uitgebreid aantal multimediamogelijkheden
• De verkoop van de nieuwe Jaguar XJ start direct

De gloednieuwe XJ benadrukt volgens Ian Callum, hoofd design van Jaguar, de volgende gedurfde evolutie in de nieuwe designtaal van Jaguar. Het ontwerpteam heeft inspiratie uit de klassieke Jaguars, zoals de Mk2 en de originele XJ, geput om een Jaguar te creëren voor de 21e eeuw. Het resultaat is een druppelvormige auto met designelementen van de Jaguar XF, Maserati Quattroporte en de Lancia Thesis. Het uiterlijk oogt van voren krachtig en van achter juist sierlijk. Aerodynamisch heeft Jaguar de zaken goed voor mekaar. De XJ is samen met de XF de meest aerodynamische Jaguar ooit gebouwd. De wagen heeft een luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van 0,29.

Virtuele instrumenten

Er is geen fysiek instrumentarium zichtbaar in de nieuwe XJ. In plaats daarvan is er een 12,3" groot hogeresolutiescherm met virtuele instrumenten die alle functies van de klassieke wijzerplaten overnemen. De ontwerpers van Jaguar hebben de vrijheid die de virtuele instrumenten bieden bovendien gebruikt om de nuttigste informatie prioriteit te geven en animaties te creëren voor de bestuurder. Wanneer de XJ start, verschijnen er drie virtuele wijzerplaten op het scherm: de middelste wijzerplaat omvat een snelheidsmeter, rechts geflankeerd door een toerenteller en links door een informatiescherm met de brandstof- en temperatuurmeters. Wanneer nodig (wanneer het brandstofpeil laag is of wanneer de bestuurder een radiozender kiest bijvoorbeeld) wordt de toerenteller tijdelijk vervangen door het vereiste waarschuwingsbericht of menu. De prioritaire weergave wordt nog naar een ander niveau getild wanneer de bestuurder de dynamische modus van de XJ activeert. In dat geval krijgen de wijzerplaten een sportieve rode gloed en verschijnt er een duidelijke versnellingsindicator die rood oplicht wanneer de toerentalbegrenzer bereikt wordt.

Aanraakscherm met ‘Dual View’

Een 8” groot aanraakscherm in de middenconsole is de ideale aanvulling op het virtuele instrumentenbord en biedt een intuïtieve manier om veel van de andere functies van de wagen te beheren, zoals airconditioning, audio, communicatie en navigatie. Het scherm is echter meer dan gewoon intuïtief, het omvat de ‘Dual View’ technologie, een belangrijk voordeel waardoor de bestuurder en voorpassagier op hetzelfde scherm een volledig verschillende inhoud kunnen bekijken. Zo kan de passagier bijvoorbeeld televisie of een dvd-film bekijken terwijl de bestuurder de navigatieaanwijzingen volgt. Dankzij de aanraakinterface kon het aantal klassieke schakelaars tot een minimum worden beperkt. Er blijft nog slechts een klein aantal belangrijke bedieningselementen over die zich onder het scherm bevinden. De bestuurder kan ook de nieuwe generatie stembediening van Jaguar, ‘Interactive Voice’, gebruiken. Op het scherm worden dan een reeks sleutelwoorden aangereikt die u kunt gebruiken om een bepaalde functie te bedienen. Deze nieuwe “zeg wat u ziet” benadering maakt de bestuurder snel vertrouwd met de bediening van systemen zoals de ingebouwde telefoon, de navigatie en het audiosysteem.

Multimediacapaciteiten

De flexibiliteit van de nieuwe schermen en controlesystemen wordt versterkt door de multimediacapaciteiten van de nieuwe XJ. Klanten kunnen niet alleen kiezen tussen een cd/dvd-speler en analoge of DAB satellietradio-ontvangers, maar ook tussen digitale of analoge televisie. Daarnaast biedt een Media Hub nog meer flexibiliteit dankzij twee USB-poorten, audiostreaming via Bluetooth en een AUX-ingang voor bijvoorbeeld een iPod. Het audiosysteem gebruikt een harde schijf (HDD) zodat u cd’s naar de harde schijf kunt uploaden om ze later te beluisteren. Het navigatiesysteem werkt eveneens met de harde schijf.

Motorengamma

De nieuwe XJ biedt de keuze tussen drie krachtige motoren, waarvan twee V8 benzinemotoren en een V6 dieselmotor. De vijf liter grote V8 wordt door Jaguar geleverd met of zonder compressor. De eerste variant levert een vermogen van 385 pk en heeft een koppel van 515 Nm. De V8 met hulp heeft beschikking over 510 pk en 625 Nm. Dit topmodel sprint in 4,9 seconden naar de honderd en heeft net als de andere twee modellen een begrensde topsnelheid van 250 km/h. Als derde krachtbron staat de 3.0 liter V6 diesel in de brochure. Dankzij dubbele sequentiële turbocompressors levert de motor 275 pk en 600 Nm aan koppel. Nul naar honderd doet de zelfontbrander in 6,4 seconden, terwijl het verbruik gemiddeld op zeven liter per honderd kilometer ligt.

Koetswerk deels van gerecycled materiaal

Alle benzine- en dieselmotoren geven hun vermogen via een verbeterde versie van de elektronisch gestuurde zestrapsautomaat. De transmissie heeft een volledig adaptief schakelsysteem die bedient wordt met de cirkelvormige, geribbelde aluminium draaiknop die het Britse merk ‘JaguarDrive Selector’ noemt. De transmissie beschikt over het Jaguar Sequential Shift™ om manueel te schakelen met schakelhendels achter het stuur. De nieuwe Jaguar XJ wordt gebouwd met aluminium koetswerktechnologie die geïnspireerd is op de luchtvaart. Hierdoor is de XJ volgens Jaguar minstens 150 kg minder zwaar dan zijn concurrenten. Deze technologieën komen de prestaties, het weggedrag en de zuinigheid ten goede. Voor het koetswerk is overigens meer dan 50% gerecycleerd materiaal gebruikt.

Rijplezier en comfort verenigd

De nieuwe Jaguar XJ werd ontwikkeld om de bestuurder rijplezier te bieden zonder daarbij het comfort of raffinement op te offeren. Om hiervoor te zorgen rust Jagaur de XJ uit met geavanceerde technologieën, zoals continu variabele schokdemping (Adaptive Dynamics), een elektronisch gestuurde achterdifferentieel (Active Differential Control) en een stuurbekrachtiging met snelle verhouding. Het adaptieve JaguarDrive ControlTM biedt twee verschillende modi: de dynamische modus voor een sportiever karakter en de wintermodus voor meer zekerheid in omstandigheden met beperkte grip. Elke modus wijzigt de eigenschappen van de motorsturing, de transmissie, het Adaptive Dynamics-systeem en de actieve differentieelsturing evenals de interventies van de stabiliteitsregeling. Zo zijn in de dynamische modus de schakelpunten verlengd, is de ophanging stijver en worden de presentatie en de kleur van de hoofdinstrumenten aangepast.

Interieur

Onder het exterieur schuilt een interieur dat plaats biedt aan vijf volwassenen. De versie met lange wielbasis biedt de achterpassagiers meer ruimte dankzij een extra 125 mm beenruimte. Kijken we naar het interieur dan zien we een ruim, minimalistisch vormgegeven dashboard wat omringt wordt met leer. Het siert alle grote oppervlakken, zoals de zetels, het dashboard, de deuren, de middenconsole en de armsteunen. Het interieur straalt een echte moderne Britse sfeer uit. Een gevoel voor snelheid en luxe, mede dankzij de fosforblauwe verlichting, komt je tegemoet.

Personaliseringsmogelijkheden
Centraal op het dashboard staat een analoge klok met individuele chroomkrans, een gesponnen metalen wijzerplaat en iriserende blauwe achtergrond, duidelijk geïnspireerd op luxehorloges.De nieuwe bekledingen en kleuren, waaronder een reeks frisse en meer gedurfde kleuren gekozen door de Jaguar Design Studio, zorgen voor een uitgebreid aantal personaliseringsmogelijkheden. Negen verschillende gespiegelde fineersoorten zijn verkrijgbaar, stuk voor stuk gekozen om een erg frisse en eigentijdse look te creëren. Ook een afwerking in koolstofvezel of pianozwart behoort tot de mogelijkheden voor wie een meer technische sfeer zoekt.

B&W audiosysteem

Optioneel is de XJ uit te rusten met een surround-sound systeem van Bowers & Wilkins. Het 1.200 Watt sterke audiosysteem combineert 20 Bowers & Wilkins luidsprekers aangestuurd via 15 kanalen en moet in staat zijn een goed geluid te producren. Wanneer het Entertainment pack voor de achterpassagiers wordt besteld, krijgen passagiers toegang tot twee 8” grote lcd-schermen op de achterkant van de voorste hoofdsteunen en digitale hoofdtelefoons met draadloze infraroodtechnologie. Met de speciaal ontworpen, draagbare bediening voor het aanraakscherm kunnen passagiers hun favoriete bron van entertainment kiezen. Daarbij worden de twee schermen achteraan en alle hoofdtelefoons onafhankelijk gestuurd.

De verkoop van de geheel nieuwe Jaguar XJ start direct. De eerste exemplaren van de XJ worden begin 2010 geleverd.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Officieel: de nieuwe Jaguar XJ
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers