Nieuws

Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento

Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento

Vanaf september staat de geheel nieuwe Kia Sorento bij de dealers. En daarmee wordt zijn sinds 2002 veelgeroemde voorganger opgevolgd. Voor Kia betekende de Sorento de introductie van een absolute imagebooster en het begin van een succesvol merk in Nederland. De nieuwe Sorento heeft dan ook een bijzonder zware taak want het succes van zijn voorganger is niet zomaar te overtreffen.

De introductie van de Kia Sorento in 2002 kan voor het Zuid-Koreaanse merk als een absolute mijlpaal worden beschouwd. Het merk was niet alleen de eerste fabrikant die een SUV bereikbaar maakte voor het grote publiek, maar bovendien wist Kia met de Sorento naam op te bouwen. In de loop van de jaren heeft de Sorento vele kopers weten te overtuigen en lange tijd genoot de auto zelfs van een soort monopoliepositie. Daar is de afgelopen jaren echter een einde aan gekomen. De Santa Fe, Outlander, C-Crosser, Kuyga, CR-V en 4007 kwamen stuk voor stuk op de markt. En daarmee werd de concurrentie ineens wel heel erg sterk. Zo sterk zelfs dat de Sorento het laatste jaar zijn glans wel wat verloren heeft. Na ruim zeven jaar is het in september dan ook echt tijd voor een opvolger.

Eerste kennismaking
Nog voor de officiële introductie konden wij al op Nederlandse bodem de eerste kilometers maken. Kia heeft namelijk een tweetal pré-productiemodellen naar Nederland weten te halen waarmee wij een korte rij-indruk op konden doen. En dat is een redelijk uniek moment, want zoveel hebben we nog niet van de nieuweling gezien. Kia gaf tot nu toe slechts enkele studiofoto’s vrij en op een Europese beurs heeft de auto nog niet gestaan. Ook voor ons was dit dus de allereerste live kennismaking met de auto. En zeker van de voorzijde ziet de SUV er stoer uit. De opvallende chromen grille, scherp gesneden koplampunits en grote luchtinlaten doen geen twijfel bestaan over het segment waarin de Sorento zich begeeft. Ook schuin van achteren ziet het er keurig uit, al missen we daar wel de dynamiek die we in het front terugzien. Bovendien komt het wat anoniem over.

Interieur
Door de buitenzijde en de huidige bouwkwaliteit van Kia (vooral de Cee’d) hebben we hoge verwachtingen van het interieur van de Sorento. Zeker in dit segment is dat immers belangrijk. De eerste indruk is goed. Het interieur oogt niet spannend, maar details als het stuurwiel, de robuuste knoppen en de drie kokers waarin de tellers zich bevinden geven het interieur net dat beetje extra. Jammer genoeg vallen de gekozen materialen erg tegen. Kia heeft op het dashboard, in de deurpanelen en ook de middenconsole alleen maar harde kunststoffen toegepast. Dat doet de uitstraling van het interieur teniet zodra je erin zit. Wij hadden meer verwacht.

Zeer ruim
Een zeer sterk punt van de Sorento is zijn binnenruimte. En dat is ook niet zo vreemd. De auto is immers 4.685 mm lang, 1.885 mm breed en 1.710 mm hoog. De wielbasis is met 2.700 mm eveneens niet klein bemeten. Zodra je instapt merk je dat ook. Of je nu voor- of achterin zit, je hebt altijd meer dan voldoende hoofd- en beenruimte. Nieuw is de mogelijkheid om de Sorento ook als zevenzitter te bestellen. Achter de achterbank worden dan twee inklapbare zitjes gemonteerd die samen een allesbehalve kleine achterbank vormen. Zelfs volwassenen tot 1.85 m kunnen hier plaatsnemen. Een lange rit is geen optie, maar voor een kort stukje is het prima te doen. Kinderen kunnen het op de zesde en zevende zitplaats echter geruime tijd uithouden. Nadeel daarvan is dat er bij zeven inzittenden nog maar 258 liter bagageruimte overblijft. Dat klinkt misschien nog veel, maar in de praktijk valt dat tegen. Ben je met vijf personen onderweg dan beschik je over een alles behalve kinderachtige 1.047 liter en met alleen de bestuurder en passagier aan boord kan er zelfs 2.052 liter bagage mee. Diverse opbergvakjes waaronder een ruim bemeten dashboardkastje en dito middenarmsteun zijn eveneens niet vergeten.

Prettige motor
Eenmaal onderweg met de Sorento valt op dat het binnenin onder alle omstandigheden stil is. Zelfs op de snelweg dringen er maar weinig rijgeluiden binnen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor de soepel lopende 2.4 liter viercilinder benzinemotor waarmee wij op stap zijn. De motor ontwikkelt een vermogen van 174 pk en een koppel van 230 Nm. Standaard gekoppeld aan een prettig schakelde zesbak is dit een fijne combinatie. De Sorento komt vlot van zijn plek en ook onderin toeren is er geen reden tot klagen. Een echt prettige combinatie wordt het waarschijnlijk wanneer gekozen wordt voor de 2.2 CRDi dieselmotor met een vermogen van 197 pk en een koppel van maar liefst 430 Nm (tussen 1.800 en 2.500 tpm). Vooral het koppel zal voor merkbaar veel souplesse zorgen. Kia levert de Sorento in beide gevallen in combinatie met een handgeschakelde zesbak en met voorwielaandrijving. Zowel een zestraps automaat als vierwielaandrijving behoort tegen meerprijs tot de mogelijkheden.

Goede rij-eigenschappen
De dynamiek die de voorzijde uitstraalt heeft Kia ook in de rij-eigenschappen doorvertaald. Denk nu niet meteen dat de Sorento een sportieve auto is, maar dynamiek is er zeker in te vinden. Gelukkig hebben de Koreanen afscheid genomen van het ladderchassis en bij de nieuweling een zelfdragende carrosserie toegepast. En dat maakt verschil! Konden we de vorige generatie Sorento nog betrappen op het nodige overhellen en een gevoelloze besturing, dat is bij de nieuwe generatie wel anders. Overhellen in de bochten doet de auto nauwelijks en de besturing biedt niet alleen voldoende gevoel, maar is ook direct. De diverse bochtige weggetjes en dijkjes die wij gereden hebben vormden voor de SUV geen enkel obstakel. Hij geeft ook in sneller genomen bochten voldoende vertrouwen. Complimenten Kia!

Scoren
We hebben slechts korte tijd met de nieuwe Sorento kunnen rijden maar waren best onder de indruk van de auto. Nee, het is geen trendsetter zoals zijn voorganger, maar hij weet zijn concurrenten zeker bang te maken. Op zijn interieurmaterialen na kunnen we eigenlijk alleen maar pluspunten ontdekken. Want behalve de prettige besturing, de goede wegligging, het ruime interieur en de soepele en stille motor is de auto ook nog eens scherp geprijsd. De prijslijst start bij € 29.995,- voor de 2.2 liter benzinemotor met voorwielaandrijving en een handbak. Wie wil dieselen betaalt minimaal € 35.995,- voor een handgeschakelde voorwielaangedreven 2.2 CRDi. En daarmee is de Sorento ook nog eens de scherp geprijsde SUV in zijn segment. Zou Kia hiermee opnieuw weten te scoren? Wij denken van wel.

© Autoreview.nl | Hans Winter

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Eerste rij-indruk compleet nieuwe Kia Sorento
Redactie
Door Redactie

Zoeken