Nieuws

Miljoenennota: wat verandert er voor de automobilist?

Miljoenennota: wat verandert er voor de automobilist?

De Miljoenennota bevat ook dit jaar weer opvallende zaken voor de automobilist. Veel aandacht gaat er uit naar zuinige en schone auto´s die er in alle gevallen wederom fors op vooruit gaan. De volgens de overheid tot slupers bestempelde modellen zullen het zwaar te verduren krijgen.

De gehele autoindustrie doet haar best om haar modellen zo zuinig en schoon mogelijk te maken. Daarmee wordt Europa steeds ´groener´. Nederland loopt flink voorop met de overheidsmaatregelen. Vanaf volgend jaar worden groene auto´s namelijk beloond op tal van manieren. Een beknopte samenvatting van de belastingplannen 2009 die betrekking hebben op de automobilist.

Bijtelling
Naast het standaard bijtellingstarief van 25 procent over de cataloguswaarde van de auto kennen we ook de bijtelling van 14 procent. Deze geldt voor auto´s met een uitstoot van minder dan 110 g/km (benzine) of 95 g/km (diesel). Om dat gat wat er tussen valt te dichten zal vanaf 2009 ook een 20 procent-tarief worden ingevoerd. Deze geldt voor benzineauto´s met een uitstoot van 111 t/m 140 g/km en voor dieselauto´s met een uitstoot van 96 t/m 116 g/km. En dat is een zeer grote groep. Denk hierbij aan alle ´groene´ modellen als de nieuwe Golf BlueMotion (99 g/km), Ibiza EcoMotive (99 g/km), Focus EcoNetic (115 g/km), C30/S40/V50 DRIVe (115/118 g/km). Maar ook ´gewone´ modellen zoals de BMW 116i (139 g/km), Mini Cooper (129 g/km), Audi A3 1.4 TFSI (133 g/km) en zo nog vele tientallen anderen.

Slurptaks nog zwaarder
De zuinige auto´s mogen er dan op vooruit gaan, de door de overheid als ´slurpers´ bestempelde auto´s gaan er nog verder op achteruit. De slurptax zal namelijk nog verder stijgen en fors ook. Op dit moment bedraagt de ´boete´ 110 euro per gram, maar dat wordt in 2009 maar liefst 125 euro per gram. Bovendien wordt de grens nog verder verlaagd. Op dit moment vindt de overheid benzineauto´s met een uitstoot van 232 g/km en dieselauto´s met een uitstoot van 192 g/km ernstig vervuilend. Vanaf 2009 vindt de overheid dat die grens al op respectievelijk 212 en 176 gram ligt. En daarmee komen tal van motoriseringen in de A6, E-klasse, C-klasse, S60 etc. ook in de gevarenzone. Elke gram boven die grens wordt namelijk met 125 euro (per gram) belast. Een benzine-auto met een uitstoot van 220 g/km (8 gram meer dan de grens) wordt dus € 1.000,- duurder. En dan praat je nog maar over 8 gram overschrijding.

Veranderingen BPM
De BPM mag dan met 5 procent dalen (van 42,3 naar 40 procent), dat is nog geen reden voor een klein feestje. De wegenbelasting wordt namelijk verhoogd om dit verlies te compenseren. Hiermee wil de overheid ons langzaam maar zeker voorbereiden op de kilometerheffing die volgend decennium van start zal gaan. De BPM zal vanaf 2018 namelijk nul worden. Overigens worden de zeer zuinige auto´s beloond. Wie minder dan 95 g/km met zijn dieselauto en minder dan 110 g/km met zijn benzineauto uitstoot hoeft geen BPM meer te betalen. Auto´s als de Toyota Prius, Honda Civic Hybrid en Smart Fortwo MHD vallen hieronder.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Miljoenennota: wat verandert er voor de automobilist?
Miljoenennota: wat verandert er voor de automobilist?
Redactie
Door Redactie

Zoeken