Nieuws

Pagani Zonda Cinque: zeldzaam raspaard

Pagani Zonda Cinque: zeldzaam raspaard

Pagani lanceert de Zonda Cinque, een straatlegale versie van de Zonda R. Er zullen slechts vijf stuks van deze exclusieve bolide worden gebouwd. De eigenaren zijn al bekend.

De Zonda Cinque werd speciaal ontwikkeld op aanvraag van een Pagani-dealer uit Hong Kong. Deze vroeg de Italiaanse fabrikant of men ook een straatlegale Zonda R wilde te bouwen. Pagani was enthousiast en ging akkoord. Op deze manier wordt de Zonda Cinque aan het lijstje van zeldzame bolides toegevoegd, die hoogstwaarschijnlijk eerder als investeringproject dienen dan als te gebruiken sportwagen.

Nog lichter
Pagani heeft de Zonda Cinque voorzien van een aantal technieken waar tot op heden nog geen enkele Zonda mee is uitgevoerd. Zo heeft de Cinque een sequentiële 6-versnellingsbak. Schakelen gaat middels peddels achter het stuur of met de conventionele versnellingspook in de middenconsole. Ook voor het eerst zijn de diverse compontenten vervaardigd uit een carbontitaniumlegering. Op deze manier is de Zonda Cinque nog eens 20 kilogram lichter dan de Zonda F. Hiermee komt het totaal gewicht op 1.210 kg. In de toekomst zullen we deze legeringen vaker terugvinden in nieuwe modellen. Andere gewichtsbesparende onderdelen zijn de titanium lichtmetalen wielen (19 inch vóór, 20 inch achter). Zelfs de wielbouten, schokdempers en veren zijn gemaakt van dit materiaal. De vering is verkrijgbaar in vier verschillende settings. Ieder met tien verschillende instellingen. Pagani stelt dus alles in het werk om ieder model zo licht mogelijk te houden. Een filosofie waarmee het merk bekend is geworden.

Aerodynamica
De carrosserie creëert met een langere voorspoiler en een nieuw ontwikkelde achterspoiler nog meer neerwaartse druk op de wielen. De volledig gladde bodemplaat en de extra luchtinlaten in en op het bodywork resulteren tevens in een verbeterde downforce. Deze bedraagt maar liefst 750 kilogram bij een snelheid van 300 km/h. Met een nagenoeg ideale gewichtsverhouding van 47/53 op respectievelijk de voor- en achterkant hoeft de bestuurder zich geen zorgen te maken om onvoldoende grip.

Coockpit
Binnenin waant de bestuurder zich in een echte circuitauto. De bolide mag dan weliswaar gewoon op de openbare straat rijden, echt thuis voelen doet de Cinque zich nog het beste op een racebaan. Lederen Toora-stoelen met vierpuntsgordels klampen zich strak om het lichaam heen. Ook aan de rolkooi is op te maken op welk terrein de Zonda Cinque volwaardig tot zijn recht komt.

350 km/h
Achterin de Zonda Cinque huist nog immers de vertrouwde Mercedes-Benz AMG-techniek. De V12-motor produceert 678 pk. Hiermee accelereert de auto in 3,4 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h. De 200 km/h wordt binnen tien seconden (9,6) afgewerkt. De vertraging is al even indrukwekkend. De Brembo-remmen maken het mogelijk dat de Cinque - bij een kruissnelheid van 200 km/h - in iets meer dan twee seconden tot stilstand komt. Bij snelheden rond de 200 km/h is dit in 4,4 seconden voltooid. Een topsnelheid boven de 350 km/h is haalbaar volgens Pagani.

Uitverkocht
Zoals de vertaling van het Italiaanse woord ‘cinque’ al aangeeft, wordt de Zonda Cinque is een oplage van slechts vijf stuks gebouwd. De gelukkige eigenaren zijn momenteel op de hoogte gebracht van hun nieuwe aanwinst.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Pagani Zonda Cinque: zeldzaam raspaard
Pagani Zonda Cinque: zeldzaam raspaard
Pagani Zonda Cinque: zeldzaam raspaard
Redactie
Door Redactie

Zoeken