Nieuws

Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase

Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase

Porsche heeft de eerste details van de Cayenne Hybrid vrijgegeven. Deze bijzondere Porsche wordt aangedreven door zowel een benzine- als een elektromotor en weet daarmee een voor Porsche gunstig verbruik neer te zetten. De Cayenne Hybrid is nog een prototype, maar zal rond 2010 op de markt komen.

Op 26 juli werd er bij Porsche gedemonstreerd door Greenpeace. De fabrikant kreeg daar echter vroegtijdig lucht van en trof een aantal tegenmaatregelen. Met diverse spandoeken heeft Porsche de demonstranten er flink van langs gegeven. De spandoeken wezen de demonstranten en de toegestroomde menigte namelijk op het feit dat Porsche voor slechts 0,1% van de CO2-uitstoot in het verkeer verantwoordelijk is. En als we ons bedenken dat het verkeer in zijn volledigheid slechts 14% van de totale CO2-uitstoot veroorzaakt dan is het aandeel van Porsche daarin te verwaarlozen.

Cayenne Hybrid?!
Desalniettemin zag Porsche zich genoodzaakt om het verbruik terug te dringen. Al bij de introductie van de vernieuwde Cayenne presenteerde Porsche krachtiger, maar zuiniger motoren. Maar de fabrikant gaat nu nog een stap verder met de presentatie van de Cayenne Hybrid. Dit prototype is een voorbode van een ware hybrideversie van de Cayenne. Dat SUV´s en hybride samen gaan heeft Lexus met de RX400h al bewezen, maar een Porsche Cayenne Hybrid klinkt toch wel heel bijzonder.

Hybrid Manager
Bij Porsche is er dan ook veel aandacht aan besteed om de aandrijflijn zo onmerkbaar en krachtig mogelijk zijn werk te laten doen. Het hart van het hybridesysteem wordt gevormd door de Hybrid Manager. Deze computer stuurt de benzinemotor, de elektromotor en de accu´s aan. De elektromotor is net als de brandstofmotor gewoon onder de motorkap gemonteerd. De accu´s en diverse andere elektronische systemen hebben een plaats gekregen onder de laadvloer van de bagageruimte. Dat het reservewiel daarvoor moest wijken is met de RunFlat-banden van tegenwoordig geen enkel probleem meer. Om de Cayenne Hybrid ook enkel op de elektromotor te kunnen laten rijden stond Porsche voor diverse uitdagingen. Eén daarvan was de besturing. De conventionele stuurpomp wordt namelijk door de verbrandingsmotor aangestuurd en moest nu zelfstandig kunnen opereren. Dat heeft Porsche opgelost met een elektronisch geregelde pomp.

Bijzondere ervaring
Volgens een woordvoerder van Porsche importeur PON is het een bijzondere ervaring om met de Cayenne Hybrid te rijden. Starten gaat namelijk niet gepaard met een machtige brul van de motor, maar is geruisloos. Tot 30 km/h kan bovendien volledig op de elektromotoren worden gereden. Wanneer er extra vermogen wordt gevraagd of de snelheid boven de 30 km/h komt springt de 3.6 liter benzinemotor bij. De V6 produceert dan het typische Porsche-geluid zoals we dat wensen te horen. Om zo zuinig mogelijk met alle energie om te springen wordt de remenergie opgevangen door de accu´s.

Verbruik van 9,8 l/100 km
Over de prestaties van de Cayenne Hybrid is niets bekend. Het is echter zeer goed denkbaar dat deze hybride SUV krachtiger en sneller is dan de Cayenne V6. Er wordt immers assistentie geleverd door een 38 kW sterke elektromotor. Het verbruik is in ieder geval gunstig. In plaats van 12,9 l/100 km verbruikt de Cayenne Hybrid 9,8 l/100 km. Porsche streeft er zelfs naar om het verbruik in de komende jaren verder terug te dringen naar 8,9 l/100 km. De Cayenne Hybrid heeft nog een behoorlijk ontwikkelingsstadium te doorlopen maar zal ondanks dat al in 2010 op de markt komen. Wanneer de auto precies naar ons land komt is nog niet duidelijk, maar het zal zeker niet voor 2010 zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Porsche Cayenne Hybrid in prototype-fase
Redactie
Door Redactie

Zoeken