Nieuws

Mini Clubman met Clubdoor

Mini Clubman met Clubdoor

Mini heeft de Clubman onthuld. De Clubman wordt leverbaar als Cooper, Cooper S en Cooper D en kenmerkt zich door een opvallend klein deurtje aan de rechterzijde. Ook de toegenomen ruimte voor bagage en passagiers maakt de Clubman anders dan de ´gewone´ Mini.

Tijdens de 2005-editie van de IAA in Frankfurt presenteerde Mini een opvallende conceptcar. De stationwagon-achtige Mini deed denken aan de Traveller/Clubman van weleer. Op de beurzen in Tokyo, Detroit en Genève presenteerde Mini bovendien nog drie verschillende varianten van deze conceptcar. Elk met een eigen thema. Daarmee was het officiële startschot gegeven waarmee het publiek alvast werd opgewarmd voor de komst van de Clubman.

Extra portier(tje)
Vanaf november is het dan eindelijk zover. Na vele spyshots, designschetsen en geruchten staat de Mini Clubman in november bij de dealers. Met zijn opvallend vormgegeven achterzijde verwijst de Mini Clubman naar legendarische voorgangers uit de jaren zestig, zoals de Morris Mini Traveller, de Austin Mini Countryman en de Mini Clubman Estate. De nieuwe Clubman heeft een 8 centimeter langere wielbasis en is in totaliteit 24 centimeter langer dan de MINI waarmee hij zijn techniek deelt. De achterpassagiers kunnen genieten van acht centimeter meer ruimte en dankzij de extra lengte en de in delen neerklapbare achterbank kan de laadruimte variëren van 260 tot maar liefst 930 liter; dat is bijna een kuub inhoud. Door de extra ruimte is de Clubman naar keuze te voorzien van vier of vijf zitplaatsen. Een ander kenmerk van de multifunctionele Mini is de Clubdoor, een bijna onzichtbare achterdeur aan de passagierskant die de toegang tot de achterbank vergemakkelijkt. Deze gaat uit veiligheidsoverwegingen alleen open als het rechtervoorportier is geopend en scharniert om dezelfde reden aan de achterzijde. Om de enorme bagageruimte optimaal te kunnen benutten, heeft MINI de Clubman van nog een unieke eigenschap voorzien: de split-door. In plaats van een achterklep heeft de Clubman twee opzij scharnierende deuren voor een snelle en gemakkelijke toegang tot de 260 liter grote bagageruimte.

Motorengamma
Mini levert de Clubman als Cooper, Cooper S en Cooper D. De Cooper is daarbij het ‘instapmodel’ en voorzien van een 120 pk en 160 Nm sterke 1.6 liter viercilinder benzinemotor. Die motor doet de Clubman in 9,8 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten en combineert dit met een verbruik van 5,5 l/100 km. Het topmodel – de Clubman Cooper S – is de tweede benzinevariant. Ook hier zorgt een 1.6 liter viercilinder voor de aandrijving. Deze motor is echter voorzien van een turbo en levert daardoor een vermogen van 175 pk en een koppel van 240 Nm. De 0-100 km/h acceleratie wordt in 7,6 seconden voltooid en de topsnelheid bedraagt 224 km/h. De meest zuinige Clubman is de Cooper D. In het vooronder van deze Mini ligt de 1.6 liter dieselmotor met een vermogen van 110 pk en een koppel van 260 Nm. Wie vanuit stilstand naar de honderd sprint heeft daarvoor 10,4 seconden nodig en kan een topsnelheid van 193 km/h bereiken. Het verbruiken is met 4,1 l/100 km opvallend zuinig en met een CO2-uitstoot van 109 g/km is de Cooper D goed voor energielabel B. Alledrie de motoren zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak. Optioneel is een zestraps automatische transmissie leverbaar die zich ook laat bedienen door middel van flippers aan het stuur.

EfficientDynamics
Net als bij diverse BMW-modellen heeft Mini de Clubman voorzien van EfficientDynamics technieken. Zo zien we een Start-Stop techniek, een schakelindicator en een systeem dat remenergie opslaat. Dat alles heeft een positief effect gehad op het verbruik. De Cooper en Cooper S verbruiken respectievelijk 5,5 en 6,3 l/100 km terwijl de Cooper D genoegen neemt met slechts 4,1 l/100 km.

Rij-eigenschappen
Volgens Mini doet ook de Clubman qua rij-eigenschappen enigszins denken aan een kart. Het lekker sportieve onderstel en de directe besturing moeten de bestuurder veel rijplezier verschaffen. Daarbij heeft Mini een zeer volledig veiligheidspakket gemonteerd. Zaken als ABS, EBD (Electronic Brake Force Distribution), CBC (Cornering Brake Control) en DSC (Dynamic Stability Control) behoren tot de standaarduitrusting. Voor bescherming van de inzittenden zorgen de veiligheidskooi, zes airbags en de driepunts veiligheidsgordels.

Naar smaak aan te kleden
Zoals bij Mini inmiddels een handelsmerk is geworden kan ook de Clubman geheel naar eigen smaak worden aangekleed. Alleen al de 12 exterieurkleuren en 40 verschillende exterieurcombinaties zorgen voor veel personalisering. Nieuw is de contrastkleur zilver voor het dak en de C-stijl, terwijl de lakkleur Hot Chocolate speciaal voor de MINI Clubman werd ontwikkeld.

Novemebr bij de dealers
De Mini Clubman is uniek en juist dit gegeven maakt deze auto tot een typische Mini. Hij vertaalt het traditionele concept van de Shooting Brake naar een modern ontwerp zonder de vormgeving van de klassieke Mini uit het oog te verliezen. De Mini Clubman is leverbaar vanaf 10 November.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Mini Clubman met Clubdoor
Redactie
Door Redactie

Zoeken