Nieuws

Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV

Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV

Als voorproefje op een compacte SUV heeft Audi de Cross Coupé conceptcar onthuld. Deze voorbode voor een compacte SUV onder de Q7 en nog te presenteren Q5 toont vele nieuwe technologieën. Uiteraard is de Cross Coupé voorzien van quattro vierwielaandrijving en onder de motorkap ligt een nieuwe TDI-dieselmotor.

Het segment van de compacte SUV is nog steeds sterk groeiend. Premiummerken als Audi en Mercedes hebben echter lange tijd moeten zien hoe BMW de X3 met succes aan de man bracht. Beide Duitse fabrikanten haken nu in op de trend en zullen volgend jaar met respectievelijk de Q5 en MLK op de markt komen. Maar Audi gaat zelfs nog verder en presenteert ook nog een model onder de Q5. Met deze Cross Coupé krijgen we een voorproefje van wat komen gaat. 

Crossover
De Cross Coupé concept is duidelijk een model met het design-DNA van Audi. De prominente single-frame grille en de vorm van de koplampen doet enigszins denken aan de Shooting Brake concept en van opzij zien we overeenkomsten met de A5 Coupé. Aan de achterzijde herkennen we de Q7. De mix van deze drie modellen heeft ervoor gezorgd dat de Cross Coupé en echte crossover is. Het model deelt de kenmerken van zowel een coupé als een SUV met elkaar. Vooral de aflopende daklijn en de frameloze zijruiten zorgen voor coupé-kenmerken. De korte overhang aan de voor- en achterzijde, de grote 20 inch lichtmetalen wielen en de robuuste oppervlakken maken de Cross Coupé tot een SUV.

Vernieuwd MMI-systeem
Deze combinatie van verschillende segmenten zien we ook terug in het interieur. Het dashboard is strak van opzet en bekleed met lichtgekleurde en hoogwaardige materialen. De vier afzonderlijke stoelen zijn bekleed met bruin leder. Het geheel geeft in combinatie met de aluminium accenten en de LED-sfeerverlichting een moderne en tegelijk chique uitstraling. Een centrale rol is er weggelegd voor het MMI-systeem waarmee de functies van de boordcomputer, het navigatiesysteem, het audiosysteem en de climate control worden gecombineerd. Het display is duidelijk in het zicht geplaatst en kan als het niet wordt gebruikt in het dashboard verdwijnen. Nieuw is de manier van bedienen van het MMI-systeem. De bekende zes knoppen maken het mogelijk snel naar een hoofdmenu te gaan. In plaats van de ronde draaiknop heeft Audi echter een touchpad gemonteerd zoals we dat ook bij laptops kennen. Behalve de manier van bedienen zijn ook de mogelijkheden vernieuwd. Zo kan het display links en rechts worden opgesplitst. Zo kan de bestuurder beschikken over de informatie van het navigatiesysteem en de passagier een DVD kijken. Dankzij de kijkhoek kan de bestuurder voor de veiligheid niet met de passagier meekijken en bovendien kan een hoofdtelefoon het geluid alleen naar de passagier sturen.

Open dak zorgt voor cabriogevoel
De Cross Coupé meet een lengte van 4.38 m, een breedte van 1.82 m en een hoogte van 1.60 m. De relatief lange wielbasis van 2.60 m moet in combinatie met de buitenmaten zorgen voor een ruim interieur. De achterklep is elektrisch te bedienen en opent de toegang tot de bagageruimte. Met een inhoud van 450 liter is die voldoende groot voor de vakantiebagage. Dankzij het multifunctionele railsysteem zoals we dat uit de A6 Avant kennen is de bagageruimte flexibel in te delen. Redelijk uniek is het stoffen dak van de Cross Coupé. Dankzij dit systeem kunnen de inzittenden een klein beetje het cabriogevoel ervaren.

2.0 TDI Bluetec
Voor de aandrijving heeft Audi gekozen voor een nieuwe 2.0 liter TDI-motor. De viercilinder dieselmotor is het eerste voorbeeld van een nieuwe generatie (schonere) dieselmotoren van Audi. De motor heeft een vermogen van 204 pk en een koppel van 400 Nm (tussen 2.000 en 3.500 tpm). Audi heeft de motor gekoppeld aan een S Tronic automaat met dubbele koppeling (ook wel bekend als DSG). Behalve volledig automatisch kan de bak ook met flippers achter het stuurwiel worden bediend. Extra aandacht voor het milieu heeft Audi met deze krachtbron zeker niet nagelaten. De TDI-motor is voorzien van het Bluetec-systeem in combinatie met een roetfilter waardoor de schadelijke uitstoot zeer ver is teruggedrongen. Het verbruik van 5.9 liter per 100 km is zeker voor een auto van dit formaat keurig te noemen.

Dynamisch rijgedrag
De sportieve uitstraling van de Cross Coupé is niet alleen visueel. Als we Audi mogen geloven heeft de fabrikant er namelijk alles aan gedaan om de auto ook daadwerkelijk sportieve rij-eigenschappen mee te geven. Zo is de Cross Coupé net als de R8 en TT uitgerust met Audi Magnetic Ride. Hierbij passen de schokdempers zich continue aan, aan de omstandigheden. Daarbij is het mogelijk om te gaan voor sportiviteit of comfort. Bovendien kunnen de instellingen van de besturing, het onderstel en de versnellingsbak worden aangepast aan de wens van de bestuurder. Hierbij valt te kiezen voor het standaardprogramma (Dynamic), voor Sport en voor Efficiency. In het geval van Sport krijgt de Cross Coupé een scherper stuur- en rijgedrag en reageert de motor alerter op het gaspedaal. Wie kiest voor Efficiency kan profiteren van een zuiniger karakter waarbij bijvoorbeeld de airco minder wordt gebruikt. Achter de 20 inch lichtmetalen wielen gaan keramische remschijven schuil. Deze zijn minder gevoelig voor warmte en hebben bovendien een krachtiger remvermogen.

Cross Coupé is voorbode compacte SUV
De in Shanghai gepresenteerde Cross Coupé is duidelijk een voorbode van de op stapel staande compacte Audi SUV. Als voorbode op de Q5 is het model te klein, Audi zou dan namelijk een veel kleiner model dan de concurrentie neerzetten. En dat lijkt ons niet de bedoeling. Bovendien maakt Audi in haar informatie zelf de vergelijking met de afmetingen van de A3 Sportback. Alles wijst er dus op dat dit niet de langverwachte Q5 gaat worden, maar de in 2009 te presenteren ´Q3´.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Audi Cross Coupé: voorproefje Audi SUV
Redactie
Door Redactie

Zoeken