Nieuws

Opel GT: Opel goes roadster

Opel GT: Opel goes roadster

De Opel GT van eind jaren ´60 krijgt een moderne opvolger in de vorm van de nieuwe GT. De Opel GT heeft de typische sportieve vormgeving van een roadster, beschikt over een stoffen kap en wordt aangedreven door een 264 pk sterke viercilinder turbomotor.

Het verhaal van de nieuwe GT vertoont heel wat gelijkenissen met dat van zijn illustere voorganger. Die zag in 1968 het levenslicht en werd geproduceerd tot 1973. In die tijd verkocht Opel wereldwijd ruim 100.000 exemplaren van de roadster. Maar liefst 70% daarvan ging naar de VS en voor Opel was er dan ook reden genoeg om de basis voor de GT uit de VS te halen. Daar had moederbedrijf GM immers voldoende componenten klaar liggen om de GT te ontwikkelen. De eerste stap in de realisatie van die beslissing was de conceptcar Solstice in 2002, gevolgd door de Vauxhall VX Lightning concept die werd ontworpen in de Advanced Design Studio van GM in het Engelse Coventry. De Opel GT, die zich sterk liet inspireren door de VX, werd aan de huidige designtaal van Opel aangepast in de GM Design Studio in Detroit en in de GM Design Studio’s van GM Europe in Rüsselsheim, onder de leiding van Bryan Nesbitt. De roadster van Opel zal van de band rollen in de Wilmington-fabriek (Delaware, VS) waar ook zijn succesvolle Amerikaanse zustermodellen, de Pontiac Solstice en de Saturn Sky, worden geproduceerd.

Moderne roadster
De nieuwe GT doet denken aan zijn voorganger, maar is ook duidelijk een moderne roadster. De lange motorkap, de korte overhangen en de stoffen kap bepalen het beeld. Om de auto een Opel-uitstraling te geven werden vooral de grille en de achterlichten volgens Opel-DNA ontworpen.

Zwarte pianolak
Dat beeld zien we ook in het interieur terug. De chroomomrande instrumenten in de cockpit, het gebruik van zwarte pianolak en chroomaccenten op de middenconsole en de sportieve kuipstoelen (optioneel met leer bekleed) bepalen het beeld. Voor een sportief gevoel is de versnellingspook opvallend kort en de zit laag. De stoffen kap is handbediend - opvallend in een tijd waar elektrische bediening nagenoeg standaard is - en voorzien van een verwarmbare glazen achterruit.

264 pk sterke turbomotor
Het exterieur van de GT doet vermoeden dat de roadster zich lekker laat sturen en in staat is sportieve prestaties neer te zetten. Niets is minder waar. De 2,0 liter viercilinder motor is voorzien van directe benzine-injectie en een twin-scroll turbo. Dat heeft geresulteerd in een vermogen van 264 pk en een koppel van 353 Nm. De turbomotor brengt zijn vermogen over op de achterwielen en stuwt daarmee de GT in 5,7 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid ligt rond de 230 km/h. Opel combineert deze prestaties met een verbruik van 9,2 liter per 100 km. Sportieve rij-eigenschappen worden echter niet alleen bepaald door de krachtbron, maar vooral ook door het onderstel. Opel koos voor de wielophanging voor dubbele draagarmen van gesmeed aluminium. Het zwaartepunt ligt relatief laag en de gewichtsverdeling is 51/49 ofwel nagenoeg ideaal. Dankzij de achterwielaandrijving in combinatie met de krachtige motor is de GT geschikt voor het betere bochtenwerk. Het standaard aanwezige ESP is voor de liefhebber uit te schakelen.

Standaarduitrusting
Waar de elektrische bediening van de kap ontbreekt is de overige standaarduitrusting zeer compleet. Zo wordt elke GT standaard afgeleverd met 18 inch lichtmetaal, ABS, ESP, tractie controle, radio/CD-speler met 6 speakers en een aansluiting voor een MP3-speler, elektrische bedienbare ramen en spiegels, cruise control, airco en mistlampen vóór.

Sterk aanbod
De Opel GT is in ons land in principe enig in zijn soort. Wat prijs betreft is alleen de Mazda MX-5 (€ 37.665,- voor de 2.0 liter 160 pk) vergelijkbaar. Maar dit model is als topmodel slechts leverbaar met een 160 pk sterke 2.0 liter viercilinder. Wat prestaties en concept betreft komen alleen de Honda S2000 en Nissan 350Z Roadster overeen met de Opel GT. Maar deze modellen zijn respectievelijk 9.500 en 17.500 euro duurder. Vergelijken we de prijs, de uitrusting en de prestaties van de Opel GT met zijn genoemde concurrenten dan heeft Opel een bijzonder sterk aanbod.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Opel GT: Opel goes roadster
Opel GT: Opel goes roadster
Opel GT: Opel goes roadster
Opel GT: Opel goes roadster
Redactie
Door Redactie

Zoeken