Nieuws

Citroën wint rally van Monte Carlo

Citroën wint rally van Monte Carlo

Sébastien Loeb is het WRC seizoen van 2004 goed begonnen met de overwinning in Monte Carlo. Hiermee sleept hij de zoveelste titel binnen voor Citroën tijdens de befaamde Rally van Monte Carlo.

De startrally van het seizoen is tevens de oudste rally van het kampioenschap dat in 2004 zestien wedstrijden telt. De eerste editie van de legendarische Rallye Monte Carlo werd in 1911 verreden. Citroën bewaart er goede herinneringen aan, dankzij historische overwinningen met de DS in de jaren zestig én met recente overwinningen van de Xsara WRC. In 2003 waren zelfs alle podiumplaatsen voor Citroën. In het jaar daarvoor was Loeb ook al de snelste, maar toen moest hij zijn eerste plek inleveren na een tijdstraf.

Voor Peugeot was het een bijzonder spannende rally. Marcus Gronhol en Freddy Loix reden voor het eerst met de Peugeot 307 WRC. Bovendien is de rally van Monte Carlo voor Peugeot altijd al een slechte rally geweest. Maar in de jongste editie van de klassieker, de eerste wedstrijd van het World Rally Championship 2004, wist het team te breken met die ongelukkige traditie. De ‘Monte’ werd een mooi debuut voor de nieuwe 307 WRC. Marcus Grönholm en Freddy Loix bezetten aan het eind van de rit de plaatsen vier en vijf. De Fin begon de wedstrijd zeer spectaculair: hij won meteen de allereerste officiële klassementsproef van de 307 WRC. De eerste rally van het nieuwe seizoen leverde voor de tweede achtereenvolgende keer winst op voor Citroën-rijder Sebastien Loeb.

Verraderlijk parcours

Dit jaar is het parcours nóg verraderlijker dan andere jaren. Twee proeven worden afgelast omdat de veiligheid van het publiek niet kan worden gegarandeerd. Één geneutraliseerd vanwege de gecrashte Nicolas Vouilloz, die een obstakel vormt voor een aantal deelnemers. De bandenkeuze vormt trouwens een dilemma omdat proeven deels over nat en ijzig, deels over droog wegdek gaan. Het massaal toegestroomde publiek draagt ook bij aan de verraderlijkheid van het parcours: “Ik slipte door sneeuwresten die niet in mijn pace-notes stonden,” verklaart Loeb’s teamgenoot Carlos Sainz na proef negen. “En die sneeuw kan daar alleen maar gekomen zijn door overstekend publiek.” De slippartij krijgt een bitter vervolg, want Sainz schiet van de weg en verliest een wiel. De tweevoudig wereldkampioen valt uit en dus staat Sébastien Loeb er vanaf zaterdagmiddag alleen voor.  

Ouderwets op dreef

Hij blijft na het uitvallen van Sainz ijzig kalm en imponeert met zijn geroutineerde wijze van rijden die hem met name in zijn ‘thuisrally’ zo onaantastbaar maakt. Vrijdagochtend maakt Marcus Grönholm nog indruk met zijn nieuwe Peugeot 307 WRC, maar in de loop van de dag zet Loeb in zijn Xsara WRC zeer snelle tijden neer. Vrijdagavond staat hij fier aan kop. De marge is dan nog slechts 18 seconden, toch lijkt de concurrentie zich op dat moment al te hebben neergelegd bij de hegemonie van Loeb. Wie wordt ‘the best of the rest’ is de vraag die publiek en rijders bezighoudt. Inderdaad consolideert Loeb en bouwt zijn voorsprong op zaterdag geroutineerd uit naar een veilige, dikke minuut. Op de slotdag komt Loeb’s voorsprong geen moment meer in gevaar en is de concurrentie vooral druk met elkaar in de weer. Citroën én Michelin hechten als Franse fabrikanten natuurlijk groot belang aan winst in de meest fameuze rally van het wereld-kampioenschap.
Ondanks de zeer goede resultaten van Citroën lagen de beide Ford Focussen wel op de loer. Niet voor niets werden de tweede en derde plaats op het podium bekleed door de rijders van de Ford Focus WRC.

French Connection

Teambaas Guy Fréquelin grapt dan ook tegen een Britse verslaggever: “Het begint een soort French Connection te worden!”. Navigator, Daniel Elena, geboren in Monaco en eveneens opgewekt: “Ik ben onverslaanbaar op eigen terrein’’. Hoewel Fréquelin natuurlijk teleurgesteld is over het uitvallen van Sainz, overheerst de blijdschap over de klasse van Sébastien Loeb: “Hij volgde op vrijdag uiterst bedachtzaam zijn concurrenten en maakte geen fouten. In de loop van de dag schakelde hij een tandje hoger en op zaterdag was hij in elke proef sneller dan zijn rivalen.’’ Natuurlijk was ook Algemeen Directeur Automobiles Citroën, Claude Satinet van de partij: “Kun je een nieuw seizoen beter beginnen dan met winst in de Rally van Monte Carlo?”


Uitslag rijders
1.     Sébastien Loeb (F) - CITROËN Xsara WRC
2.     Markko Märtin (EE) - FORD Focus RS WRC 3
3.     Francois Duval (B) - FORD Focus RS WRC 3
4.     Marcus Grönholm (FIN) - PEUGEOT 307 WRC
5.     Freddy Loix (B) - PEUGEOT 307 WRC
6.     Gilles Panizzi (F) - MITSUBISHI Lancer WRC04
7.     Petter Solberg (N) - SUBARU Impreza WRC 
8.     Olivier Burri (CH) - SUBARU Impreza WRC
9.     Josef Beres (SK) - HYUNDAI Accent WRC
10.   Nicolas Berrnard (F) - RENAULT Clio

Uitslag teams
1.     Ford (14)
2.     Citroën (10) 
3.     Peugeot (9) 
4.     Mitsubishi (3) 
5.     Subaru (2)

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën wint rally van Monte Carlo
Citroën wint rally van Monte Carlo
Citroën wint rally van Monte Carlo
Citroën wint rally van Monte Carlo
Citroën wint rally van Monte Carlo
Citroën wint rally van Monte Carlo
Redactie
Door Redactie

Zoeken