Nieuws

Glimp van exotische Brabham BT62

Glimp van exotische Brabham BT62

Niet al een lange tijd Formule 1-liefhebber, dan zegt Brabham je mogelijk weinig tot niets. Oudere, meer ervaren fans noemen dit Australische raceteam echter gerust in één adem met Lotus, Ferrari en McLaren. Ja, je leest het goed: binnen de Formule 1-circus is Brabham legendarisch. En nu keert het zowaar terug na een pauze van een kwart eeuw.

Jacky Ickx, Graham en zoon Damon Hill, Niki Lauda, Nelson Piquet, Martin Brundle en Jack Brabham zelf. Stuk voor stuk zijn het namen van F1-coureurs die zichzelf onsterfelijk hebben gemaakt. Die laatste echter op wel heel bijzonder wijze. Jack Brabham is namelijk de enige persoon die als coureur wereldkampioen is geweest bij zijn bloedeigen F1-team. Dat was in 1966. Maar in de jaren daarvoor en -na domineerde de van oorsprong Australische vliegtuigtechnicus de racerij ook regelmatig. Formule 1-historie werd er eveneens geschreven in 1959, 1960, 1967, 1981 en '83.

Circuitbeest

Allesbehalve een groentje dus, dat Brabham, dat in 1992 het racestuurtje aan de wilgen hing. Na ruim een kwart eeuw keert het echter terug. Niet in de Formule 1, maar naar de straat. Verwacht niettemin nog altijd een bolide doordrenkt met racetechnologie. Kortom, meer circuitmachine die in aanmerking komt voor een kenteken dan een supercar die ook van wanten weet op het circuit.

Deze eerste teaser spreekt daarin boekdelen. De eerste specificatiecijfers zowaar nog meer. Zo zou de Brabham BT62 opgetrokken zijn uit louter exotische materialen, waardoor het gewicht onder de 1.000 kilogram kan blijven. Daartegenover wordt een opgefokte 5.4 liter V8 gesteld. Zonder turbo's en toch goed voor zo'n 700 pk. Dat betekent dat elke pk slechts 1.400 gram vooruit hoeft te stuwen. Allemachtig! Die knoeperd van een achtervleugel is zodoende zeker geen overbodig luxe. Anders zou de BT62 kunnen opstijgen.

Exclusief en exorbitant duur

Je voelt 'm al aankomen: de nieuwe Brabham is lang niet voor iedereen weggelegd. Niet alleen qua snelheidspotentieel, maar ook qua aanschafprijs. Klopt. De prijs is nu al bepaald op 1,4 miljoen euro de stuk, en er worden er slechts 70 gemaakt.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers