Nieuws

Ja, dit is een Toyota!

Ja, dit is een Toyota!

Mercedes-AMG en Aston Martin kunnen hun borst alvast natmaken. Met deze GR Super Sport maakt Toyota een serieuze vuist tegen de Project One en Valkyrie van die merken.

Het is welhaast niet voor te stellen dat dit spektakelstuk van dezelfde maker komt als de Yaris en Prius. Toch is het zo, met grote inmenging van Gazoo Racing, de racetak van Toyota. Anderzijds, het Japanse merk timmert de laatste behoorlijk aan de weg om zodoende haar merkimago op te vijzelen.

Zo keerde het terug naar het WRC en presenteerde het sindsdien zoal de Yaris GRMN, een kleine hot hatch. Ook zit er een nieuwe Supra in de pijplijn en werd onlangs in Tokyo de GR HV Sports Concept voorgesteld. Dit alles naast het feit dat Toyota als enige grote fabrikant nog actief is tijdens de 24 Uren van Le Mans. Aan de wil om meer spanning en sensatie rondom haar merk te kweken ligt het dus niet. Deze GR Super Sport is daarvan het zoveelste bewijs.

V6-hybride

Officieel gaat het hier nog om een conceptcar, maar dan wel voorzien van diverse bewezen racetechnieken. Neem nu de krachtcentrale. Dat is een dubbel geblazen V6 met een cilinderinhoud van 2.4 liter en geen onbekende op de circuits. Voor de GR Super Sport Concept koppelt Toyota het potige raceblok aan een stel elektromotoren. Het resultaat daarvan? Zomaar eventjes 1.000 pk.

En de rest van de componenten, alsook het design? Dat behoeft eigenlijk geen betoog. Het is overduidelijk dat die grotendeels ontleend zijn van de TS050 Hybrid, Toyota's racer voor het World Endurance Championship, waaronder ieder jaar in juni 's werelds bekendste race op het Franse circuit van La Sarthe valt.

Productie?

Het is te hopen. Maar, als dat gebeurt, niet op korte termijn. Momenteel heeft Toyota de handen vol aan andere projecten. Niettemin is bij de GR Super Sport alvast rekening gehouden met de homologatie-eisen voor typegoedkeuring voor een kenteken. De Japanners zullen wel les hebben getrokken uit de pijnlijke fout die de Britten begingen met de Vulcan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Ja, dit is een Toyota!
Ja, dit is een Toyota!
Ja, dit is een Toyota!
Ja, dit is een Toyota!
Ja, dit is een Toyota!
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers