Nieuws

BMW M8 GTE: wint dit racemonster de 24u van Le Mans?

BMW M8 GTE

BMW Motorsport heeft tijdens de IAA in Frankfurt de BMW M8 GTE gepresenteerd. Met deze wagen wil het Duitse merk de 24 uur van Le Mans winnen.

Nog voordat de BMW 8 Series Coupé in de verkoop gaat, racet de M8 GTE al in de rondte. Volgend jaar verschijnt het aan de start van het FIA World Endurance Championship en keert zodoende terug naar de meest prestigieuze 24-uursrace ter wereld. Ook staat het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship op het programma.

Techniek

De technici van de race- en de productietak werkten nauw samen aan de BMW M8 GTE. Zo kon er veel gewicht worden bespaard door ultralichte onderdelen te gebruiken, terwijl de M8 in de basis al geen last van overgewicht had. Ook de V8 is grotendeels vergelijkbaar met het productieblok, al moest BMW wel wat restricties toepassen om aan de reglementen te blijven voldoen. Zo is de cilinderinhoud van de 500 pk sterke V8 teruggebracht naar 4.0 liter.


Veel testkilometers
De fabrikant pakt het goed aan. In juli rolde de eerste BMW M8 GTE uit de fabriek in Dingolfing en ondertussen zijn veel testkilometers afgelegd. "De BMW M8 GTE is ons nieuwe paradepaardje in de GT-categorie", benadrukte Jens Marquardt, motorsportdirecteur van BMW.

Debuut in Daytona
'Deze presentatie is een belangrijke stap richting de eerste wedstrijd. We zijn van plan om te debuteren tijdens de 24 uur van Daytona. De ontwikkeling van de bolide verloopt volgens schema, dus we kunnen haast niet wachten tot 2018.'

Laatste succes in 1999
In 2011 nam BMW voor de laatste keer deel aan de 24 uur van Le Mans, destijds met een BMW M3 GT2. Het meest recente grote succes dateert van 1999 toen Yannick Dalmas, Joachim Winkelhock en Pierluigi Martini met een BMW V12 LMR de eindoverwinning veroverden.

Nederlander achter het stuur?
Er bestaat een kans dat er in 2018 een Nederlander achter het stuur kruipt. Nick Catsburg heeft in augustus de M8 GTE getest en liet aan Motorsport.com weten dat hij hoopt op een racestoeltje.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
BMW M8 GTE
Redactie
Door Redactie

Zoeken