Nieuws

Citroën C5 Aircross in vol ornaat

Citroën C5 Aircross in vol ornaat

Eigenlijk had Citroën haar grote wereldprimeur op de autotentoonstelling van Shanghai nog eventjes onder de pet willen houden, maar helaas. Dit is de C5 Aircross in vol ornaat.

Citroën is helemaal in de ban van de SUV en crossover. Elke nieuwe auto of conceptcar van het merk met de dubbele chevron is immers van dat soort. En de C5 Aircross komt daar nu bij, al is de verwarring met de eerder gepresenteerde nieuwe C3 snel gemaakt. Zeker in eenzelfde kleurenschema.

Aircross Concept

In de praktijk zal je de C3 en C5 Aircross echter prima uit elkaar kunnen houden vanwege hun formaten. De laatste zal namelijk opereren in het C-segment en daartoe aanzienlijk grotere buitenmaten kennen. Welke precies is omwille van eerdergenoemde (lekkage)redenen nog niet bekend. Echter afgaande op de Aircross Concept, de conceptversie van deze C5, liggen die in de buurt van 4,58 meter (lengte) bij een breedte en hoogte van respectievelijk 2,1 en 1,8 meter. Hiermee moet de Fransoos kopers weghouden bij de Mazda CX-5 en Volkswagen Tiguan. En ja, ook zustermodel, de Peugeot 3008.

Speels interieur

Ook bij de binnenzijde van de C5 Aircross is Citroën behoorlijk trouw gebleven aan het studiemodel dat nagenoeg exact een jaar geleden werd voorgesteld. Dat betekent dat je als inzittende(n) wordt ondergedompeld in een typisch Citroën-interieur dat zich in zekere mate niet heel serieus neemt. Lekker speels dus, net als aan boord van de C4 Cactus, maar dan ongetwijfeld voorzien van luxere materialen en afwerking. Een volledig digitaal instrumentarium vormt nu al zichtbaar een van de highlights, bekend uit de 3008.

Gepresenteerd als 4x4-hybride

Ook overeenkomstig met die (bejubelde) Peugeot zal een deel van het verkrijgbare motorpalet zijn. Sterker, zowat alles wat onzichtbaar is ontlenen beide PSA-SUV's van elkaar. Citroën introduceert de C5 Aircross echter in de topuitvoering voorzien van hybride-aandrijving en een systeemvermogen van 300 pk. Twee derde daarvan hoest een verbrandingsmotor op, de rest van het vermogen is afkomstig van twee elektromotoren, eentje op de voor- en de ander op de achteras. Hiermee beschikt de C5 Aircross over 4x4-aandrijving. De Peugeot 3008 is er louter met voorwielaandrijving.

Vliegend tapijt

SUV's die per se dynamisch willen rijden, zijn er al genoeg, meent Citroën. En daarom zetten de Fransen juist vol in op maximaal comfort, een rijgedrag waar het merk vroeger om geroemd werd. De C5 Aircross zou als een 'vliegend tapijt' rijden wanneer deze is uitgerust met zogeheten Progressive Hydraulic Cushions, een moderne variant op Citroën's iconische hydraulische vering. Twee hydraulische stops worden daarbij aan de schokdemper toegevoegd; eentje voor de ingaande slag en eentje voor de uitgaande demping. In de toekomst zal je dit veersysteem ook te vinden zijn op andere Citroëns.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Citroën C5 Aircross in vol ornaat
Redactie
Door Redactie

Zoeken