Nieuws

Leaserijder haalt voortaan neus op voor hybride-auto

Hybride-auto is op sterven na dood in Nederland

Hybride-auto's hebben hun beste tijd gehad in Nederland. Wijzigingen in de fiscale regels hebben ervoor gezorgd dat bijna geen leaserijder ze meer ziet staan. Tot deze conclusie komt LeasePlan, één van de grotere leasemaatschappijen.

Hopelijk wordt onze overheid eindelijk wakker. Terwijl zelfs een nitwit nog in de smiezen had dat (plug-in) hybrides vrijwel enkel werden geleasd vanwege hun fiscale voordelen, bleef men in Den Haag geloven dat het de hybridende leaserijder wel degelijk ging om het bijdragen aan een beter milieu. En dus bleven hybride-auto's, via een lagere bijtelling en andere financiële voordelen, gestimuleerd worden.

Echter nu het bijtellingstarief (voor de meeste hybrides) vanaf dit jaar is gestegen van 7% naar 15% is nog maar vier procent van de leaserijders gevallen voor een hybride-auto, terwijl dit in de eerste helft van 2015 nog twaalf procent was.

Einde nabij

Vanaf 2017 komen hybrides zelfs helemaal niet meer in aanmerking voor een lagere bijtelling. Enkel bij auto's waarbij helemaal geen verbrandingsmotor meer aan te pas komt valt er nog wat te halen. Oftewel, volledig elektrische auto's dus. Verwacht wordt dat dit definitief het einde van hybrides in ons land betekent. Iets dat LeasePlan nu al ziet in de statistieken. Het aandeel benzineauto's steeg dit jaar met ruim een derde tot 58%. De vraag naar diesels daalt overigens ook, maar dat heeft volgens LeasePlan te maken met het feit dat het gros daarvan een bijtelling van 25% kent, terwijl veel benzines in aanmerking komen voor 22%. Scheelt toch weer 3% (bij veelal een lagere aanschafprijs). Opnieuw een bewijs dat fiscale maatregelen sterk invloed hebben op automarkt.

Alles voor niets?

Anderzijds vindt LeasePlan het jammer dat schonere auto's niet langer gestimuleerd worden, want het bedrijf zag zijn wagenpark steeds groener worden. In theorie tenminste, want er zijn ook studies die uitwijzen dat de bevoordeelde leaserijder zijn plug-in hybride zelden tot nooit aan de stekker legt en vrijwel louter rijdt op de verbrandingsmotor (die meestal ook nog eens minder zuinig blijkt te zijn dan een vergelijkbare, conventionele auto).

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken