Nieuws

15 opvallende feiten in de autoverkopen van 2015

In 365 dagen kan er van alles gebeuren. Dat bewijzen ook de verkoopcijfers over 2015. Je kunt heel hard groeien, maar ook keihard onderuit gaan. Zeker als er in Den Haag bepaalde wijzigingen worden aangekondigd. Wij selecteerden 15 feiten die ons opvallen in de autoverkopen van 2015.

BMW plust met 27 procent

BMW plust met 27 procent

Vanzelfsprekend dragen de Gran en Active Tourer van de 2-serie sterk bij aan dit resultaat (3.639 registraties), maar ook de X4, X5 en X6, alsook de 4-serie Gran Coupé hebben indrukwekkende verkoopaantallen genoteerd. Enkel de 3-serie GT en 6-serie Gran Coupé deden het een stuk minder goed.

Porsche gaat over de kop

Porsche gaat over de kop

Van 1.025 naar 2.161 exemplaren, bij Porsche Nederland en haar dealers kan de vlag uit. De verantwoordelijke: de Cayenne. Van de SUV werden 1.308 exemplaren verkocht, dat zijn er ruim 1.100 meer dan het jaar ervoor. Saillant detail: Porsche verwachte de gewenste verkoopboost op het conto van de Macan te kunnen schrijven.

Fiat wordt nog niet wakker

Fiat wordt nog niet wakker

Zo’n 15 procent verloor Fiat ten opzichte van 2014. Met name de 500 en 500L, maar ook de Panda gingen onderuit. Is het nu niet eens tijd voor vernieuwing, Fiat? Want je mag dan nog altijd ruim zesduizend 500’s op kenteken zetten, dat is een keer over…

Mercedes C-klasse plugt de aantallen

Mercedes C-klasse plugt de aantallen

Wat een bijtellingsknaller wel niet kan doen! Grotendeels dankzij de C-klasse Plug-in Hybrid stegen de verkoopaantallen van Mercedes-Benz met bijna 30 procent.

Maserati mist de boot

Maserati mist de boot

De Ghibli moest het helemaal worden. Nou, in ons land niet hoor. De verkopen daalden van 97 naar 55 exemplaren en waren hoofdzakelijk de reden van een halvering van Maserati’s verkopen in 2015.

Eindsprint Alfa Giulietta maakt weinig goed

Eindsprint Alfa Giulietta maakt weinig goed

Ondanks dat er in december nog even 25% meer Giulietta’s op kenteken werden gezet dan in het jaar daarvoor, moet Alfa Romeo haar totale verkopen zien dalen van 1.589 naar 1.055 exemplaren.

Cactus prikkelt toch

Cactus prikkelt toch

We haalden het al eens eerder aan: de Cactus is een gigantisch succes. Citroën verkocht er in 2015 maar liefst 7.114 van en daarmee is 1 op de 3 nieuw verkochte Citroën’s in ons land een Cactus.

Ford sterk over de gehele lijn

Ford sterk over de gehele lijn

Van C-Max tot Mondeo; Ford heeft goede zaken gedaan. De Fiesta blijft een constante verkooptopper, van de Mustang verlieten er zowaar 33 de showroom en ook de C-Max pluste (45%). Minder deden de S-Max, Galaxy en B-Max het, maar dat zijn nooit enorme kaskrakers geweest.

Nieuwe Passat verantwoordelijk voor VW’s koppositie

Nieuwe Passat verantwoordelijk voor VW’s koppositie

Volkswagen heeft haar nummer 1- notering dit jaar te danken aan de gloednieuwe Passat. Daarvan werden er namelijk 10.816 verkocht zodat er een flink gat geslagen kon worden met nummer 2 Peugeot. Overigens deden ook de Golf (Sportsvan), de Polo en de Touran het uitermate goed.

Infiniti plust het meest

Infiniti plust het meest

Oké, als je van 30 naar 80 auto’s gaat heb je al snel de meest indrukwekkende plus te pakken, maar je moet het toch maar eventjes doen. Infiniti behaalde 266% groei. En dat dankt het aan de Q50, waarvan 63 exemplaren werden verkocht.

Mazda plust met 50 procent!

Mazda plust met 50 procent!

De 2, de 6, de CX-3 en ook de CX-5 hebben Mazda naar ongekende hoogte gestuwd. De Japanners noteerden in ons land 8.337 verkopen in 2015 en scoorden daarmee fors beter dan de 5.500 in 2014. Mazda’s nieuwe modellen bewijzen daarmee zeer in trek te zijn.

Jaguar en Jeep profiteren van één model

Jaguar en Jeep profiteren van één model

Wat één model wel niet kan doen. Jaguar en Jeep hebben het gemerkt met respectievelijk de XE en de Renegade. Beide merken hebben anderhalve keer zoveel auto’s verkocht en danken dat aan die twee modellen. Sterker nog, hun andere modellen verkochten alleen maar minder goed.

Skoda en Seat in hetzelfde schuitje

Skoda en Seat in hetzelfde schuitje

Beide merken hebben ruim een kwart minder auto's verkocht dan in 2014 en dat heeft alles te maken met de bijtelling van de Leon (ST) en Octavia (Combi). Die was namelijk niet langer 14% en zo raakten die modellen meer dan de helft van hun verkopen kwijt.

Audi heeft nieuwe modellen nodig

Audi heeft nieuwe modellen nodig

De A5 en A8, alsook de Q5 laten een daling zien. Niet verwonderlijk, want ze lopen op hun laatste benen. De nieuwe dan wel vernieuwde A3, A4, Q7 en zelfs de A6 en A7 laten namelijk mooie plussen zien. Dit brengt Audi alsnog op 10% meer verkopen.

Mitsubishi: niet alleen de Outlander scoort

Mitsubishi: niet alleen de Outlander scoort

De 9.427 verkochte Outlander PHEV’s spreken wel voor zich, maar Mitsubishi scoorde ook met de ASX (+80%) en de Space Star (+17%). Het bracht de Japanners wederom op een plus, ditmaal van 20% ten opzichte van 2014.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken