Nieuws

Cadillac CT6 vecht terug tegen Duitse invasie

Cadillac CT6

Cadillac heeft terrein verloren op de thuismarkt en probeert dat – in eerste instantie met de ATS – terug te winnen op de Europese manier. Dat lukte zowaar en om nu door te duwen presenteren de Amerikanen een nieuw vlaggenschip: de CT6. De Audi A8, BMW 7-serie en Mercedes S-klasse zijn hiermee gewaarschuwd.

Duitse luxeauto's zijn hot aan de andere kant van de oceaan, of eigenlijk gezegd hun raffinement. Cadillac heeft daar behoorlijk last van, maar het oer-Amerikaanse merk laat het daar natuurlijk niet bij zitten. Cadillac begon terug te vechten. Hoe? Door auto's te bouwen die de goedkeuring van de veeleisende Europese consument kan doorstaan. De ironie luidt namelijk if you can make it here, you can make it anywhere. En mede dankzij de ATS steeg het marktaandeel van Cadillac op de thuismarkt.

Flinke knaap

Na de 'Europese' ATS volgde de CTS en nu dus daar nog boven de CT6. Cadillac's nieuwe vlaggenschip heeft een lengte van 5,18 meter, is 1,88 meter breed en 1,47 meter. Maten die overeenkomen met de Audi A8, de grootste van het gevestigde Duitse limousinetrio. De wielbasis meet 3,11 meter, waarmee de CT6 in vergelijk met de beoogde concurrentie in theorie over de grootste beenruimte achterin zou moeten beschikken.

Rijdende concertzaal

Luxueus is de CT6 in elk geval zeker. Zo beschikt de limousine bijvoorbeeld over Articulating Rear Seats. Hiermee zijn de achterzetels over een lengte van 83 millimeter te verschuiven en kan er genoten worden van allerlei relax-modi, zoals stoelmassage, stoelverwarming- en ventilatie, extra comfortabele hoofdkussens en natuurlijk on-board entertainment voorzien van twee 10 inch schermen. Voor een daverend audiosysteem is ook gezorgd. Althans, een totaliteit van maar liefst 34 speakers wekt die indruk. Bose is er verantwoordelijk voor.

Russische taferelen
Een bijzondere optie is ook het zogeheten Surround View Video Recording System. Allereerst biedt dit systeem een 360 graden-view rond de auto, maar de gebeurtenissen voor en achter de auto tijdens het rijden vallen ermee ook op te nemen. Dit kan handig zijn als iemand stellig blijft ontkennen dat hij of zij niet tegen je kostbare bumper aan heeft gereden.

Motoren
De Cadillac CT6 komt ook naar Europa, maar de beschikbare aandrijflijnen zijn nogal Amerikaans georiënteerd. Het palet telt namelijk drie motoren die allen zeer krachtig zijn. De sterkste is een 3.0 liter twinturbo-V6 met een kloeke 406 pk. Er is ook een 3.6 liter, goed voor 340 pk. Een viercilinder wordt aangeboden in de vorm van een 2.0 liter. Dit blok wordt ook in de ATS gebruikt en in de CT6 levert 'ie 270 pk. Schakelen verloopt bij de zescilinders via een 8-traps automaat en vierwielaandrijving is ook standaard op deze modellen. De instapper wordt achterwielaangedreven via een handbak.

Relatief licht
Andere eigenschappen die Cadillac prijst zijn het rijgedrag en het gewicht van de CT6. Overtuigingen die gebaseerd zijn op de aanwezigheid van Magnetic Ride Control-dempers en actieve achterwielbesturing en het relatief lage gewicht van de auto. Het wagengewicht ligt namelijk 'onder de 1.680 kilogram', waarmee de CT6 minder zou wegen dan een vergelijkbare BMW 5-serie, Audi A6 en Mercedes E-klasse. We hebben het even gecontroleerd, en dat klopt in het geval van de zescilindermodellen. Cadillac laat echter niet weten bij welke motor het veelbelovende gewicht hoort.

Q2 2016

De nieuwe Cadillac CT6 staat momenteel te schitteren op de New York Auto Show. Eind dit jaar wordt de productie opgestart en de verwachting is dat het model vanaf de tweede helft van 2016 in Europa verkrijgbaar zal zijn.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Cadillac CT6
Redactie
Door Redactie

Zoeken

Merk- & modeldossiers