Nieuws

Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01

Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01

In Moskou is een autobeurs gaande en de Fransen hebben daar het doek getrokken van deze Renault Sport R.S. 01. Zo wordt deze niet bijster relevante show ineens toch nog de moeite waard.

De autosportpassie van Renault worden al meer zichtbaarder. Continu worden we blij gemaakt met smaakmakers van straatmodellen, in het verschiet ligt een veelbelovende sportcoupé onder de afgestofte merknaam Alpine en nu presenteert Renault deze R.S. 01. In grote lijnen heeft de nieuwe racer veel weg van de Alpine A110-50, wat op zich logisch is omdat beide auto’s designtechnisch sterk zijn geïnspireerd op de Dezir Concept uit 2010. 

Eigen raceklasse

De Renault Sport R.S. 01 is niet zonder reden ontwikkeld. Binnenkort zal de auto van start gaan in een eigen raceklasse tijdens de World Series by Renault: de Renault Sport Trophy. Deze klasse biedt plaats aan twintig zogenoemde Pro-Am-teams, bestaande uit een professionele coureur en een amateur. Omdat alle auto’s identiek zijn, zijn het talent en de durf van de coureur bepalend voor succes. En geluk natuurlijk. Wie deze cocktail van benodigdheden het beste voor elkaar heeft, de kampioen dus, krijgt een uitnodiging om mee te doen aan een speciaal trainingsprogramma met onder meer een simulator, mediatraining en een fysieke training. Na deze training gaat de winnaar van de Pro-Am-klasse naar Japan, om als onderdeel van het Nismo-team mee te rijden in het Japanse Super GT-kampioenschap. De winnaar van de amateurs krijgt de kans om in de LMP2-klasse deel te nemen aan de 24-uursrace van Le Mans in 2016.

Nissan GT-R

Over Nismo gesproken. Voor de aandrijving van de R.S. 01 is er een beroep gedaan op industrieel partner Nissan. Onder de koolstofvezel carrosserie doet namelijk de motor uit de GT-R dienst, gekoppeld aan een sequentiële zevenversnellingsbak. De speciaal door Nismo getunede 3.8 liter V6-twinturbo schopt het tot 500 pk en 600 Nm en ligt vlak achter de bestuurder, maar nog voor de achteras. Een middenmotor dus en dat is doorgaans positief voor balans van de auto en daarmee de wegligging. Michelin-banden en Öhlins- schokdempers dragen bij aan de prestaties en koolstofvezel remschijven garanderen de stopkracht. De R.S. 01 plakt echt aan de weg. Bij de topsnelheid van 300 km/h genereert de racer maar liefst een downforce van 1,7 ton, terwijl de luchtweerstand te vergelijken is met dat van een Formula Renault 3.5.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01
Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01
Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01
Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01
Topingrediënten voor Renault Sport R.S. 01
Redactie
Door Redactie

Zoeken