Nieuws

Nissan ZEOD RC

Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder

Nissan futuristische Deltawing vergeten we niet gauw, maar zijn opvolger, de ZEOD RC, is zowaar nog bijzonderder. Die trotseert de volgende 24 Uren van Le Mans namelijk met een 1.5 liter driecilinder die er maar liefst 400 pk uit weet te persen.

Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder
De spitse Nissan ZEOD RC doet met zijn scherpe, gevleugelde vormgeving zo’n bijzondere krachtbron zonder meer eer aan. In stilstand lijkt de aparte, vederlichte racebolide al als een pijl uit een gespannen boog te schieten, laat staan met een stuwkracht van 400 pk. Het is een bijzondere koets-motorcombinatie waarmee Nissan na een afwezigheid in 2013 terugkeert naar de befaamde uithoudingsrace op circuit La Sarthe waar het in 2012 voor het laatst meedeed. Toen brachten de Japanners de eveneens futuristische Deltawing mee naar het slagveld, maar moesten ze de strijd al na 75 rondes staken. De ZEOD RC is een doorontwikkeling van de Deltawing, dit keer dus met een hybride-aandrijving in combinatie met een wel heel knap staaltje motortechniek.

Klein maar fijn

Dat de Japanners een indrukwekkende 400 pk en 380 Nm koppel uit slechts 1,5 liter slagvolume gekregen hebben is ongekend. Misschien nog wel indrukwekkender zijn de cijfers van de omvang en het gewicht van het blok. Slechts een schamele 40 kilogram weegt ‘ie en Nissan beweert zelfs dat dit een betere pk/kg-verhouding geeft dan bij een Formule 1-motor. Qua ‘werkruimte’ had Nissan genoeg aan 50 bij 40 bij 20 centimeter. Een formaat waar de makers van trolleykoffers jaloers op zouden worden.
Overigens kan de ZEOD RC, dat staat voor Zero Emissions On Demand, ook eventjes geheel elektrisch rijden. Eén ronde op La Sarthe houdt hij dat vol om daarna een beroep te doen op de 3-cilinder. Deze laadt de accu’s vervolgens weer op zodat de actieradius van de auto vergroot wordt. In 24-uursraces is dit immers essentieel gebleken.

14 en 15 juni

Zoals gezegd maakt de ZEOD RC zijn debuut tijdens Le Mans, op 14 en 15 juni van dit jaar. De auto zal starten in de speciale Garage 56-klasse die bedoeld is voor auto’s met een innovatieve technologie aan boord. Nissan heeft tevens bekend gemaakt dat ze op den duur mee willen doen met de grote spelers in de LMP1-klasse, Audi en Toyota. En wij zien ze dan graag met dit soort wagens verschijnen.
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder
Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder
Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder
Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder
Nissan perst 400 pk uit 1.5-driecilinder

Zoeken

Merk- & modeldossiers