Nieuws

Adam eerste met Opel’s nieuwe 3-cilinderturbo

Adam eerste met Opel’s nieuwe 3-cilinderturbo

Opel haalt de bezem serieus door haar motorenpalet en dat was hoognodig. Na de 1.6 SIDI-benzine en evenzo grote CDTI-diesel is een compacte 3-cilinder turbobenzine de volgende gloednieuwe motor. Hij debuteert in de Adam.

Opel volgt de trend en gooit een cilinder overboord en compenseert dat met turbodruk. De nieuwe motor heeft een geringe inhoud van 1.0 liter, maar ontwikkelt desondanks een potige 115 pk. Het maximumkoppel bedraagt 166 Nm en wordt vastgehouden tussen 1.800 en 4.700 tpm.
De motor krijgt ook de beschikking over een nieuwe handbak. Die heeft zes versnellingen en kan tot 220 Nm trekkracht verzetten. Een waarde die aangeeft dat de transmissie duidelijk is ontwikkeld om dienst te doen in de kleine Opels.

Stabiele loop
Het in aluminium gegoten blokje maakt gebruik van de modernste technologieën. Uiteraard is er directe brandstofinspuiting, maar er zijn ook vier kleppen per cilinder, een in de cilinderkop geïntegreerd uitlaatspruitstuk en waterkoeling voor de turbolader. Ook een arsenaal aan geluids- en trillingsbeperkende maatregelen zijn er getroffen. Motoren met een oneven aantal cilinders zijn van nature immers in onbalans. Meer geavanceerde motorsteunen en geluidsisolatie in de motorkapafdekking zijn de goedkoopste camouflagetechnieken. Opel integreerde tevens een balansas. Die wordt aangedreven door een ketting met omgekeerde vertanding en draait in het oliecarter met dezelfde snelheid als de nokkenas. Het gros van de trillingen wordt op die manier geneutraliseerd.

Eerst Adam
De Opel Adam krijgt – enigszins toepasselijk – als eerste de nieuwe driepitter. Op exacte specificaties is het nog wachten, maar Opel laat al we weten dat ‘de CO2-emissie onder de 100 g/km-drempel duikt’. Een bijtelling van 20% is daarmee verzekerd. Om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling (en daarmee hogere verkoopaantallen) dient het blokje per 1 januari 2014 schoner te zijn dan 89 g/km. Of dat erin zit horen we tijdens de IAA in Frankfurt, evenals de carrière van de huidige, atmosferische 1.2 en 1.4 liters met de komst van deze nieuwe 3-cilinder op de tocht staan.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken