Nieuws

Traditionele kentekenpapieren verdwijnen

Traditionele kentekenpapieren verdwijnen

Het in Nederland zo bekende kentekenbewijs op papier zal vanaf 1 januari 2014 gaan verdwijnen. Het maakt dan plaats voor een kentekenbewijs op creditcardformaat, net als bij de rijbewijzen al het geval is. De zogenoemde kentekencard moet handiger in gebruik en moeilijker te vervalsen zijn.

De kentekencard zal dezelfde informatie bevatten als de huidige papieren versie nu, met het verschil dat alles nu op één kaart te vinden is. Om fraude tegen te gaan en vervalsing te voorkomen zijn alle gegevens van de auto ook opgeslagen in een chip zoals die in bankpassen verwerkt is. Daarnaast komen tevens alle gegevens van het ‘Certificaat van Overeenkomst’ (CvO) die bij de RDW bekend zijn op de chip te staan. Dat CvO is het ‘geboortebewijs’ van de auto en voldoet aan alle eisen die door de Europese overheid gesteld worden, met aanvullende technische gegevens.

Noviteiten
Na de eerste afgifte is de chip niet meer aan te passen, en dat is nog één van de vele maatregelen die de RDW genomen heeft om kentekenfraude tegen te gaan. Andere maatregelen zijn het centraal afgeven van het nieuwe kentekenbewijs, het opsturen van de kentekencard in plaats van het direct meekrijgen en de tenaamstellingscode. Dat laatste is een compleet nieuw initiatief.

Overschrijving
Een tenaamstellingscode wordt afgegeven aan de aanvrager van de kentekencard. Die krijgt bij aanvraag deel 1 en bij ontvangst van de card deel 2. Die code moet gebruikt worden bij verkoop of inruil van de auto, wanneer het kentekenbewijs op naam van de koper gezet moet worden. Die moet dan met die code naar een overschrijfpunt en kan alleen met die cijfercombinatie de card op zijn naam zetten. Een handtekening van de huidige eigenaar is dus niet meer nodig. De koper krijgt op de eerste dag dat de post wordt bezorgd zijn nieuwe kentekencard thuisgestuurd.

Controle
In de tussentijd hoeft hij die card niet aan de politie te tonen. Agenten kunnen in een online database de juiste tenaamstelling vinden en de koper krijgt aan het kentekenloket en bevestiging van de tenaamstelling mee. Zo kan dus altijd gecontroleerd worden of de bestuurder van de auto bij een controle de waarheid spreekt.

Alle voertuigen
Ieder voertuig dat een eigen kenteken voert krijgt met ingang van 2014 een kentekencard. Ieder nieuw voertuig krijgt de card direct, bij andere voertuigen wordt het papieren kentekenbewijs vervangen wanneer deze van eigenaar wisselt. De RDW verwacht dat tegen 2019 ieder voertuig in Nederland beschikt over een kentekencard en dat dan de papieren bewijzen uit de roulatie genomen zijn. De kosten voor het aanvragen van het kenteken blijven overigens gelijk.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken