Nieuws

´Volgende Seat Leon Cupra stuk sneller´

´Volgende Seat Leon Cupra stuk sneller´

‘De Leon Cupra R keert niet terug. Het plan is om slechts één nieuwe Leon Cupra te lanceren, maar die significant sterker en sneller is dan het oude model’. Dat vertelde een topman bij Seat ons onlangs. En daar bleef het bij. Maar nu heeft Autocar meer details weten te achterhalen.

In plaats van twee Cupra’s te lanceren, wil Seat de klus voortaan liever in een keer goed klaren, dus meteen meedoen met de beste jongens in hot hatchback-klasse, de Ford Focus ST, Opel Astra OPC en natuurlijk de Renault Mégane RS. Levert de vorige Leon Cupra nog 240 pk, de nieuwe krijgt naar verluidt 265 pk uit wederom een 2.0 liter TFSI. Dat is exact evenveel als de Cupra R op basis van de vorige Leon, een vermogen dat precies tussen de belangrijkste rivalen invalt.

6 seconden
‘Een significant hoger vermogen’ zoals ons eerder werd verteld vinden we de sprong van 25 pk niet, maar de nieuwe Leon is door de onderhuidse MQB-techniek van Volkswagen enkele tientallen kilo’s lichter dan zijn voorganger. En des te meer in hot hatch-land geldt: wat er niet aan zit, hoef je ook niet mee te slepen. Een acceleratie van 0 naar 100 km/h in 6 seconden moet dus alsnog gehaald kunnen worden. De laatste Cupra R deed daar tweetiende langer over.

Mechanisch slip-differentieel
Om niet alleen in rechte lijn de bejubelde Renault Mégane RS (265 pk) te kunnen bijhouden monteert Seat voor het eerst een mechanisch slip-differentieel tussen de aangedreven. Het normaliter gebruikte elektronisch geregelde XDS – wat feitelijk niets meer is dan een slimmer ESP-systeem – vindt Seat, indien het wil sparren met de beste, niet langer toereikend om de aandrijfkrachten optimaal tussen het linker- en rechterwiel te verdelen en zaken als torque steer tegen te gaan.

Ook als ST
Hoewel nog niets definitief is beslist, denkt Seat er ook over na de toekomstige Leon Cupra tevens als ST te bouwen. Ford is momenteel de enige fabrikant die zo’n snelle stationwagen levert. Een drie- en vijfdeurscarrosserie zijn sowieso een zekerheid. Wanneer de nieuwe Leon Cupra precies kunnen verwachten is nog onduidelijk. Autocar verwacht hem op z’n vroegst eind dit jaar.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken