Nieuws

VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst

VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst

De huidige Volkswagen Transporter (T5) heeft niet het eeuwige leven. Dat lijkt bij bestelauto’s soms misschien wel zo, maar ook hier staat de tijd zeker niet stil. Volkswagen denkt zodoende na over de volgende generatie van de populaire besteller. Hun visie daarop staat in Genève.

Volkswagen kijkt overigens verder dan het design alleen. Want ondanks dat de e-Co-Motion heel duidelijk een voorproefje geeft van de Transporter T6, is het vooral de visie die men wil uitdragen. Volkswagen ziet in de toekomst zware transportmiddelen, zoals vrachtauto’s, uit de stad verdwijnen. Die brengen hun producten tot aan de standsgrenzen waarna kleinere (bestel)auto’s de vracht verdelen. En ja, je raadt het al wel, dan het liefst natuurlijk elektrisch aangedreven. Zodoende is immers de uitstoot in stedelijk gebied terug te dringen.

Drie accu-varianten
De Volkswagen e-Co-Motion is dan ook een elektrisch aangedreven bestelauto. In de dubbele bodem is het accupakket opgenomen terwijl de 115 pk en 270 Nm sterke elektromotor voorin onder de kap ligt. Volkswagen laat weten dat er alsnog 4,6 m3 overblijft voor de lading dat maximaal 800 kg zwaar mag zijn. De topsnelheid ligt voor iedere e-Co-Motion op een begrensde 120 km/h, maar dat geldt niet voor de actieradius. Die is afhankelijk van de sterke van de gekozen voeding. Gevoed door een accu met een capaciteit van 20 kWh kom de bus maximaal 100 km ver, terwijl dit met de 30 kWh sterke variant 150 kilometer. De grootste (theoretische) actieradius van 200 km heeft de elektrische Transporter met een accu, goed voor een maximale capaciteit van 40 kWh. Ongeacht de keuze zou het mogelijk moeten zijn om een hele dag door hartje Amsterdam te rijden en pakketjes dan wel levensmiddelen te bezorgen. Zonder uitstoot welteverstaan.

Een goede voorbereiding is…
Volkswagen laat de e-Co-Motion debuteren tijdens de Autosalon van Genève. Over productiekansen laat de Duitse gigant zich nog niet uit, maar geen ZZP’er hoeft te twijfelen dat de e-Co-Motion binnen afzienbare tijd als (elektrische) T6 hun nieuwe werktool kan worden. En dan is het wellicht goed om ook te weten dat Volkswagen tijdens het ontwerpen van het interieur nu alvast zoal heeft gedacht aan een ruimtebesparende elektronische handrem, een puur op functionaliteit, maar toch ook luxe ingerichte middenconsole, opklapbare voorste passagiersstoel, meerdere opbergvakken en bekerhouders en een 12V- of 230V-stopcontact.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst
VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst
VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst
VW e-Co-Motion: Transporter van de toekomst
Redactie
Door Redactie

Zoeken