Nieuws

Jaguar C-X75 gaat in productie!

Jaguar C-X75 gaat in productie!

Het hoge woord is eruit, Jaguar durft de uitdaging aan te gaan. Vanmorgen werd in London bekend gemaakt er een productieversie van de bloedstollende C-X75 komt. Vanaf 2013 zullen er in twee jaar tijd maar liefst 250 exemplaren worden gebouwd.

De Jaguar C-X75 werd door ons niet alleen bestempeld als de eyecatcher en dé verrassing tijdens de Autosalon van Parijs vorig jaar, maar bovendien ook tot ‘Conceptcar van het Jaar’ in ons jaaroverzicht 2010. En dat geeft wel aan hoe wij gecharmeerd waren van de studie. Maar niet alleen wij zagen uit naar het moment dat Jaguar de auto in productie zou gaan nemen, ook andere pers en vooral het publiek waren razendenthousiast.

Design
Zomaar een slap aftreksel van de conceptcar zal de definitieve C-X75 niet worden. Jaguar zet alles op alles om het productiemodel zo goed als identiek te kunnen houden aan de conceptcar. Uiteraard zullen er enkele aanpassingen moeten worden verricht om aan de voorschriften te voldoen, maar designer Ian Callum garandeert ons dat de productieversie niet veel zal afwijken van wat we nu hebben gezien. 

Williams F1
Voor de ontwikkeling van de C-X75 zal Jaguar nauw samenwerken met Williams F1. Sir Frank Williams liet tijdens de persconferentie weten dat de samenwerking betrekking heeft op de technische realisatie van bijvoorbeeld het geheel van carbon vervaardigde chassis, de aerodynamica en hybride-aandrijving. Er wordt veel aandacht besteed aan het zo licht mogelijk maken van de auto. Daarbij zal de F1-ervaring van Williams een belangrijke rol spelen.

Gasturbine
Qua aandrijving moet Jaguar voorlopig concessies doen. De gasturbinemotoren in combinatie met de elektromotoren zullen in eerste instantie niet - in de eerste 200 exemplaren - van de C-X75 worden gemonteerd. Volgens Carl Peter Forster, CEO van Tata Motors, wordt er bij Tata echter wel gewerkt aan de ontwikkeling van een dergelijke aandrijving en zullen we die ook in toekomstige Jaguar’s terug gaan zien. Sterker nog, de laatste exemplaren van de C-X75, die eind 2015 worden geproduceerd, zullen van deze aandrijving krijgen. Althans, dat is het streven.

Hybride
Om de C-X75 toch binnen korte termijn op de markt te kunnen brengen wordt gekozen voor een meer conventionele aandrijving. Nou ja, conventioneel. Jaguar zal een kleine viercilinder turbomotor monteren welke samen met een elektromotor op zowel de voor- als de achterwielen voor bloedstollende prestaties moet zorgen. Jaguar zet in op een 0-100 km/h sprint in minder dan drie seconden en een 0-160 km/h-sprint in minder dan zes seconden. Vanuit stilstand naar 300 km/h sprinten moet in ruim 15 seconden zijn voltrokken en de topsnelheid ligt rond de 320 km/h. Dat alles weet Jaguar te combineren met een CO2-uitstoot van minder dan 99 g/km en een verbruik dat ligt op dat van een ‘kleine hatchback’. Even ter vergelijk: een Bugatti Veyron presteert gelijkwaardig en verbruikt 24,1 l/100 km in combinatie met een CO2-uitstoot van 574 g/km!

Rijmodi
Als een echte hybride beschikt de C-X75 over drie verschillende rijmodi. De eerste is volledig elektrisch waarbij het accupakket goed is voor een actieradius van 50 km. In de tweede stand worden de elektromotoren en brandstofmotor samen ingezet en bij de derde modus (Track) worden de prestaties volledig beschikbaar.

Prijs
Jaguar werkt op dit moment keihard aan de ontwikkeling van het productiemodel. Vanaf 2013 zal de productie worden opgestart om vervolgens eind 2015 de laatste exemplaren aan klanten te leveren. De prijs zal starten bij £ 700.000,- (zo’n € 780.000,-) exclusief belastingen.

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Jaguar C-X75 gaat in productie!
Jaguar C-X75 gaat in productie!
Jaguar C-X75 gaat in productie!
Jaguar C-X75 gaat in productie!
Redactie
Door Redactie

Zoeken