Automultimedia

Nieuwe multimediasystemen in toekomstige modellen

Nieuwe multimediasystemen in toekomstige modellen

Informatie over files, ongelukken, het weer en andere omstandigheden onderweg kan de BMW-rijder in de toekomst per e-mail in de auto ontvangen.

BMW is druk bezig met de ontwikkeling van diverse multimediasystemen die op korte termijn in de BMW modellen zijn terug te vinden. 

Zo wil BMW haar klanten voorzien van informatie in de auto over weer- en verkeersomstandigheden. Dat alles per e-mail. Behalve dat is men ook bezig met de ontwikkeling van een mobiel navigatiesysteem. 

De E-mail in de auto: BMW creëert mobiel verkeers-web
Nog dit decennium zullen BMW rijders automatische e-mails ontvangen over de verkeersomstandigheden en worden ze vroeger dan ooit gewaarschuwd voor files, ongevallen, mist of andere gevaren. Een eerste systeem wordt thans door BMW zelf beproefd en verschaft de bestuurders van overeenkomstig uitgeruste auto´s een belangrijke voorsprong waar het gaat om kennis van de meest actuele omstandigheden. ´Geen vergelijkbaar huidig systeem kan de bestuurder zo snel en zo exact informeren´, verklaart Günter Reichart, hoofd van de afdeling verkeersonderzoek bij BMW AG.
Er wordt reeds naar mogelijkheden gezocht om deze informatie via een BMW Web verder te verbreden en verdiepen. Hier kunnen nieuwe initiatieven op het gebied van auto-communicatie interessante perspectieven bieden.

Reeds nu al beschikken talrijke BMW modellen deels standaard over de noodzakelijke sensoren: rijdynamiekregelingen en andere systemen die de bestuurder ondersteunen bieden een breed spectrum aan beschikbare informatie, die relatief eenvoudig bij de inwinning van verkeers- en weerinformatie kan worden betrokken.
Die gegevens worden in de auto verwerkt tot meldingen over gebeurtenissen, verkeerssituatie en wegtoestand. Met behulp van geschikte algoritmen worden gedefinieerde verkeers- en gevaarssituaties herkend, zoals verkeersdrukte en weersomstandigheden, file-einde, zware regen, aquaplaning, ijzel, slecht zicht en mist.
 Zo kan een DSC-regeling in combinatie met een lage buitentemperatuur, ruitenwisseractiviteit en de snelheid van de auto bijvoorbeeld een indicatie zijn voor lokaal slipgevaar.

Draagbare navigatiesystemen: Personal Travel Assistance
Als eerste Europese autofabrikant biedt BMW sinds 1994 voor de 7-serie een navigatiesysteem af-fabriek aan, dat toonaangevend was voor de gehele auto-industrie en tegenwoordig ook via de autotelefoon communiceert met de buitenwereld. Dit succesvolle concept hebben de onderzoekers van BMW vertaald naar een mobiele navigator, die praktisch in elke jaszak past: de Personal Travel Assistance (PTA). Deze dienst biedt toegesneden op tijdstip, locatie en bestemming informatie over praktisch alle individuele reismogelijkheden en informeert de reizigers over wijzigingen in het reisschema. Daarmee komt dit systeem nagenoeg overeen met het in de auto ingebouwde BMW navigatiesysteem en is bovendien uitgebreid met extra vervoermiddelen, zoals vliegtuigen of intercity-treinen.
De bediening geschiedt grotendeels automatisch: door de koppeling tussen het navigatiesysteem in de auto en de draagbare PTA door middel van infrarood- of radiografische systemen (IRDA/Bluetooth) wordt alle belangrijke informatie gesynchroniseerd.

Naast de koppeling van reisinformatie worden nieuwe methoden en technologieën voor informatie-overdracht en -presentatie ingezet. Draagbare apparatuur met geïntegreerde browsers (HTML, WML, XML) bieden via mobiele communicatie een lokaal aanbod van uiterst actuele reisinformatie.
 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken