Automultimedia

Audi Q7 3D sound

Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving

Audi is een van de weinige automerken dat carhifi zichtbaar hoog in het vaandel heeft staan. Met het Deense Bang & Olufsen als trouwe hifi-partner blijft het zoeken naar het ultieme muziekgeluid in de auto. De volgende stap is het reproduceren van ‘3D sound’ dat vanaf 2015 voor het eerst leverbaar zal zijn in de nieuwe Q7.

Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving
Wat eigenlijk een zeer doeltreffende term is, is – aangewakkerd door de home cinema-branche – een beetje in een negatief daglicht komen te staan. Tegenwoordig propagandeert zo’n beetje iedere retailer in multimedia-apparatuur (autofabrikanten incluis) dat het een ‘3D sound’ voorschotelt, maar de waarheid zit daar negen van de tien keer maar wat ver van af. De reden daarvan is vrij simpel: het daadwerkelijk kunnen reproduceren en laten beleven van 3D geluid is een uiterst complexe én kostbare aangelegenheid. Als fabrikant daarvan doe je dit er niet zomaar eventjes voor een appel en een ei bij wil je ervoor zorgen dat er brood op de plank blijft komen. 

Van alle kanten

Een andere reden dat het geclaimde ‘3D sound’ veelal in de praktijk door de mand valt is het gebrek aan aansturing en weergevers. Te weinig luidsprekers, speakers op verkeerde luisterposities en een versterker die feitelijk helemaal niet toereikend is voor 3D geluid zijn enkele voorbeelden. Of Audi de belofte voor een echte 3D geluidsbeleving vanaf 2015 wel waar kan maken moeten nog uitwijzen, maar de gelegde basis lijkt in elk geval verzorgd te zijn.
Als onderdeel van Audi’s carhifi-programma voor de nieuwe Q7 wordt Audi 3D sound optioneel leverbaar als component van het Advanced Sound System van Bang & Olufsen (B&O) en van Bose Surround Sound. Het hart ervan is een ingenieus algoritme dat het signaal voor elke van de 23(!) speakers uitermate precies én snel berekent. Bij het Audi B&O Advanced Sound System stuurt een digitale signaalprocessor 11 kanalen alle luidspreker, waarvan enkele boven het hoofd van de inzittende(n), zodanig aan dat het geluid op elke zitplaats even accuraat en harmonieus is. Vier speakers in de A-stijlen zorgen met eigen kanalen voor spatiale hoogte ofwel de derde dimensie. Ook de 250 millimeter grotere subwoofer en een nieuwe versterker met maximaal 1.920 Watt dragen volgens Audi bij aan luisterplezier van hoog niveau. Het Audi Bose Surround Sound system is vergelijkbaar met de versie van B&O, maar telt in totaal 3 luidsprekers minder.

Het reproductieproces
Omdat hifi een natuurkundig complex gebeuren is wil Audi graag nader uitleggen hoe zij wel kunnen beweren dat het een echte 3D-beleving weet te creëren in de auto. Vanaf hier laten we het merk dan ook graag aan het woord, we citeren: ‘Bij de eerste stap in het proces wordt de data van de muziekbron opgesplitst in de zogenaamde spatiale componenten – de benodigde informatie zit in de data ‘opgesloten’. Voorbeeld: als een artiest op een podium zingt, wordt het geluid via vloer, plafond en wanden weerkaatst. Via de vloer duurt dat enkele milliseconden, maar via een muur op 40 meter afstand al 200 milliseconden. Door deze reflecties te gebruiken, kan het algoritme een mathematisch model van een opnamestudio calculeren. Daarbij maakt de opnametechniek (mono, stereo of 5.1 surround sound) niet uit. Ook het dataformaat van de muziek en de muziekbron (online streaming, radio of CD) is niet relevant. De tweede stap bestaat uit het samenvoegen van de geluidsdelen zodat het muziekpatroon overeenkomt met dat in de originele opnamestudio. Dit vereist intensieve berekeningen en zal niet door iedere inzittende op exact dezelfde wijze geïnterpreteerd worden (geluid is immers heel persoonlijk), maar evenwel wordt er uiteindelijk een geluidsbeeld gecreëerd zoals de oorspronkelijke maker bedoeld heeft.’ 
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving
Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving
Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving
Audi (Q7) belooft ware ‘3D sound’-beleving

Zoeken

Merk- & modeldossiers