Automultimedia

Audi Sound Concept

Audi(o)fielen opgelet!

Audi heeft in samenwerking met Bang & Olufsen, Bose and the Fraunhofer instituut voor digitale media technologie een bijzonder studiemodel ontwikkeld. Geen designstudie dit keer, maar - zoals je wellicht kunt zien aan de meewerkende partijen - een luisterkamer.

Audi(o)fielen opgelet!
Maar liefst tweeënzestig speakers wisten de partijen onder te brengen in één voertuig. Hiervoor werd uiteraard niet de gloednieuwe A1 gebruikt, maar de kolossale Q7 die wel wat ruimte te bieden heeft. Het complete interieur werd op de schop gegooid door de geluidtechnici. Het team verpakte vijf tweeters, tweeënvijftig mid-range speakers, vier woofers en één 12-inch subwoofer in de auto. Een geluidsinstallatie waar menig bioscoopzaal jaloers op is.

Wave Field Synthesis
Het resultaat is volgens Audi een perfect geluid, waarbij het overigens niet uitmaakt op welke positie je op dat moment verblijft. Voorin of achterin, het geluid is overal verbluffend goed. Dit is volgens de bouwers te danken aan het 360 graden ontwerp van de installatie. Het systeem is geïnspireerd op de Linden Lichtspiele bioscoop in Ilmenau, Duitsland en is gebaseerd op een natuurkundig principe met de naam Wave Field Synthesis. Volgens dit principe wordt de voorkant van een individuele golf beschouwd als een superpositiebeginsel van individuele golven. In de wereld van de akoestiek betekent dit dat een geluidsgolf kan worden aangemaakt door een groot aantal kleine geluidsbronnen die nauw aan elkaar grenzend zijn.

Hebben?!
Helaas prijkt het geavanceerde audiosysteem nog niet op de optielijst van de Q7. Naast dat het systeem vermoedelijk enorm prijzig is, slokt alle apparatuur de volledige kofferruimte op. Het Audi Sound Concept is dan ook niet ontwikkeld met het oog op praktisch nut, maar als oefenmateriaal voor het tien miljoen euro kostende audio-laboratorium van Audi. Het Duitse merk is druk doende om ook op dit gebied een voorsprong te behalen. ´We horen het wel´!
Redactie
Door Redactie

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!
Audi(o)fielen opgelet!

Zoeken

Merk- & modeldossiers