Reportages

Kort interview met Luc Donckerwolke

Luc Donckerwolke

Terwijl Walter de’Silva verantwoordelijk was voor de nieuwe designlijnen van Seat sinds 1998 is het Luc Donckerwolke die deze designtaal doorontwikkelde tot zijn Arrow Design. Wij spraken de Belgische designer kort tijdens de Autosalon van Parijs om te zien hoe het design bij Seat zich zal doorontwikkelen.

Dat Luc Donckerwolke afkomstig is van zustermerk Lamborghini weet menigeen. Maar hoe kwam de getalenteerde Belg precies bij Lamborghini terecht? De feitelijk op 19 juni 1965 in Peru geboren Donckerwolke volgde in eerste instantie een studie "Industrieel Ingenieur" in Brussel waarna hij in het Zwitserse Vevey studeerde aan het Art Centre Europe. Vervolgens deed Donckerwolke zijn eerste werkervaring in de autobranche in 1990 op bij Peugeot als stagiair. Twee jaar later al verwelkomde de Volkswagen Group hem. Hij werkte tot 1998 bij zowel Audi als Skoda en stond onder meer garant voor de lijnen van de A4 Avant, R8 Le Mans, Fabia en Octavia. Zijn volgende stap was Lamborghini waar hij in maart 2003 Chief Designer werd. Bij de Italiaanse exoot was hij verantwoordelijk voor onder meer de Murciélago (Roadster) en de Gallardo. Inmiddels alweer vijf jaar geleden maakte Donckerwolke de overstap naar Seat waar bij Walter de‘Silva opvolgde en het erfgoed van de Italiaan voortzette. En dat zien we duidelijk terug in de huidige Ibiza en de Tribu Concept die veel van de lijnen van de’Silva combineert met de strakke stijl die we kennen van Donckerwolke uit zijn tijd bij Lamborghini.

Luc Donckerwolke

“Gelukkig maar, want daarmee lijkt het ´auto emocion´ van Seat weer terug te keren.”


Strakkere lijnen

In Parijs staat Donckerwolke met trots bij de IBE Concept. Een auto die heel wat vragen oproept. De één zegt dat we hier de nieuwe Leon zien staan maar de ander spreekt dat resoluut tegen. Als we het Donckerwolke vragen draait hij er een beetje omheen. "De IBE Concept laat ons zeer concreet zien waar Seat qua design naartoe gaat. Veel elementen van de IBE worden op dit moment voor nieuwe modellen toegepast. En daarmee volgt Seat de lijn die het inzette met de nieuwe Ibiza. Strakkere lijnen en scherpere vouwen." Volgens hem kan de auto vergeleken worden met de Salsa conceptcar uit 2000. Daarmee gaf Seat ook weer hoe de toekomstige modellen er in grote lijnen uit gaan zien.

Luc Donckerwolke
Luc Donckerwolke
Luc Donckerwolke

Leon SC?

Maar daarmee hebben we nog geen antwoord op onze brandende vraag. We vragen hem dan ook of de directie hem bij de IBE de opdracht heeft gegeven een concept voor de Leon SC neer te zetten. In een interview met het Britse AutoCar heeft marketingdirecteur Jan LaFrentz een jaar geleden immers bevestigd dat er plannen zijn voor een dergelijk model. In het interview liet LaFrentz weten dat er al verschillende voorstellen zijn gedaan voor een Scirocco-achtige Seat die volgens LaFrentz prima bij het sportieve imago van het Spaanse merk past. Bovendien vinden wij het wel heel bijzonder dat Seat de auto in een doorontwikkelde versie van de in maart gepresenteerde IBE toont terwijl men daar geen plannen mee zou hebben. Donckerwolke vertelt ons dan ook dat er inderdaad een business case rondom de IBE wordt gebouwd. En hij mag ondertussen doorontwikkelen aan dit ontwerp. Het licht is officieel dus nog niet op groen, maar dat de Leon SC er komt en deze IBE ons een heel fijn voorproefje geeft kan bijna niet missen. Gelukkig maar, want daarmee lijkt het ´auto emocion´ van Seat weer terug te keren.
 

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Redactie
Door Redactie

Zoeken