Reportages

Uniek kijkje achter de schermen bij Binz

Binz

Een alternatief voor een Maybach. We schreven er in het voorjaar over in de vorm van een Mercedes-Benz E-klasse Limousine vervaardigd door Binz. Laat het toeval nu net zijn dat we kort daarna op uitnodiging van Mercedes Nederland naar Stuttgart zouden afreizen en Lorch, waar het specialistische bedrijf is gevestigd, daar kortbij gelegen is. Nieuwsgierig als we zijn namen we een kijkje…

Binz
Binz
Binz

Michael Binz richtte in 1936 zijn carrosseriebedrijf op genaamd Lorcher Karosseriefabrik Binz & Co en vestigde zich in Lorch, zo’n dertig minuten rijden van Stuttgart waar het hoofdkwartier van Mercedes-Benz zich bevindt. Het is niet bij toeval dat Binz en de Duitse autofabrikant niet ver van elkaar zijn verwijderd. De contacten tussenbeide stamden al uit eerdere tijden toen Michael nog in dienst bij Daimler was en later, toen hij voor zichzelf was begonnen, regelmatig opdrachten van zijn voormalige werkgever kreeg om speciale voertuigen te ontwerpen en te bouwen. Logistiek gezien was de locatie in Lorch dus perfect, hoewel Binz vandaag de dag ook vestigingen heeft in Waldhausen en Ilmenau in de deelstaat Thüringen. Gedurende nu al zeventig jaar maakt Binz aangepaste voertuigen, van ambulances tot taxi’s en van rouwauto’s tot limousines.

“Rouwauto? Niet bij ons!”

Hoewel we enigszins hadden voorbereid op ons bezoek kwam het als een verrassing dat het fabriceren van limousines niet de hoofdactiviteit van Binz is, maar juist het produceren van rouw- en volgauto’s. Ineens krijgt onze bezichtiging bij Binz een heel ander tintje. “Luguber? Welnee”, zegt Robert Scheerboom, hét contact van Binz binnen de Benelux, en voor sommige van jullie geen onbekende want voorheen de Nederlandse PR-functonaris bij Maybach. “Natuurlijk, de één z’n dood is een ander z’n brood kan niet letterlijker worden opgevat, maar feitelijk is het enorm dankbaar werk. Niet alleen voor de afnemer, maar vooral voor diens klant. De betreffende mag dan zijn overleden, maar wat is nu mooier dan je laatste rit in een gepaste auto te voltooien en je meest geliefde nabestaanden op eenzelfde manier naar jouw laatste rustplaats te vervoeren? Het woord rouwauto is bij ons dan ook niet echt van toepassing!”

Binz
Binz
Binz

Mercedes E-klasse

Met open armen worden we ontvangen om een kijkje in de keuken van Binz in Lorch te komen nemen. Best bijzonder, want lang niet bij alle (auto)fabrikanten staat het hek zo wagenwijd open. “Moet ook wel met dergelijke producten”, grappen we. Enorm groot is het terrein overigens niet. Daarom is het complex zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Aan de andere kant is van lopende bandwerk geen sprake. “Hier is ambachtelijk vakmanschap nog van toepassing”, aldus CEO van Binz GmbH, Lorenz Dietsche, die overigens een meer dan behoorlijk woordje Nederlands spreekt met dank aan z’n arbeidsverleden in Nederland. Jaarlijks worden er door Binz ongeveer 1.000 voertuigen (exclusief derivaten, waarover later meer) gefabriceerd waarvan 850 begrafenisauto’s en 150 limousines. Het programma omvat een tweetal rouwagens, de Otheos en de Omniel, een speciale Mercedes Vito ter ondersteunend vervoer en een limousine, een verlengde E-klasse. Welke opdracht Binz ook ontvangt, het bouwproces start altijd met een E-klasse. “De E van Mercedes is sinds jaar en dag de bakermat van ieder voertuig dat we bouwen. Wij groeien met de generaties mee. Verschijnt er een nieuwe, dan passen wij onze producten daarop aan. Dit accommoderen van het proces neemt meestal een jaar in beslag", legt Dietsche uit.

Binz
Binz
Binz

“Nabestaanden wensen steeds vaker in dezelfde rouwauto als de overledene vervoerd te worden.”


Het fabricageproces

Wanneer we onze tour beginnen is het redelijk rustig in de fabriek, maar er wordt stevig doorgewerkt. De eerste de beste E die we tegen het lijf lopen is al behoorlijk ‘toegetakeld’. Portierloos, een compleet gestript interieur en zonder wielen hangt het op de brug. Het voertuig wordt gereedgemaakt om verlengd te worden. Dit gaat op simpele wijze ontdekken we een stap later in het proces: gewoon met de slijptol er doorheen. Wel eerst de bedrading eruit natuurlijk. Eenmaal vakkundig gescheiden wordt de E verlengd en aangepast naargelang de klantwens. De rouwauto’s, limousines en halffabricaten gaan na deze stap ieder hun eigen weg. Wij volgen de ‘rouwroute’ en die voert ons langs de locatie waar de achterkant op het chassis wordt gemonteerd. De betreffende bodypanelen zijn opgetrokken uit een legering van GFK en GVP, een polyester verstekt met glasvezel. Het is bijzonder licht materiaal waardoor het wagengewicht van de auto’s binnen de perken blijft. Met speciale lijm wordt de kistcabine vastgezet op de kale constructie. De achterklep en deuren, die speciaal zijn ontworpen aangezien de standaard exemplaren niet meer passen, worden een fase later gemonteerd. Alles met de hand, zelfs het afplakken en spuiten van de voertuigen is mensenwerk.

Binz
Binz
Binz

Glanzend hout, glimmend chroom

Als de basis staat kan men aan de slag gaan met het interieur, het meest tijdrovende proces. Hier is het vakmanschap van Binz goed te zien. Met veel oog voor detail wordt de klantwens gerealiseerd. Opzichtig glanzend hout, glimmend chroom, automatische open en te sluiten gordijnen, de meest bijzondere sfeerverlichting, noem het maar op. Interessant is ook om te horen en te zien hoeveel verschillende soorten draag- annex laadsystemen er wel niet zijn. “De één wil gewoonweg de kist achterin rollen over chique geleiders, de ander bespaard zich de moeite en kiest voor een volledig automatisch systeem. Andere klanten willen weer graag hun klandizie de mogelijkheid bieden twee kisten tegelijk te vervoeren of naast de overledene plaats te kunnen nemen. Wij bouwen dan een geavanceerd tweeweg systeem in de cabine ”, legt Dietsche nog eens uit. ‘U vraagt, wij draaien’ is het motto van Binz. Dit klinkt weliswaar cliché, maar dat is het niet getuige ook het feit dat Binz geen licentiebouwer is maar een merk. Zodra er een E-klasse bij ons binnen wordt gereden spreekt men niet meer van een Mercedes, maar een Binz. Op het eindresultaat prijkt dan ook geen enkel zichtbaar Mercedes-logo maar een sierlijke “B”. Dit is niet helemaal waar als we het gestripte interieur van een derivaat bewonderen. “Ok, vanwege het niet willen rommelen aan de stuurairbag uit veiligheidredenen prijkt daar de driepuntige ster nog”, grimast Scheerboom.

Binz


Tweede rol

Momenteel werken er ruim tweehonderd personen bij Binz die zich men name bezighouden met het ontwikkelen en fabriceren van rouwauto’s, volgauto’s en limousines. Daarnaast heeft het zich een tweede rol aangemeten; dat van tussenschakel. Mercedes E-klasse’s worden kant-en-klaar, maar zonder achterbank, vanuit Stuttgart aangeleverd waarna Binz ze verlengt en ombouwt tot vergevorderde halffabricaten. Lorenz geeft nogmaals uitleg: “De reden dat we ook toeleverancier van derivaten zijn is, vreemd genoeg, vanwege de toenemende vraag vanuit onze concurrenten naar expertise op het gebied van rouwauto’s. Knowhow die wij bevatten dankzij onze exclusieve samenwerking met Daimler AG en waarop de concurrentie dus geen aanspraak kan maken. Zodoende bevatten onze producten een pre en daar maken rivaliserende carrosseriebouwers graag gebruik van.”

“Dat gaat op simpele wijze ontdekken we een stap later in het proces: gewoon met de slijptol er doorheen.”


VF

Het halffabricatenprogramma van Binz bestaat uit een drietal modellen, allen gebaseerd op de E-klasse Estate. Het gaat om de VF 3400, VF3700 en VF4000 waarbij het getal de lengte van de wielbasis aangeeft. “Vooral de langste uitvoering wordt steeds populairder, want deze beschikt over vijf zitplaatsen en een compartiment waar de grafkist in kan. Ook in de uitvaartwereld vindt namelijk ontwikkeling plaats. Nabestaanden wensen steeds vaker in dezelfde rouwauto als de overledene vervoerd te worden. Dat kan met de VF4000”. Op dit moment zijn alle halffabricaten uitgerust met de E 250 CDI-dieselmotor. Op termijn wordt het motorenpalet uitgebreid met de E 350 CDI en de E 350 CGI 4Matic (automaat).

Rij-impressie met de limousine

Tijdens ons bezoek aan Binz hebben wij tevens mogen rijden met een door Binz vervaardigde limousine. In onze rij-impressie lees je daar alles over!

Wekelijks autoplezier in je mailbox?

  • ✓ Mis geen belangrijk autonieuws
  • ✓ Exclusieve verhalen alleen voor jou
  • ✓ Speciale kortingen en acties
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Binz
Redactie
Door Redactie

Zoeken